Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Sonja Mulder ‘toert’ met Armin van Buuren heel Europa door

Sonja, wanneer ben je fan geworden van Armin?

Ik hou al heel lang van dancemuziek en luisterde vroeger altijd naar de mixen van Ben Liebrand en de programma’s van Ferry Maat. In 2004 ben ik weer fanatiek begonnen met sporten (aerobics, steps, krachttraining) en toen was ik vaak in de sportschool te vinden. Voor die tijd was ik eigenlijk een groot fan de De Kast. Maar in de sportschool draaiden ze vaak oppeppende dancenummers.

Armin van Buuren viel mij in het begin nog niet direct op maar hoe meer nummers ik van hem hoorde, hoe meer ik over hem te weten wilde komen. In 2005 ben ik echt fan geworden en in december van dat jaar bezocht in voor het eerst een optreden van hem tijdens de Armadanight in Amsterdam. Een heel bijzondere ervaring en ik was direct verkocht aan zijn live-optredens.

Wat maakt hem zo goed?

Tijdens zijn shows weet hij precies op het juiste moment de juiste plaat te draaien. Soms dreig je tijdens een concert wel eens in te kakken maar dan weet hij je weer helemaal op te peppen. Die vermoeidheid is ook niet zo verwonderlijk want zijn optredens duren ongeveer 6 uur, vroeger zelfs 9 uur. Voeg daarbij nog het nodige gedrang wanneer je vooraan staat en je kunt je voorstellen dat je af en toe wel even wilt zitten. Maar juist op dat moment laat hij je weer helemaal uit je dak gaan…

Ook zijn mix-techniek spreekt mij enorm aan. Het zorgt voor een heel aparte, specifieke sound. Misschien komt het ook omdat we beiden generatiegenoten zijn en met dezelfde muziek zijn opgegroeid. Armin is in 1976 geboren, ik in 1973.

Voor de leken onder ons, wie is Armin van Buuren?

Armin is inmiddels 5 keer tot beste DJ van de wereld gekozen en heeft daarvoor 5 keer de prestigieuze DJ Mag-award in ontvangst mogen nemen. Twee keer vaker als de ook wereldberoemde DJ Tiësto.

Inderdaad eindigen heel veel Nederlanders hoog in deze competitie. Nederland is dan ook het land waar veel dancefestivals en danceshows georganiseerd worden. Ook zijn er veel radiozenders die dancemuziek uitzenden. Het is dan ook een zeer populaire muzieksoort in ons land.

Heb je je idool wel eens in het echt ontmoet?

Best wel vaak inmiddels, ik denk minimaal 20 keer. Vaak neem ik dan even een foto van ons tweeën. Wanneer de tijd het toelaat voor hem, maken we soms ook even snel een babbeltje. Hij merkt wel eens op: “Jij bent ook overal!”.

Zaterdag trad hij nog op in Antwerpen, uiteraard stond ik vooraan. Toen hij mij zag, stak hij zijn duim omhoog. Dat zijn leuke momenten. Zo’n weekend is best wel vermoeiend, maar dat doet niets. Ik ben zaterdagmiddag om 15.00 uur in mijn auto gestapt om zondagmorgen om 10.30 uur weer thuis te komen. Dan heb ik op de maandag best wel eens opstartproblemen, haha…

Hoe vaak heb je hem inmiddels op zien treden?

Ik denk inmiddels al meer dan 100 keer inclusief radioshows en handtekeningsessies. Gemiddeld 1 x per maand een optreden, dat red ik gemakkelijk.

Je reist voor concerten heel Europa door?

Dat klopt, en in 2007 ben ik zelfs 8 dagen naar Amerika geweest. Daar heb ik 3 van zijn shows meegepikt in New York, Chicago en Washington. Een geweldige ervaring. Elke zomer vlieg ik ook één keer op en neer naar het Spaanse Ibiza om daar één van zijn solosets van 7 uur mee te pakken! Vliegen, feesten en weer terugvliegen zeg maar…

Verder ben ik regelmatig naar optredens in Polen, Duitsland, Engeland, Frankrijk en België geweest en ik heb inmiddels ook shows in Kiev, Roemenië en Tsjechië aangedaan. Ook een optreden in Valencia sprak zeer tot de verbeelding. Uiteraard bezoek ik alle optredens in Nederlands. Ik ben de laatste jaren één keer niet naar een optreden van Armin geweest. Dat was in Den Bosch en daar heb ik achteraf heel veel spijt van gehad.

Kun je iets meer over de (reis)hoogte- en dieptepunten vertellen?

Eigenlijk zijn alle shows hoogtepunten maar er steken toch een paar uit. Zoals het optreden vorig jaar op Koningsdag waar ook Willem Alexander en Maxima nog even op het podium kwamen. Dit was op het Java-eiland in Amsterdam. Ik ben toen ook nog even gespot op televisie haha…. Ik had hem ’s morgens eerst al in de Rai zien optreden en had ook graag nog naar Leiden gewild maar dit is mij door de drukte in Amsterdam helaas niet gelukt…

Het optreden in Valencia was ook een hoogtepunt. Ik kwam Armin toen op het vliegveld tegen en we zaten in hetzelfde vliegtuig. Een bijzondere ervaring. Sowieso ontmoet je zoveel nieuwe mensen tijdens optredens. Ik krijg Facebook uitnodigingen vanuit de hele wereld. Een mooie bijkomstigheid.

