Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Jannes Wiersema, altijd in de weer met het weer

Jannes, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Jannes Wiersema dus, 49 jaar (de meeste zwien’n worden niet zo aolt) en afkomstig uit Roodeschool. Ik ben geboren in Zijldijk maar woon nu al weer 42 jaar op dezelfde plek (Tilweg) in ons familiehuis. Mijn opa en oma hebben dit huis in 1928 laten zetten, mijn moeder is hier geboren.

Hoe lang ben je al in de greep van het weer?

Ik werkte vroeger bij de buren die een loonbedrijf hebben en dan ben je natuurlijk altijd afhankelijk van het weer. Wellicht is hier mijn interesse opgewekt. Sinds 10 jaar ben ik heel fanatiek. In 2005 heb ik mij, middels een weerstation, professioneel weerapparatuur aangeschaft. Ik kwam toen in contact met weerman Jan Versteegt uit Boertange, de opvolger van Jan Pelleboer.

Hij gebruikte ook wel foto’s van mij en dan word je vanzelf fanatieker. Hij was ook regelmatig via Radio 2 te horen en noemde dan ook de weeramateurs waar hij de gegevens van kreeg. Zo kwam Roodeschool vaak in het nieuws en kreeg ik ook eer van mijn werk.

En wat dus vrij klein begon, verspreidde zich langzamerhand als een olievlek. Ik ben een echte winterman. Barre omstandigheden met sneeuw en ijsvorming, vind ik heel boeiend om te volgen. Echt strenge winters hebben we niet meer maar in 2010 lagen hier nog sneeuwduinen. En het zal je in dit geval niet verbazen dat de winter van 1979 mij door de barre weersomstandigheden nog levendig in het geheugen gegrift zit.

Een tijdrovende hobby?

Dat valt best wel mee hoor. Nu ik de boel op de rit heb, is het loopjes werk. Dagelijks sta ik om 06.00 uur op en dan gaat de computer aan. Dan moet ik eerst even de actuele weerssituatie doormailen naar weervrouw Harma Boer. Zij kan deze gegeven dan mooi gebruiken voor het weerpraatje van RTV Noord.

Tijdens normale dagen besteed ik ongeveer een uur aan het weer. Bij extreme weerdagen wat meer tijd want dan ga ik ook actief foto’s maken. Denk hierbij aan hele mooie luchten of bij onweersbuien. Door het weidse uitzicht zie ik dreigend onweer al van verre aankomen.

Je weerfoto’s gaan heel Nederland door?

Dat klopt maar het is wel wat minder geworden. Vroeger kwamen ze regelmatig voorbij bij RTV Noord, de NOS tijdens het journaalweerbericht en bij SBS 6. Maar dit gebeurt zelden of nooit meer. Wel zijn de foto’s zeer frequent tijdens het RTL 4 nieuws te zien. Ach, tegenwoordig heeft iedereen een mobieltje waarmee foto’s gemaakt kunnen worden dus de concurrentie is ook veel heviger dan vroeger.

De Telegraaf maakt wel regelmatig gebruik van het materieel dat ik opstuur. Of ik daar een vergoeding voor krijg? Nee man, het is allemaal hobbywerk. Als ik er geld voor zou vragen dan zouden ze bij de Telegraaf en RTL snel op zoek gaan naar andere mensen. Wel krijg ik heel veel reacties uit alle delen van het land, van oud-Groningers bijvoorbeeld. Zij vinden het mooi om foto’s te zien uit de streek waar ze geboren en getogen zijn.

Al het noord Groninger weeractualiteit is terug te zien op je eigen website?

Dat klopt. Om de 5 a 10 minuten worden de gegevens automatisch ververst en daardoor vind je op mijn website altijd de actuele weerssituatie in Roodeschool. Het plaatsen van weerberichten kan ik gelukkig zelf maar wanneer er specifieke handelingen nodig zijn dan moet ik terugvallen op mijn kameraad die de website gemaakt heeft.

Sinds een maand of 2,3 zijn er via de website ook beelden te zien afkomstig van de webcam die zich op 10 meter hoogte bevindt. Sinds de plaatsing van de webcam, met uitzicht op het zuidoosten richting Delfzijl, zijn de beelden hiervan inmiddels ruim 12.000 keer bekeken. Vooral op dagen met bijzonder weer is de website erg in trek.

Bedrijven uit de Eemshaven kijken regelmatig naar de website wanneer ze specifieke weersgegevens nodig hebben. Uiteraard weten ook de boeren de site te vinden. Er zijn wel meer weerstations in de buurt maar ik meet op officiële hoogtes zoals 10 en 1,5 meter boven het maaiveld. Ook meet ik de temperatuur op klomphoogte, 10 centimeter boven de grond, want daar zijn de temperaturen kouder dan op grotere hoogte.

Wat voor apparatuur gebruik je zoal?

Ik maak gebruik van de Davis Vantage pro II, een zendergestuurde weerstation. Dit is het beste apparatuur op weergebied. Sinds medio vorig jaar ben ik in het bezit van het wereldwijd bekende Netapmo waardoor ik ook actuele weersgegevens via een speciale app kan ontvangen.

Maar het is niet je beroep?

