Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Mooie (schaats)streken…

Vrijdag jl. vierden we een pracht feest in Zalencentrum Vita Nova. IJsvereniging “De Schaats” uit Middelstum vierde haar 75 jarig bestaan. En dit werd gevierd met een kleine 130 leden van deze vereniging in een bomvolle bovenzaal van Vita Nova. Ter verhoging van de feestvreugde speelden de 60-jarige Music Boys alsof het een lieve lust was. Tussendoor maakten de aanwezigen, mits scherp genoeg om de af te roepen nummertjes van de loting goed te interpreteren, kans op 40 (!) prachtige prijzen.

Het is dat Hindrik Schollema ons ontvallen is. Anders was er vast wel ergens op een bijzondere locatie in Middelstum een geweldig en groots cabaret georganiseerd waarbij niets te dol zou zijn geweest. Maar dit is helaas niet meer mogelijk. En dus moest het bestuur van “De Schaats” iets anders zien te realiseren. En dat bracht mij dinsdag 2 december naar het huis van de voorzitter…. Een bijzondere avond, wanneer ik er zo op terugkijk, misschien nog wel gezelliger dan de feestavond zelf. Dat zal ongetwijfeld ook aan de locatie en de setting gelegen hebben. Vlak bij het Boterdiep, met uitzicht op Het Balkje ontspon zich een aangename avond vol met schaatsnostalgie en voorpret.

Deze avond was het bestuur voltallig aanwezig en werden een viertal aspirant bestuursleden met voorkennis naar de Johan Lewestraat gelokt. Voorzitter Pieter Jan van der Laan stelde ons in het kort op de hoogte van het complot wat zich op de feestavond zou gaan ontwikkelen. Vice-voorzitter Adriaan ‘Spek’ van der Weg zou het met zijn meeste dienstjaren hoog in de bol gaan krijgen. Onder valse voorwendselen, hij zou zich door de overige bestuursleden gedwongen gevoeld hebben om onder gevaarlijke omstandigheden met de nieuwe baanveegmachine het Boterdiep te betreden om vervolgens tergend langzaam kopje onder te gaan, zegde hij het vertrouwen in zijn voormalige schaatsmakkers op.

Aan wethouder Bé Schollema, dievenvanger en het financieel geweten van de AH Eric Boskamp, toneelspeler pur sang Joppie Bolhuis en mijn persoontje als beroepspennenlikker en daardoor de ideale vervangend secretaris, de eer om het begin van de avond in goede banen te leiden. Natuurlijk met behulp van coupepleger Adriaan zelf die als enig bestuurslid aan zou blijven.

Nadat het complot doorgesproken was, kwamen de alcoholische versnaperingen en een overheerlijke en rijk gevulde schaal met kaas en worst op tafel. De voorbode tot tal van smakelijke anekdotes uit een rijk schaatsverleden. Pieter Jan haalde herinneringen op aan zijn vader en zijn voorganger, Broer van der Laan. In de loop der avond wisten ook PJ’s beide zonen Rick en Ruben (aspirant bestuursleden?) een voet tussen de deur te krijgen.

Secretaris Anne had reeds een brief naar de gemeente gepost, in digitale vorm nog wel, waardoor tijdens een strenge winter moeiteloos een koek en zopie kraam geplaatst kan worden bij het Haventje. Martin kan zich al weer verheugen op de evaluatie van al dit moois in zijn smeerparadijs Fontana te Bad Nieuweschans. Daarbij kwamen ook herinneringen aan mooie en schaars geklede dames boven tafel. Met een beetje fantasie kreeg je het er warm van op deze toch best wel koude avond.

De gestolen fiets van plaatselijk veldwachter Bromsnor kwam voorbij, de uitvoerige inkijk van Pieterke de Winter (zelf deed ze daar niet zo moeilijk over, haar geval moest immers ook af en toe even gelucht worden) waar Jeroen door zijn krantenverhalen het nodige over wist te vertellen, de Noorderrondritten, de collega schaatsverenigingen (uiteraard bleef ook “De Vooruitgang” uit Westerwijtwerd van voorzitter Honderd niet onbesproken), de laatste vergadering in Vita Nova waar de puntjes op de i gezet zouden worden, inclusief de agenda met het te volgen protocol.

Voordat we het wisten was de dinsdag hard op weg om stiekem over te gaan in de woensdag. ‘Most nog een versnapering?’, zo hoorden we de voorzitter op gezette tijden roepen. Gezelligheid kent geen tijd, mooie schaatsverhalen ook niet. Toch kwam ook aan deze avond een eind. De wens op een strenge winter met het nodige schaatsplezier werd nog even stilletjes uitgesproken alvorens we vertrokken.

De bestuursleden van “De Schaats” hebben er zin in en zijn er klaar voor. Met enigszins wankele tred, rijd ik terug naar huis. Het Boterdiep schittert door een volle maan prachtig links van mij op onder het wakend oog van de rijzige Hippolytuskerk en de wieken van molen “De Hoop”. Zie ik het nu goed? Even verbeeld ik mij dat er een schaatser over het ijs komt rijden die vanaf Herberg “In de Valk” met sierlijke en elegante bewegingen onder Het Balkje doorschaatst. Achter zich lichte sneeuwwolkjes verspreidend. In de verte hoor ik de baanveger van machinist Van der Weg aankomen…

Heftig bijsturend weet ik een val in de berm nog net te voorkomen. Volgende keer toch maar iets eerder naar huis gaan, mompel ik in mijzelf. Maar het was wel een prachtige Fata Fontana. Het zou toch geweldig zijn wanneer we in januari of begin februari 2015 weer eens getuige zouden kunnen zijn van de schitterende Noorder Rondritten. Zeker weten dat ik dan even een kijkje ga nemen bij onze Bartlehiem op Fraamklap!

(Foto’s onder andere afkomstig van Middelstum-info)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69