Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ook uw columnist schrok wakker

Het is inmiddels 5,5 uur later sinds de beruchte knal geklonken heeft, dat uw columnist achter zijn PC gaat zitten om een en ander van zich af te schrijven. Eerst de knal maar even laten bezinken is zijn advies. Want het was 2.12 uur in de nacht van 4 op 5 november toen ik zeker wist dat wat ik nu gevoeld had de zelfde zwaarte moet zijn geweest als de klap van 2012 in Huizinge (3.6 op de schaal van Richter) toen we op vakantie waren. Dat twitterde ik dan ook direct, want dat is wat we dan doen in het holst van de nacht. We pakken onze mobiel om met een duffe kop de wereld wereldkundig te maken dat het weer zo ver was. Miranda ontfermt zich intussen over een huilende Jazlijn die geen flauw idee heeft wat haar is overkomen. Eén keer eerder heb ik zo duidelijk een aardbeving gevoeld toen ik in bed lag en dat was in 2006. Enig research leert mij dat deze een kracht van 3.5 had…..

Mijn eerste gevoel was dat dit dan wel een hele beste moest zijn. Een dikke 4+ zoals ik ergens op twitter las is misschien wel wat overdreven maar een dikke 3 lijkt mij niet meer dan reëel. Ik ben niet eens verbaasd toen ik vanmorgen las dat het KNMI met 2.9 op de proppen kwam. De camerabeelden bij de buren vertoonden ook geen schokkende feiten, helaas? Het zal dus wel weer gebagitalliseerd worden. Eén van de zovele aardschokken die zo gewoon zijn geworden in Groningen. Eén voordeel dient zich aan, de stad Groningen krijgt de schokken ook steeds nadrukkelijker te voelen….

Ik weet nog de ophef en verontwaardiging over de Mieke filmpjes eind vorig jaar. Veel te overtrokken die gevoelens van angst, het niet meer kunnen slapen of het idee het huis niet meer kwijt te kunnen. We zijn inmiddels een jaar verder en ook de stad Groningen heeft gevoeld waar we in Nederland mee bezig zijn. Ik herhaal nog even wat ik toen over de spotjes geschreven heb: ‘Ik weet het inmiddels zeker. Pas als de eerste dodelijke slachtoffers gevallen zijn, dan pas worden we serieus genomen en neemt men maatregelen. Tot die tijd worden we gewoon verder leeggezogen. Zoveel is mij wel duidelijk geworden.’

Ik denk dat ik met dat gevoel weer in slaap gevallen ben. De klap was gevoelsmatig veel en veel harder dan de 2.9 zoals doorgegeven door de KNMI. Maar echt, er zal op korte termijn niets veranderen. We gaan gewoon verder. Maar onderhuids begint het steeds intensiever te trillen, dat weet ik zeker. Zelfs bij uw doorgaans nuchtere columnist….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69