Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Willem Groeneveld verovert met Sikkom in korte tijd Groningen

Willem, volgens mij is Sikkom in korte tijd enorm populair geworden?

Dat klopt, we zijn in maart van dit jaar begonnen en we mochten in de maand oktober meer dan 100.000 unieke bezoekers begroeten die de site meer dan 200.000 maal bezochten. Ik moet zeggen dat ik dit van te voren niet had verwacht, wat dat betreft ben ik zelf ook zeer onder de indruk van de bezoekersaantallen. Niet dat we met prognoses werken hoor, we zien wel wat voor vlucht Sikkom neemt.

Zelf ben ik fulltime met Sikkom en de Leeuwarder equivalent Suksawat bezig, ik maak werkweken van 60, 70 uur. Daarbij krijg ik ondersteuning van enige stagiaires, te weten Nick Coenraad en Boudewijn Bos. Ook ben ik een vriendin van mij, Susanne Steenhuis, dankbaar voor al haar werk voor de site. Ach, eigenlijk ben ik als journalist altijd aan het werk maar ook altijd vrij. Dat is het grote voordeel wanneer je van je hobby je werk weet te maken!

Wat houdt Sikkom precies in?

Sikkom is een Gronings woord en betekent bijna, maar net niet helemaal. Sikkom 100 is dus net geen 100. Toen ik nog in Bedum woonde vond ik Sikkom altijd zo’n mooi woord, vandaar. Sikkom is een Stadse website over Groningen. Het is een nieuws-/mediawebsite geschreven uit liefde voor de stad Groningen en haar inwoners. Ook inderdaad een beetje rebels. De grenzen worden opgezocht en soms verlegd. Ik heb wat dat betreft de vrije hand gekregen van mijn werkgever, de NDC Mediagroep.

Hoe is het idee hiervoor ontstaan?

Ik ben 3 jaar geleden bij de NDC Mediagroep begonnen met het onderdeel Game & Co. Een collega van mij was in Leeuwarden net gestart met Suksawat, de nieuwssite gericht op Leeuwarden. Het was een gigantisch succes vandaar dat hij wel wat ondersteuning kon gebruiken en die hulp kwam van mij. Toen hij een andere baan kreeg, heb ik Suksawat overgenomen en zijn we begonnen met de Groninger equivalent Sikkom. Het zijn allebei succesvolle stadsblogs dus.

Jullie verhalen laten af en toe de nodige stof opwaaien?

Dat krijg je inderdaad hè als je de grenzen opzoekt! Zo heb ik eind augustus eens een verhaal geschreven over de verschrikkelijke buschauffeur, n.a.v. een akkefietje dat ik met een chauffeur van een stadsbus had meegemaakt. Deze negatieve ervaringen heb ik van mij afgeschreven in een blog waarmee zowel Qbuzz als de desbetreffende buschauffeur behoorlijk mee in hun maag zaten. Uiteindelijk ben ik door de directie uitgenodigd voor een gesprek en heb een dag met de beste man meegereden. Uiteindelijk bleek het een toffe kerel te zijn, haha…

Ook heb ik een verhaal geschreven over zwartrijden met de trein van Groningen naar Leeuwarden. Dat kon toch prima want ik werd nooit gecontroleerd. Binnen de kortste keren was mijn LinkedIn pagina bekeken door tal van medewerkers van Arriva en de provincie Groningen. De volgende keer dat ik weer in de trein naar Leeuwarden zat, ben ik 3 x gecontroleerd. Dit n.a.v. een verhaal over zwartijden, zo vertelde een conducteur aan mij. De macht van deze media moet je dus niet onderschatten, zo blijkt wel.

Onlangs heb ik eens een antifietsdiefstalblog geschreven, gebaseerd op waardevolle tips van een ex-junk. Zijn opmerking dat je fietsen zo dicht mogelijk bij de ventiel vast moet zetten bleek waardevol te zijn. Junks zullen deze niet zo snel jatten omdat ze bang zijn voor een lekke band door een kapot ventiel. Dit verhaal is 150.000 keer gedeeld op Facebook.

