Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jasper Boelema, stratenmaker bij MIJN STRAATJE bestratingen Rottum

Jasper, lang met het idee voor je eigen bestratingsbedrijf rondgelopen?

Ik ben vrij vroeg van school afgegaan. Het stil zitten en concentreren op de lesstof was niets voor mij, zeker niet in die tijd, hoewel ik best wel goed kon leren. Toen ik 16 jaar was, heb ik vakantiewerk gedaan bij P en S Bestratingen in Usquert. Dit paste mij toen precies. Lekker lichamelijk bezig zijn in de buitenlucht, heerlijk vond ik dat.

Ik ben bij dit bedrijf blijven hangen en wilde het werk aanvankelijk wel combineren met een opleiding tot vrachtwagenchauffeur of kraanmachinist maar na uitstel van deze ideeën kwam ook daadwerkelijk afstel. Wel heb ik toen tegen mijn baas gezegd dat er best wel eens een tijd zou komen dat ik voor mijzelf zou gaan beginnen.

Maar dit heeft nog wel een tijdje geduurd hoor. In het begin beleefde in bij P en S een mooie tijd. Aanvankelijk alleen zand verstouwen met een kruiwagen, later voorzichtig beginnen met het knipwerk van de stenen. Weer later het verzagen en het stukwerk, langzaam maar zeker leerde ik de fijne kneepjes van het vak.

Mijn specialiteit was destijds het fijnere werk. Vaak was ik met collega’s wel gezellig bezig met het (her)bestraten van (grote) straten en wegen. Wanneer het op het wat fijnere friemelwerk aankwam, werd ik er vaak bijgeroepen. In die tijd vond ik het al mooi om bij particulieren bezig te zijn, terrassen en bestratingen aanleggen. Ik kreeg hiervoor de nodige waardering van mensen, en dat vond ik fijn om te horen.

Kun je iets meer over je eigen bedrijf vertellen?

In 2008 ben ik 25-jarige leeftijd voor mijzelf begonnen. Ik had toen echt het idee dat ik niet meer afhankelijk wilde zijn van een baas. Wel was ik het eerste half jaar nog onderaannemer via P en S maar dat beviel niet echt. Ik heb toen de beslissing genomen om volop in te zetten op de particuliere markt. Dat is op zich best wel uniek, de meeste ondernemers richten zich ook op de bedrijven maar ik haal 90% van mijn omzet uit de particuliere sector.

De orderportefeuille werd elk jaar groter en de laatste jaren heb ik aldoor volop werk. Ik ben blij dat ik het zover heb geschopt. Ik heb nu ook al weer genoeg opdrachten om vooruit te kunnen maar ik ben natuurlijk afhankelijk van het weer.

Spijt om voor mijzelf te beginnen, heb ik nooit gehad hoewel het in het begin best wel wennen was. Sinds ik van school af kwam, had ik bijna geen pen meer aangeraakt. En nu moest ik maar zo weer offertes en facturen maken en de administratie bijhouden. Ik doe nu nog steeds bijna alle werkzaamheden in mijn eentje. Bij topdrukte kan ik gelukkig gebruik maken van een hulp maar deze gaat binnenkort een opleiding volgen. Dat is op zich begrijpelijk maar ook best wel jammer want we hadden een goede klik.

Vroeger ooit gedacht dat je je eigen bedrijf zou oprichten?

Tijdens mijn middelbare school tijd zeer zeker niet. Maar toen ik eenmaal aan het werk was, kwam toch wel vrij snel het besef dat ik dit zelf ook wel zou kunnen. Ik zag dus wel kansen voor mijzelf. Vooral bij particulieren voelde ik mij doorgaans op mijn gemak.

Ik kan het ook altijd wel goed met de klanten vinden. Vaak zijn ze blij met het resultaat, ook al duurt het soms wat langer dan gepland. Daar komt bij dat mocht het wat langer duren, dat dit nooit ten koste gaat van de afgesproken prijs. Dit werkt andersom wel zo. Als het werk sneller klaar is dan gepland dan bereken ik de daadwerkelijk gemaakte uren.

