Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jan Euving, een pot pindakaas.

Schuw keek ze om zich heen. Toen ze zeker wist dat er niemand keek sloeg ze toe: snel pakte ze de pot pindakaas en stopte hem onder in haar fietstas. De pot (een goedkoop merk) was door de vorige klant vergeten en lag nog in het winkelwagentje dat achteloos in een hoekje op de parkeerplaats was achtergelaten.

Het was een vrouw van ruim 60 jaar, ze reed op een splinternieuwe Gazelle fiets en aan de manier waarop ze gekleed was kon je zien dat ze niet bepaald niet arm was. Ze had niet door dat ik naar haar keek. Ik moest er wat om lachen en dacht: Wat zal deze vrouw nu zeggen als ze straks bij haar man thuiskomt? “Kijk nu eens schat, wat ik gevonden heb? Dit wordt een goedkoop weekje!”

Of zal deze vrouw zich toch wat schuldig gaan voelen? Want ze weet natuurlijk heel goed dat het niet haar pindakaas is. Ze heeft er immers niet voor betaald! Maar dit schuldgevoel praat ze vast weg: “Dan had die klant het maar niet moeten laten liggen, en wat moet ik anders? En als ik het weer terugbreng verkoopt de winkel het nog een keer…..” Allemaal redenen om dat toch wel ongemakkelijke gevoel te vergoelijken. We kennen dit vast allemaal. Je doet het wel maar je weet dat het niet helemaal oké is.

Ik vraag me dan af hoe zo’n topman van de RABO bank zich voelt. Hij is per direct opgestapt omdat er onder zijn verantwoordelijkheid (hij is immers eindverantwoordelijk) behoorlijk wat is mis gegaan. Er gaan geruchten dat hij een ontslagvergoeding van 5,6 miljoen mee kan krijgen. Onze minister van financiën noemt dit: “niet zo netjes….”

Hoe zullen topmannen / -vrouwen die leiding geven aan een groot ziekenhuis, bloedbank of andere publiekelijke instelling zich voelen als ze op hun salarisstrookje kijken? Een burgemeester die in gesprek moet met een gezin die de huur niet meer op kan brengen maar zijn eigen huis op Funda te koop heeft staan voor 975.000 euro? Kan zo iemand echt voelen wat die mensen voelen?

Ik hoop toch dat ze zich iedere keer een beetje ongemakkelijk voelen en even schuw over hun schouders kijken om te zien of er ook iemand naar hun kijkt!

Want weet: er is altijd iemand die naar je kijkt!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69