Ik mag ook graag politiek prikkelende blogs schrijven. Ik kan namelijk heel slecht tegen onrecht. Toen uit een enquête bleek dat 80% van de Groningers het er niet mee eens is dat asielzoekers die op de vlucht zijn voor het ISIS-geweld welkom zijn in onze provincie heb ik één en ander van mij afgeschreven. Dat wij ons moeten schamen dat we onze welvaart niet willen delen met diegenen die echt helemaal niets meer hebben.

Schrijven is voor jou het mooiste wat er is?

Ja, hoewel deze liefde pas op latere leeftijd is ontstaan. In 2007 ongeveer, in de hyves-tijd. Ik was toen vaak aan het bloggen en kreeg best wel leuke reacties op mijn hyvesblogs. Eigenlijk heb ik tot mijn 28e maar wat aan gekloot in mijn leven. Een meisje waar ik toen gek op was, heeft mij wat dat betreft de ogen geopend. Zij had als afgestudeerde best wel een goede baan. Hoewel ze mij ook wel leuk vond, zag ze het niet zitten om de hele tijd moedertje te moeten spelen en mij achter de broek aan te moeten zitten. Misschien was dit wel het beslissend zetje om journalistiek te gaan studeren.

Kun je al iets meer over de hoogte- en dieptepunten van Sikkom vertellen?

Het hoogtepunt vind ik de ontwikkeling van Sikkom, de snel stijgende bezoekersaantallen dus. Een dieptepunt waren de reacties op een artikel die ik geschreven heb over Zwarte Piet. Hier zaten zeer discriminerende opmerkingen bij. Een bezoeker bleef maar door gaan met beledigende opmerkingen maken, dat sloeg echt nergens meer op. Dit noopte mij om voor het eerst iemand van de Sikkom Facebookpagina te moeten verwijderen. Dit hoop ik niet meer mee te hoeven maken!

Heb je nog leuke anekdotes?

We hebben veel hilarische opmerkingen gekregen over onze met de verborgen camera gefilmde onzinpetities. Deze filmpjes haalden zelfs TV Noord. Het bleek dat nog verrassend veel mensen petities wilden tekenen over bijvoorbeeld het omscholen van stadswachten tot vroedvrouwen en –mannen. Dit n.a.v. een verzonnen statement over een dreigend tekort aan vroedvrouwen. Ook wilden veel mensen graag dat de winkeliers vaker op de zondag hun winkel open gooiden, ook wanneer ze op de dinsdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur hun winkel dicht zouden gooien om een bordje soep te eten. De petitie om Beijum van Groningen af te scheiden en om deze wijk bij de gemeente Bedum te voegen viel ook in zeer goede aarde.

Nu we het toch ook filmpjes hebben, tijdens de KEI-week hebben we heel wat dronken studenten voor de camera’s gehad tijdens nachtelijke interviews. Dit leidde tot hilarische uitspraken. Zo vertelde een meisje onomwonden dat haar dagcrème gestolen was door een stel negers. Het toeval was dat ze net tussen enige gekleurde medelanders instond die natuurlijk het nodige commentaar op haar uitspraken hadden.

Sikkom is niet het enige waar je je mee bezighoudt?

Nee, ik ben dus ook druk in de weer voor Suksawat en reis daarvoor regelmatig naar Leeuwarden. Tevens ben ik business developer bij NDC Mediagroep waarbij ik mij bezighoud met nieuwe producten en nieuwe media. Ik ben 2 jaar geleden voorlopig gestopt met Game & Co, dit staat op dit moment op een laag pitje door alle drukte rond Sikkom.

Hoe lang ben je reeds actief bij NDC Mediagroep en heb je hier specifieke opleidingen voor gevolgd?

Vier jaar geleden heb ik na afronding van de studie journalistiek gesolliciteerd naar de functie van televerkoper bij NDC. Ik had zoiets van, als ik eerst maar binnen ben bij deze club dan volgt de rest vanzelf wel. En dat is uitgekomen, uiteindelijk heb ik mijn eigen redactie gecreëerd. Dit ging niet zonder slag of stoot hoor, het was en is keihard werken. Overdag was ik aan het verkopen, ’s avonds en ’s nachts was ik druk bezig om de pagina van Game & Co te vullen met artikelen.