Heb je hier speciale opleidingen voor gevolgd?

Nee, ik heb alle fijne kneepjes van het vak geleerd van mijn oude baas. Deze samenwerking is heel goed voor mij geweest. Soms kwamen er jongens bij ons aan het werk die wel een diploma hadden maar niet zelfstandig konden werken. Bij mij was het andersom, hoewel ik ook 20 jaar was toen ik echt alleen alle vereiste handelingen goed kon verrichten.

Kun je al iets meer over de hoogte- en dieptepunten van MIJN STRAATJE vertellen?

Na het eerste half jaar, toen ik alle banden met mijn oude baas verbrak, viel het niet echt mee. Je moet natuurlijk eerst een naam opbouwen in de particuliere markt. Gelukkig wist ik deze dip vrij snel te overwinnen.

Wel is het zo dat bij lange winters op den duur de muren op mij afkomen. Je wilt zo graag weer beginnen maar de weersomstandigheden laten dit dan niet toe. Twee jaar geleden viel bijvoorbeeld de eerste sneeuw al op 5 december en kon ik pas op 1 april weer beginnen. Dat waren dus bijna 4 maanden zonder inkomsten. Vroeger toen ik nog voor een baas werkte, kon ik zo de WW in maar dat is nu natuurlijk niet meer mogelijk.

Daar kwam bij dat ik ook net een shovel had gekocht waar veel geld in was gaan zitten. Gelukkig verliepen de daar op volgende maanden zeer voorspoedig met heel veel (shovel)werkzaamheden. Shovelwerkzaamheden mocht ik ook vroeger al graag verrichten dus dan gaat het dubbel op!

Wat is je meest bijzondere project geweest?

Eigenlijk zijn dat alle particuliere klussen. Je hebt steeds weer te maken met nieuwe klanten en nieuwe uitdagingen. Maar de mooiste projecten zijn toch wel de moeilijke gevallen waar je van te voren flink over na moet denken en waarvan de gedachtestromen je ’s nachts doen malen.

Wanneer er nog nergens bestrating ligt bijvoorbeeld en je met de klant volop in de weer bent met het ontwikkelproject. Het is dan na die tijd heerlijk wanneer de klant tevreden is en je een compliment geeft. Soms hoor ik wel eens: ‘dit is echt een idee van een stratenmaker, hier was ik zelf nooit opgekomen!’ Lekker creatief bezig zijn dus.

Toch vind ik de gemakkelijkere opdrachten, zoals het aanleggen van een oprit, ook prima te doen hoor. Dit zijn ook mooie klusjes voor mijn hulp waar hij het nodige van kan leren. Nu ik er nog eens over nadenk, onlangs heb ik de bestrating bij de Hervormde kerk in Kantens ook weer opnieuw gelegd. Dit was zeker een mooie klus.

Wat maakt MIJN STRAATJE uniek?

Voor het particuliere werk kan ik gebruik maken van veel én goed gereedschap. Ik heb de shovel al genoemd maar daarnaast beschik ik ook over een zaagtafel en een extra zware lamellenknipper. Hiermee bereik ik het beste en strakste resultaat!

Heb je nog leuke anekdotes?

Ik heb tijdens mijn middelbare schooltijd nooit kunnen bevroeden dat ik zo ver met dit vak zou kunnen komen. Aan handenarbeid en techniek had ik een broertje dood en ik bakte er ook niet veel van. Mijn huidige werk vind ik heel leuk om te doen, het shovelwerk is zelfs echt een hobby van mij.

Dat komt goed uit want doordat ik voor mijzelf ben begonnen is een vroegere hobby, zelf voetballen, er bij ingeschoten. Ik voetbalde bij Usquert en ZEC. Aanvankelijk heb ik nog geprobeerd om dit te combineren maar wanneer ik een schop kreeg, ging ik zelf ook over de rooie. Doodsbenauwd natuurlijk voor ernstige blessures waardoor ik niet meer aan het werk kon…

Beeft het nog op de bult in Rottum?

