Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Diane Roetert, over gewicht en het kwijtraken van de nodige kilo’s

Diane kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Diane Roetert, 43 jaar, geboren en getogen in Middelstum. Getrouwd met Martin, samen hebben we 2 kinderen gekregen waarover later meer. Ik werk 2 dagen in de week in Grillhuis Paddepoel waar ik gegrilde producten en vers bereide maaltijden bereid en verkoop.

Begin vorig jaar besloot je de strijd aan te gaan tegen de kilo’s?

Eind januari 2014 kwam dit eigenlijk spontaan bovendrijven inderdaad. Waarschijnlijk ben ik wel getriggerd door het feit dat we met de Middelstumer 7 x 7 dames in competitieverband gingen voetballen. Toen Marike Goossen een oproep deed wie hier aan mee wilde doen zei ik direct van ja. Maar toen werden we ook daadwerkelijk in competitieverband ingedeeld en ik had 10 a 15 jaren niet gesport.

Hoewel ik geen fysieke ongemakken ervoer, gaf een blik in de spiegel mij steeds minder voldoening. In de loop der jaren was ik behoorlijk aangekomen. Waarschijnlijk is er ergens in die januarimaand onbewust een knop omgegaan. Om mezelf niet te veel onder druk te zetten besloot ik niemand van mijn snode plannen te vertellen. Maar ik nam mij voor om de strijd aan te gaan met de extra kilo’s!

Dat lijkt mij geen eenvoudige stap?

Het heeft mij eigenlijk enorm verbaasd. Ik vind het tegenwoordig lastiger dan in het begin. Je bent je nu ook veel bewuster van allerlei zaken. Maar ook wel meer in balans. Ik weet nu dat ik af en toe best nog wel eens uit de band mag springen omdat ik het er op een later tijdstip wel weer ‘afbeweeg’.

Wat heb je zoal gedaan om slanker te worden?

De allereerste stap is geweest om te stoppen met het eten van tussendoortjes. Zo van de ene op de andere dag. Het weekend na dit besluit ben ik gaan wandelen, een rondje over Westerwijtwerd van ongeveer 5 kilometer. In de dagen dat ik niet aan het werk was, ben ik dit rondje blijven lopen. Ook ben ik gestopt met het drinken van allerlei frisdranken zoals bijvoorbeeld Cola light. Water, koffie en thee werden mijne nieuwe drankjes.

Aanvankelijk probeerde ik ook te gaan hardlopen maar ik kreeg direct last van mijn rug, heupen en gewrichten. Daar ben ik eerst weer mee gestopt. Daarvoor in de plaats ging ik zo snel mogelijk wandelen, in een stevig tempo dus. Dit ging wel goed en het lopen heb ik het hele jaar volgehouden. Daarnaast natuurlijk 1 x per week voetbaltrainen en ook 1 x per week tennissen.

Inmiddels ben ik sinds een kleine 2 maanden ook aan het hardlopen. Ik gebruik daarvoor de Runkeeper-App. Ik ren rondjes van 5, 6 kilometer rond Westerwijtwerd en Kantens. Dat gaat nu goed, ik heb geen last meer van allerlei gewrichten. Eigenlijk heb ik een switch gemaakt vanuit een stadium van niets doen naar 6-8 uur sporten en bewegen.

Aanvankelijk ben ik niet alle dagen op een weegschaal gaan staan. Ik was bang dat dit mij zou gaan frustreren. Maar na 2 weken vroeg mijn zus Karen mij op een verjaardagsfeestje of ik afgevallen was. Zij kon het zien aan mijn gezicht. Een prachtig compliment natuurlijk waardoor je nog meer gestimuleerd wordt.

Inmiddels eet ik ook heel weinig koolhydraten en suikers meer. De aardappelen, brood en pasta’s zijn vervangen door groeten, fruit, yoghurt en muesli. Dit zie ik niet als een dieet. Ik ben niet streng voor mijzelf, mag alles en beleef heel veel plezier in de dingen die ik doe. Mijn energielevel is dan ook enorm toegenomen.

Inmiddels heb je al een prachtig resultaat bereikt?

Ik ben heel tevreden, dit had ik niet verwacht. Ik ben in een jaar tijd meer dan 25 kilogram kwijt geraakt! Als ik mij dat van te voren als doel gesteld zou hebben dan was de moed mij bij voorbaat in de loopschoenen gezakt. Maar juist door niet te streng voor mezelf te zijn en mij gevoelsmatig niet al te veel dingen te ontzeggen is het toch mooi gelukt! Mijn huidig leefpatroon pakt voor mij heel goed uit en ik beleef er veel plezier aan.

Trots op denk ik, maar heb je nog meer ambities om het gewicht nog verder terug te dringen?

Bovenal ben ik verbaasd maar ook zeer zeker trots! En ik ga gewoon door met de dingen die ik doe en zal straks tijdens Sunsation niet alleen maar water drinken want een biertje op zijn tijd is natuurlijk ook lekker en gezellig. Wellicht dat het minderen van de koolhydraten en de suikers nog een extra impuls kan geven. Tussen de middag eet ik dus geen brood meer maar groenten en fruit. En ’s avonds tijdens het warm eten een stukje vlees met 2 soorten groenten.

