Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Poolster – Middelstum 4-2 (oktober 1997)

De winterstop is in aantocht. De meeste ploegen moeten nog 1 of 2 speelronden afwerken alvorens de voetballers hun voetbalschoenen even in een hoekje kunnen gooien. Voor mij de tijd om even weer de oude doos in te duiken. Dat had ik beter niet kunnen doen, bedenk ik mij, als ik het wedstrijdverslag terug lees.

De reden dat ik mijn oude plakboeken weer eens tevoorschijn haalde was een min of meer toevallige ontmoeting met de tegenwoordig in Spijk wonende Pieter Smit, ambassadeur van de Rabobank. Ik kwam hem vorige week tegen tijdens het starterscafé, georganiseerd door de Rabobank, in Appingedam. Via de daar ook aan aanwezige Pieter Klaver van steakrestaurant ‘De Kleine Munt’ was het voetbalbruggetje snel gevonden.

Na afloop van deze min of meer verkapte netwerkborrel praatten Pieter Smit en ik nog even door. De mooie streekderby’s uit de jaren ’90 kwamen ter sprake. Inderdaad de derby’s waar Jack Suiveer met zoveel voetballiefde over kan schrijven. Pieter bleek regelmatig tegen de V.V. Middelstum gevoetbald te hebben, eerst met Stedum, later met Poolster. Uiteraard kwam de naam van voetballegende Willem Koopman ook nog even ter sprake. Dat gaat automatisch zo wanneer je de wedstrijden uit de negentiger jaren analyseert.

Dit seizoen kruisen Middelstum en Poolster ook weer de degens. Nu in de 4e klasse. Poolster degradeerde vorig seizoen uit de 3e klasse maar draait nu weer lekker bovenin mee. Middelstum doet het dit seizoen ook niet onverdienstelijk. Momenteel staan ze 7e, na het vorig seizoen maar net boven de degradatiestreep geëindigd te zijn. Eerder dit seizoen won Poolster nipt met 0-1 van de blauwhemden.

Zeventien jaar geleden trokken de Spijksters ook aan het langste eind. Ze wonnen toen met 4-2. En wat ik al bevroedde bleek waar te zijn. Pieter Smit deed toen ook mee en elimineerde samen met zijn ploeggenoten ons team dat toen nog onder leiding stond van Rob Schuijl. Veel kan ik mij gelukkig niet meer herinneren van deze wedstrijd. Waarschijnlijk heb ik deze pot ergens ver weg gestopt in mijn hersenpan. Wat mij nog wel bijstaat waren de rappe jongens van Uilhoorn.

Trainer Schuijl wond er toen geen doekjes om na afloop. Hij brandde zijn verdediging en de toen nog zeer jonge keeper Zwerver (18 jaar in die tijd) finaal af. Ik denk dat Alwin dergelijke bewoordingen tegenwoordig niet meer zou pikken. Al verwacht ik ook niet dat de huidige trainer van Middelstum, de toen ook meespelende Zijlstra, mensen zo op individuele basis af zou branden. En Zwerver, de enige speler van de generatie van toen die nog steeds met het 1e meedoet, heeft natuurlijk ook een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en behoort inmiddels tot de routiniers.

“Pupillenwerk, andere woorden heb ik er niet voor”, aldus Schuijl. “Het is toch verschrikkelijk zoals wij staan te verdedigen. Ik had ze daar achterin allemaal wel kunnen vervangen, maar ik heb de spelers niet. We stonden gewoon te slapen bij die doelpunten. Verschrikkelijk amateuristisch.” Aan duidelijkheid niets te wensen overlatend, deze analyse. Toentertijd gretig geabsorbeerd en neergepend in de Ommelander Courant door verslaggever Nanko Kiel. U allen wel bekend van Eemsmond Sport.

We hebben dus 17 jaar geleden wel degelijk tegen elkaar in het veld gestaan. Spijkster Smit en ondergetekende. Gelukkig kom ik niet negatief naar voren in het wedstrijdverslag. Waarschijnlijk had ik hem dan ook niet geplaatst. Toch altijd weer leuk om zoveel jaar na dato in een gemoedelijke sfeer oude voetbalherenigingen op te halen. Waar een starterscafé van de Rabobank wel niet goed voor is…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69