Nee, en dat is het ook nooit geweest. Vroeger werkte ik bij een loonbedrijf, tegenwoordig zit ik namens Ability in de groenvoorziening. Ik profileer mijzelf dan ook als weeramateur en hobby weerfotograaf.

Want fotograferen is ook een passie van je?

Mijn passie voor fotografie is gelijktijdig ontstaan met de interesse voor het weer. Van het één komt doorgaans ook het ander. Ik maak sinds dik 10 jaar regelmatig weerfoto’s die ik via de mail verstuur naar bijvoorbeeld De Telegraaf. De meeste foto’s die ik maak zijn weer gerelateerd en gemaakt binnen een straal van 10 kilometer van mijn huis. Ik ga er regelmatig met de fiets op uit, zo blijf ik ook nog een beetje in beweging.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je weeractiviteiten?

Het fotograferen tijdens bijzondere weersomstandigheden vind ik heel mooi om te doen. Een voorbeeld hiervan zijn buikwolken, deze zijn heel mooi lichtbruinig gekleurd doordat ze van onder door de zon verlicht worden. Dit levert dan bijzonder plaatjes op. Bliksemschichten zijn natuurlijk ook mooi om te fotograferen maar ik kijk er met het nodige respect naar. Ik zal het gevaar nooit opzoeken.

Zo heb ik ooit eens foto’s geschoten van een waterkolkje die ontstond toen er in korte tijd tijdens een hevige donderbui 50 streep neerslag viel. Vele straten in Roodeschool stonden toen blank. Het Noorderlicht is natuurlijk ook een bijzonder fenomeen. Eigenlijk is er sprake van een fotografisch Noorderlicht want het is alleen goed waar te nemen via de fotocamera. Dit heeft met de sluitertijd te maken.

Lichtende nachtwolken zijn ook een bijzonder natuurverschijnsel. Deze zijn vaak in juni en juli te zien en ontstaan twee uur na zonsondergang. Het zijn gekleurde en gerimpelde wolken, heel mooi om te zien. En soms heb je van die buien die lijken op een aambeeld, mooi man. Een regenboog is natuurlijk ook een prachtig natuurverschijnsel.

Het benoemen van specifieke hoogte- en dieptepunten vind ik moeilijk. De eerste keer dat een foto via RTL nieuws in beeld verscheen was wel heel bijzonder. Gelukkig heb ik nooit geen grote schadegevallen gehad. Tijdens een zware oktoberstorm in oktober 2013 vond wel mijn schutting zijn Waterloo maar het weerapparatuur had geen schade. Wel is één keer de bliksem ingeslagen maar deze schade werd door mijn verzekering vergoed.

Nog leuke weerverhalen?

Het weer schijnt hier altijd net even anders en afwijkender te zijn dan in de rest van Nederland. Dat verzin ik niet zelf maar dit heb ik van 2 medewerkers van Meteoconsult die ooit eens bij mij op bezoek geweest zijn. Meteoconsult is een Nederlands weerbedrijf dat weerberichten vervaardigt voor bijvoorbeeld RTL 4. Zo hadden we vorig jaar een mooie zomer, deze was nog mooier en beter dan in het Zuiden van ons land.

Er komen regelmatig kijkers die nieuwsgierig zijn wat hier zoal aan apparatuur staat. Ik ontvang geen grote groepen mensen, daar heb ik ook niet de ruimte voor. Binnen is behoudens een klein kastje met de actuele weergegevens ook niets te zien. Wel ga ik zelf naar weergerelateerde instanties toe. Zo ben ik bij Meteoconsult in Wageningen en het KNMI in De Bilt geweest. Ik ben dan ook lid van de Vereniging Weer en Klimatologie die regelmatig excursies organiseert.

Nog tijd voor andere hobby’s?

Het weer is mijn grootste hobby, hier gaat het verreweg het meeste tijd in zitten. Meer hobby’s heb ik eigenlijk niet. Ik kijk wel regelmatig televisie maar moet constateren dat het aanbod, ondanks de vele zenders, kwalitatief steeds minder wordt.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor het Noorderlicht want deze is alleen ’s nachts waar te nemen of voor een mooie onweersbui.

Waar staat Jannes Wiersema over 10 jaar?

Ik denk dat ik tegen die tijd niet nog meer tijd aan het weer besteed, eerder minder. Het wordt wel allemaal wat zakelijker. Het hangt ook een beetje af van wat RTL 4 in de toekomst van mij wil. En dat hangt natuurlijk weer af van de wensen van de kijkers.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik maak mij wel eens zorgen over de klimaatverandering die zich wereldwijd voltrekt. Wat dat betreft is de mens bezig met het vernietigen van de natuur. Kijk alleen maar naar de Eemshaven, de uitstoot van de kolencentrale bijvoorbeeld via allerlei pijpen. Het valt mij op dat de laatste 5 a 10 jaar het voorjaar steeds droger wordt en de zomers natter. De winters worden minder streng, een mogelijke Elfstedentocht zie ik helemaal niet meer gebeuren want dan heb je minimaal 14 dagen strenge vorst nodig.

Maar wel een goed bericht om dit interview mee af te sluiten. Het mooie weer komt er aan. Ik voorspel voor volgende week temperaturen van om en nabij de 25 graden. Dat is wel weer een hele omslag met het huidige weer, dat klopt. Maar ik denk dat de meeste mensen wel aan warmere temperaturen toe zijn!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69