Ik krijg inderdaad heel veel leuke reacties van mensen. Ze zijn net als ik verbaasd en vragen mij ook wel eens hoe ik het voor elkaar heb gekregen. Die complimentjes zijn leuk om te horen en stimuleren je nog meer om de ingeslagen wegen door te zetten.

Kun je altijd de benodigde discipline opbrengen?

Vroeger nam ik ’s avonds wanneer ik trek kreeg regelmatig iets lekkers. Dat was een soort van automatisme wat nu veel minder geworden is. Eigenlijk is er een soort van knop omgedraaid waardoor ik nu bijna geen belang aan tussendoortjes heb. Af en toe bezondig ik mij nog wel eens aan iets lekkers maar ik weet mij dan ook veel beter te beheersen.

Doordat ik nu weinig koolhydraten en suikers krijg, is mijn bloedspiegel ook beter in balans. Daardoor is mijn hongergevoel afgenomen en heb ik minder zin in lekkere dingen als chips en koekjes.

Is het iets wat je hele leven (heeft) beheerst?

Nee, gelukkig niet. Ik ben vroeger dan ook nooit gepest met mijn gewicht. Tot mijn 14,15e jaar had ik een normaal lichaamsgewicht. Daarna ben ik wel wat steviger geworden en ook wel gezetter. Je weet het wel, wilt ook graag wat kilo’s kwijt maar het komt er niet van. Maar op den duur bereik je een punt dat, wanneer je in de spiegel kijkt, je echt niet meer vrolijk van jezelf wordt. Maar slapeloze nachten heb ik er gelukkig nooit van gehad.

Kun je de hoogte- en dieptepunten uit het afslanktraject benoemen?

Dieptepunten heb ik niet gehad, ook al omdat ik mijzelf niets hoef te ontzeggen. Het is dus absoluut geen straf waar ik nu mee bezig ben. Hoogtepunten zitten in kleine dingen. Een broek die ik na jaren eindelijk weer pas, het goede gevoel wanneer ik nu voor de spiegel sta en de complimenten en de leuke reacties die ik krijg.

Ook nog leuke anekdotes hierover?

Mensen verbazen zich nog het meest dat ik alles alleen doe, zonder dat ik hulp krijg. Ik heb alles zelf een beetje uitgedokterd. Wandelen doe ik het liefst alleen, dan kan ik mijn eigen tempo bepalen en versnellen wanneer ik dat zelf wil. Lekker man, muziekje op en daar stap ik heen.

De meeste mensen geven aan een stok achter de deur nodig te hebben door bijvoorbeeld samen te gaan lopen zodat je elkaar kunt stimuleren. Dit geldt dus niet voor mij. En het is ook niet zo dat mensen mij nu speciaal om adviezen gaan vragen hoor, hoe ik het allemaal voor elkaar boks. Niet dat ik dat erg zou vinden, ik babbel nu immers ook met jou, haha…

Mijn man Martin is ook enorm verbaasd en trots op mij hoe ik het voor elkaar krijg. Hij had het aanvankelijk ook helemaal niet door waar ik mee bezig was. Pas toen mijn dochter zei: “mama drinkt ja helemaal geen cola meer!”, viel bij hem het kwartje……

Nog tijd voor hobby’s/gezin?

Voetballen, tennissen, computeren en lezen beschouw ik als mijn grote hobby’s. Gelukkig blijft er, tussen het werk, sport en huishouden door, nog genoeg tijd voor mijn gezin over om gezamenlijk leuke dingen te ondernemen.

Mijn man Martin werkt bij het waterschap Noorderzijlvest en is alle dagen op pad. Dochter Esmee is 14 jaar en zit in Groningen op school. Zoon Ferdi is 11 en wil volgend schooljaar graag naar het HHC in Uithuizen. We zijn er samen heen gefietst en dit leek hem heel leuk toe.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik slaap ’s nachts heel lekker en ben ook moeilijk wakker te krijgen. Ons bed ligt prima, dus laat mij ’s nachts maar gewoon liggen.

Waar sta je over 10 jaar?

Dat vind ik lastig om aan te geven, ik ga er vanuit dat dit geen tijdelijk iets is. Vijftien jaar geleden ben ik ook 20 kg kwijt geraakt maar dit is er in de loop der jaren wel weer bijgekomen. Toen ben ik afgevallen met het 1.000 calorieëndieet, dit wat ik nu doe is gemakkelijker vol te houden. Ik weet nu dat wanneer ik wat ‘fouts’ eet of ’s avonds een wijntje of biertje neem dat ik dat wel weer compenseer met wat extra lichaamsbeweging. Dat maakt dit proces de moeite meer dan waard.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik kan wat ik nu doe iedereen aanbevelen die vindt dat hij of zij te zwaar is. Ik heb nu veel meer energie en uithoudingsvermogen en kijk tegenwoordig met veel meer plezier in de spiegel. Maar uiteraard moet je het zelf doen, bij mij heeft het bewegen heel goed geholpen.

En in oktober ga ik samen met Petra van der Wal en Marike Goossen meedoen aan de 4 Mijl van Groningen. Als je dat enige jaren geleden tegen mij gezegd had dan zou ik je voor gek verklaard hebben! Nu lijkt het mij een prachtige uitdaging toe die ik graag aanga…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69