Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Kerkdienst ‘Online met God’ enorm succes

Middelstum wist afgelopen weekend weer diverse media uit het gehele land te halen. Dit keer niet wegens de aardbevingsproblematiek maar door de PKN kerk die door de dienst ‘Online met God’ voor de nodige reuring zorgde. Een door Tria van der Valk opgestelde persbericht werd door diverse kranten, radio- en TV-stations opgepikt. Misschien kwam dit ook door het feit dat er vlak voor het weekend een bericht naar buiten kwam dat Nederland voor het eerst meer ongelovige mensen heeft dan gelovige.

De dienst begon al veelbelovend doordat ds. Mattin Langenburg middels een WhatsApp berichtje aankondigde dat hij zich verslapen had. Dit bericht werd via de beamer op een groot beeldscherm weergegeven. De avond van te voren was het tijdens een ‘Duurzaamheidsavond’ een dolle boel geworden, aldus onze goede herder, met alle gevolgen van dien. Dit was slecht één van de vele technische foefjes die deze dienst zo leuk en bijzonder maakten.

Want mobieltjes waren niet taboe deze dienst maar werden volop gebruikt om antwoorden op stellingen door te geven of keuzes te maken. Zo vond het grootste gedeelte van de bezoekers dat de opbrengst van de collecte naar Kika moest. Tussendoor waren er ook leuke sketches en hoorde je typische sociale mediabliepjes door de kerk heen schallen. Je wist dan precies dat er weer een mailtje of berichtje was binnengekomen.

De dienst was een enorm succes. Gelukkig wel want het vergde toch ook wel de nodige voorbereidingstijd, aldus Tria. Daarbij is het natuurlijk wel spannend of de techniek wel goed werkt. Dit bleek gelukkig het geval te zijn. Na een aarzelende start ( 20 stemmers op de eerste stelling) draaiden ook de kerkgangers warm want op het laatste bericht (wat wordt het slotlied?) reageerden 65 mensen. De dienst werd sowieso druk bezocht, ook via kerkdienstgemist.nl. Al met al hebben tot dusver zo’n 300 mensen genoten van deze interactieve, mobiele kerkdienst. Ook de speciale Facebookpagina’s van Daniël, Jona en Adam en Eva bleken in trek te zijn.

Goede PR dus voor PKN Middelstum. De jeugdraad organiseert wel vaker bijzondere diensten die veel mensen trekken. Zo werd er ooit al eens een U2 dienst georganiseerd en waren er ook bijeenkomsten rond de nummers van Marco Borsato en Blof. Tria van der Valk sluit een vervolg op deze dienst dan ook niet uit. “Jaarlijks proberen wij als jeugdraad 6 bijzondere diensten te organiseren. Door gebruik te maken van mobiele telefoons kunnen mensen ook anoniem hun mening geven op diverse stellingen. De jeugd genoot en hoewel er tussendoor wel online even een spelletje gespeeld werd, kregen onze jongste gemeenteleden toch het nodige van deze dienst mee. Gelukkig wisten ook veel oudere mensen de kerk te vinden!”

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69