Dieptepunten zijn er ook geweest. Zo ben ik in 2006 naar een optreden in Den Haag geweest. Door omstandigheden, files en de locatie niet direct kunnen vinden, ben ik 5 uur onderweg geweest om er te komen. Toen het optreden een kwartiertje bezig was, verstoorden hooligans de show en wel op dusdanige wijze dat de security Armin van het podium gehaald heeft. Het concert werd vervolgens afgelast.

Tijdens de aanval op de Koninklijke bus in Apeldoorn zou Armin in Leiden op treden. Ik was die dag ook in Leiden om van zijn show te genieten. Ook dit evenement werd toen afgelast.

Ook had ik eens een vliegticket gekocht voor een optreden in het Tsjechische Ostrava. Hier kreeg de promotor de boel niet voor elkaar en dus werd de show afgelast. Achteraf ben ik toch blij dat we de reis naar Tsjechië gemaakt hebben want Armin trad toch nog 3,5 uur op tijdens een soort van privé-show voor die fans die al een kaartje gekocht hadden.

Heb je nog leuke anekdotes?

Ik heb tijdens Serious Request eens een Masterclass met Armin gewonnen door hiervoor geld te bieden. Je kon toen vragen stellen over het mixen en daar ging hij uitgebreid op in. Hij wist het zo uit te leggen dat je het ook als leek zijnde allemaal goed kon volgen.

Tegenwoordig ga ik vaak naar concerten met een 61-jarige man uit Friesland die ik in Parijs tegengekomen ben. Hij herkende mij als fan door de Armin Only nummerplaat die ik op mijn auto draag. Zelf beschikt hij ook over een dergelijk exemplaar.

Samen reizen is vaak toch net even wat gezelliger en je merkt dus dat zijn muziek voor alle leeftijden aantrekkelijk is. Sommige buitenlandse fans denken zelfs dat ik bij Armin in de klas gezeten heb. Hoe ze daar op komen is mij een raadsel maar ik vond het wel grappig toen ze mij dat vertelden.

Wat is je favoriete nummer van hem en waarom?

Dat hangt een beetje van mijn stemming af. Ik heb laatst een top 5 van hem opgestuurd voor de Armin-Intensive uitverkiezing van zijn beste nummer. Op 1 stond ‘Blue Fear’ en op 2 ‘Communication’. Beide tracks staan op zijn album 76. Inderdaad zijn geboortejaar, het album duurt ook precies 76 minuten. Met ‘Blue Fear’ is hij in Engeland doorgebroken, het was het begin van zijn succes aldaar.

Tussen de concerten door druk aan het werk?

Ja, er moet natuurlijk geld op tafel komen om overal heen te kunnen vliegen, haha. Ik werk sinds 1996 bij Peroxychem, voorheen FMC geheten, als magazijnmedewerker. Een groot voordeel van deze functie is dat ik mijn eigen muziek uit kan kiezen. Op werkdagen tuf ik van mijn woonplaats Siddeburen naar Delfzijl waar het bedrijf gevestigd is.

Nog tijd over voor andere hobby’s?

Momenteel schieten de hobby’s er bij in, want het is heel druk op het werk. Maar wanneer het even wat rustiger is, ben ik regelmatig te vinden achter mijn eigen DJ-set. Lekker keihard muziek draaien en mixen samenstellen vanachter de knoppen van mijn M1X-DJ apparaat. Wat dat betreft zou ik best wel een baan willen hebben in de muziek.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor Armin natuurlijk. Ik vergeet nooit meer dat Armin slaapgast was bij Serious Request. Hij is toen de hele nacht bezig geweest met een remix van Jordy van Loon’s ‘Verliefdheid is een toverbal’. Ik heb de hele nacht gekeken en baalde ervan dat ik het laatste stukje niet kon zien want ik moest om 07.30 uur weer naar mijn werk…

Is Sonja Mulder over 10 jaar nog steeds een groot fan van Armin van Buuren?

Ik ga door totdat ik er bij neerval als hij op dezelfde manier blijft optreden zoals nu. Daar krijg ik geen genoeg van. Het is net alsof ik hem elke concert weer voor het eerst zie optreden. Elk concert is weer anders en dat maakt hem ook zo uniek.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik vind het leuk om op deze manier even over Armin te praten en dat je aandacht besteedt aan deze unieke artiest. Mocht ik ooit nog eens genoeg geld hebben dan zou ik ook graag nog eens een keer een show in Australië of Afrika bezoeken. Ik ken genoeg mensen die wat dat betreft nog ‘gekker’ zijn dan mij en hem echt overal op de wereld volgen.

Ik moet dus af en toe keuzes maken ook al omdat ik gadgets van hem spaar. Zo heb ik bijvoorbeeld een Armin van Buuren horloge en enige Nintendo-games waar hij aan mee gewerkt heeft. Maar ik blijf het geweldig vinden om hem te volgen. Gelukkig kan ik dit jaar nog 2 van zijn ‘Armin Only’ shows meepikken, en dat ga ik dan ook zeker doen!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69