Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ernst Hulsebos, Papa en vader van..

 

Vandaag de dag is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat je papa mag worden en dat zal ook wel nooit zo worden. Dit zeg ik altijd want de uitspraak: “ik neem een kind” is tegenwoordig niet zo zelfsprekend meer en eigenlijk nooit geweest ook. Ik was denk ik 16 jaar toen ik toch wel zeker wist dat ik later graag papa wilde worden en dan niet op latere leeftijd. Dit kwam mede doordat ik tijdens een stage een collega had die op zijn 50e vader was geworden. Hij had toen op die leeftijd al moeite met het balletje trappen met zijn zoon. Dit is mij nogal bij gebleven.

Papa en nog geen 30. Dit was vroeger oud, maar wat is oud en wat is jong? Ik denk dat je op een bepaald punt in je leven er aan toe bent. Maar wat als je er nooit aan toe bent, of dat jij of je partner geen kinderen wil of wel wil maar geen kinderen kan krijgen? Deze vragen komen op den duur op je pad. Helaas hoorde ik steeds vaker het woord miskraam en vroeggeboortes etc.. Deze berichten kwamen bij ons binnen van zowel kennissen, familie en van zeer goede bekenden. Wij zien een geboorte dan ook als een echt wonder!

Ik mag ook van geluk spreken dat mijn beide ouders nog gezond zijn en bij elkaar. Het is de normaalste zaak tegenwoordig dat mensen gaan scheiden en hun kinderen enkele dagen in de week zien. Dit wil natuurlijk niemand maar ik zie gelukkig ook om mij heen dat dit vaak wel goed geregeld is. Wat mij opviel toen ik een keer buurtkinderen op moest halen van de plaatselijke basisschool was dat 2 kinderen van nog geen 7 jaar tegen elkaar zeiden “oh, jij hebt nu die papa? Die is vet cool, die heb ik ook gehad!” Enigszins lachend luisterde ik naar hun onschuldig gesprekje maar met gemengde gevoelens dacht ik: “mooi dat het zo kan maar waarom?”

Of je nu gaat trouwen of zo veel jaar bij elkaar bent, ooit stelt iemand de vraag: “waarom hebben jullie nog geen kinderen?” Persoonlijk vind ik het altijd wel grappig en doe ik hier dan ook aan mee maar waarom? Zijn er regels om aan kinderen te beginnen? Zit er een leeftijd aan verbonden? Ik kom dan weer terug op wat ik eerder zei: “wat nou als iemand geen kinderen kan krijgen of niet wil?” Gelukkig zijn er geen regels of voorwaarden voor een gelukkig leven.

Vol verbazing liep ik door de babywinkel met mijn vriendin en ik zag mensen zonder enige twijfel hun wagentje vol laden met allemaal benodigdheden voor hun kleine spruit die zij vol trots in haar ronde buik voor haar droeg. Tegenstrijdig zag ik ook een moeder op zoek naar koopjes, maar waarom zoeken mensen naar koopjes? Is het omdat ze een alleenstaande moeder wordt of omdat zij of haar partner in deze crisis geen werk meer heeft. Je weet het niet en je wil het ook niet weten, denk ik. Vroeger had je ook geen Marktplaatsspeurders of Facebookpagina’s waar mensen hun spullen of kinderkleding aanboden. Waarom iets weggooien als je er iemand anders voor een klein bedragje blij mee kan maken? Het leven is al duur genoeg en mensen houden van je om wie je bent en niet om je bezittingen en geld!

“Papa, ik lijk steeds meer op jou.” Het lied van Stef Bos, ook gecoverd door niemand minder dan Chantal Janzen. Dit liedje vond ik vroeger al mooi om de melodie en het refrein maar naarmate je ouder en zelf papa word, ga je de tekst van het liedje ontleden en toepassen op je zelf. Iedereen is uniek en heeft een eigen leven. Of je bij de geboorte nou op je vader of moeder lijkt qua uiterlijk of, later in je leven, qua karakter. Dat maakt elk mens natuurlijk weer uniek maar iedereen probeert en hoopt voor zijn of haar kind een groot voorbeeld te zijn.

Clichés zijn o zo waar wat betreft het vaderschap. Ja het gaat snel, ja ze groeien als kool en ja ze veranderen zo snel. Ik wil hier dan ook niets van missen en werk gelukkig geen lange dagen waardoor ik veel mee kan krijgen van onze dochter. Het is elke keer weer een feest als ik thuis kom! Ik heb dan ook alles over voor onze dochter, en zal mijn best doen om de beste papa ter wereld voor haar te zijn. Want papa ben je niet voor even maar voor het leven!

Ernst Hulsebos, papa, zoon en schoonzoon van Jaap en Janneke Wieringa van allround timmerbedrijf Gebroeders Wieringa.

(Ernst Hulsebos , woonachtig in Middelstum, is test- en quality engineer bij Sogeti Nederland BV. En sinds februari 2014 vader van dochter Mila.)

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69