Wat dat betreft was 30 augustus 2013 een spannende dag. Toen liep namelijk mijn contract af. Bij de NDC Mediagroep waren ze net bezig met een reorganisatieronde waarbij er 250 man uitmoesten. Gelukkig geloofde de nieuwe directie in mij en met de dingen waar ik mee bezig was en dus boden ze mij zelfs een vast contract aan. Opmerkelijk gezien het aantal ontslagen wat doorgevoerd werd maar ik was er uiteraard heel blij mee!

FC Groningen heeft een speciaal plekje in je hart?

Ik ben inderdaad vanaf mijn 15e, 16e seizoenkaarthouder en ben elke thuiswedstrijd van de partij. In het verleden ging ik ook vaak mee naar uitwedstrijden maar dat doe ik tegenwoordig niet meer. De FC is voor mij ook een bron van inspiratie hoewel ik de club ook wel gebruik om ergernissen van mij af te schrijven. Onlangs heb ik het nog opgenomen voor de droogstaande spits Danny Hoesen. Dat heeft wel geholpen want hij begon direct te scoren, haha. Even een hart onder de riem steken, kan nog wel eens helpen dus.

Op welk verhaal ben je het meest trots?

Misschien wel op het verhaal over het zwartrijden in de trein, deze werd goed ontvangen. Ook vind ik het heel leuk om mensen aan de onderkant van de maatschappij te portretteren zoals zwervers en junkies. Maar eigenlijk ben ik meer trots op de ontwikkeling van Sikkom dan op de verhalen. Mijn bazen gelukkig ook, zij zijn onder de indruk van het enorme bereik van Sikkom, met name in de doelgroep van 15 tot 35 jaar. Dat is juist die categorie die de Dagblad van het Noorden-site steeds minder weet te vinden.

Inmiddels woon je in Groningen?

Ik ben inderdaad op mijn 20e naar Groningen verhuisd en woon daar inmiddels al weer ruim 13 jaar met zeer veel genoegen in de rustige Oranjebuurt. Vlak bij de binnenstad en het Noorderplantsoen dus. Voor die tijd heb ik altijd in Bedum gewoond, de plaats waar ik ook nu nog regelmatig kom om familie en vrienden te bezoeken. Maar ik ben altijd blij wanneer ik weer in Groningen terugkeer hoewel de aardbevingproblematiek op het Hogeland mij na aan het hart gaat.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Man, je hoeft me helemaal niet wakker te maken want ik ben vaak ’s avonds en ’s nachts tot in de kleine uurtjes aan het werk. Dat is ook de reden dat ik nooit een wekker zet. En de reden dat je niet voor 10.00 uur mocht bellen, haha. Maar meestal ben ik er rond 09.00, 10.00 uur wel weer uit hoor. Ik werk hard maar ben ook zeer gehecht aan de vrijheid die ik heb.

Waar staat Willem Groeneveld met Sikkom over 10 jaar?

Echt geen flauw idee. Ik had 10 jaar geleden ook niet kunnen voorspellen dat ik het nu zo druk zou hebben met Sikkom. Ik hoop dat de website zich op eigen kracht verder kan ontwikkelen en dat ik mijn steentje hier aan kan blijven bijdragen. Want ik vind het fantastisch werk om te doen, vooral omdat Sikkom zo aanslaat.

Wil je verder nog iets kwijt?

Nee, ik denk dat we alles wel belicht hebben. Als je het niet erg vindt dan duik ik nu onder de douche. Ik kom er net achter dat ik een half uur geleden al in Leeuwarden had moeten zijn voor een redactionele vergadering. Maar daar zullen ze inmiddels ook wel weten dat ik eigenlijk niet voor 10.00 uur begin, haha. Ik wens jou ook veel succes met je website. Ik hoor regelmatig positieve reacties, dat zit wel snor dus…

Check ook eens Facebookpagina Sikkom of www.sikkom.nl

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69