Hoewel mijn vriendin Tineke Koenderink (uit Middelstum) en ik al enige jaren naarstig op zoek zijn naar een geschikte woning, woon ik noodgedwongen nog steeds bij mijn moeder inderdaad in Rottum. We staan bij 3 woningbouwverenigingen ingeschreven maar het valt niet mee om een woning te krijgen met een eigen oprit en een ruime schuur voor al mijn materiaal.

Waar ik nu woon is alles prima voor elkaar maar je wilt graag verder kijken natuurlijk. En inderdaad heeft TV Noord vorig jaar opnames gemaakt in Rottum voor het programma ‘Beven op de bult’. Het frappante was dat we voor de opnames geen schade hadden maar dat we inmiddels ook de eerste scheuren in huis hebben.

Hopelijk komt er toch nog wat goeds achterweg want misschien kan ik via geld van de NAM bezig met een leefbaarheidsproject bij de kerk van Rottum. Zowel bij de kerk als op het kerkhof moet de bestrating namelijk opnieuw worden aangelegd.

Een geboren en getogen inwoner van Rottum?

Nee, ik ben geboren in het ziekenhuis van Delfzijl en woonde mijn eerste 3 levensjaren in Nieuwolde. Daarna zijn we naar Uithuizen verhuisd. Daar heb ik tot mijn 16e gewoond om vervolgens bij mijn moeder in Rottum te gaan wonen. Het woont er heerlijk rustig maar ik ben ook zo weer in de ‘bewoonde wereld’. In Rottum wonen veel mensen die oorspronkelijk uit het Westen hierheen gekomen zijn, op zoek naar rust…

Nog tijd voor hobby’s?

Ik mag graag met mijn vrienden voetbal kijken of gezellig pokeren. Ik vind het heerlijk om 2 a 3 keer per jaar met oud klasgenoten naar Groningen uit eten te gaan en na die tijd even een café in te duiken. Dit laatste doe ik ook graag met Tineke. Wat ik ook graag met Tineke doe is hardlopen. In de winter lopen we 3 a 4 keer per week, 10 a 15 kilometer per keer. De rest van het jaar lopen we 2 x per week hard. Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan de Hippolytusrun in Middelstum en hier hoop ik dit jaar een vervolg aan te kunnen geven.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Wanneer er tijdens het WK voetbal ’s nachts een belangrijke wedstrijd gespeeld wordt. En voor mijn favoriete club FC Groningen. Tineke en ik hebben beiden een seizoenkaart gehad maar door de drukte en wedstrijden op de zaterdag- en vrijdagavond misten we de helft van de wedstrijden. Wel hebben we de play-offs intensief beleefd tijdens het voorgaande seizoen waarin Europees voetbal werd gehaald.

Waar staat Jasper Boelema met MIJN STRAATJE over 10 jaar?

Ik hoop dat het dan net zo goed gaat met mijn bedrijf als de laatste 2 jaar en dat ik een vaste hulp heb. Mocht het nog drukker worden dan zou ik graag een stratenmaker in dienst willen nemen. Hierdoor zou ik zelf overdag meer tijd krijgen om dingen te regelen. Ik zou tevreden zijn met nog 10 van zulke jaren als het afgelopen jaar.

Verder hoop ik dat Tineke en ik ons kunnen settelen in een mooi huisje. Dat is toch iets waar wij een hoge prioriteit aan geven. Ik zie ons binnen niet al te lange tijd wel een gezin stichten…

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat ik met de werkzaamheden die ik tot dusver gedaan heb een stevig fundament heb gelegd voor de toekomst. Ik zie alles wel met vertrouwen tegemoet. Mijn klanten zitten voornamelijk op het Hoogeland. Van Appingedam tot Winsum en van Uithuizen tot Groningen.

Wel hoop ik natuurlijk van ganser harte dat ik gezond mag blijven. Ik heb ooit eens te kampen gehad met het feit dat mijn rug vast zat, hier word je echt niet vrolijk van. Als eigen baas zit je hier natuurlijk helemaal niet op te wachten…

Check voor meer details en mooie foto’s de website: www.mijnstraatje.com

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69