Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Kees Mulder, Sport verbroedert / verloedert?

Sport verbroedert / verloedert?

Nederland en de rest van de wereld, genieten van puik voetbal, dramatiek, hoop, opportunisme, acrobatiek, spanning en spelvreugde binnen en buiten de lijnen. Een waar volksfeest, waar de liefhebbers internationaal van genieten. Er is echter één grote dissonant en die haalde ruimschoots de kranten en andere media, het betrof de Uruguayaan Luis Alberto Suarez. Hij was zowel binnen als buiten de lijnen onbeschaamd. Voetbal is oorlog, zei eens Michels, maar ik weet zeker dat hij nimmer dit had bedoeld, dat hij zijn woede op een onschuldige Italiaanse tegenstander koelt. We konden weer eens zien dat deze fantastische voetballer een “steekje” los moet hebben zitten, anders bijt je niet voor de derde keer een tegenstander in een belangrijke wedstrijd. Ditmaal geen verbroedering binnen en buiten de lijnen, ditmaal geen voetbal feest, maar meer het aanschouwen van een verwilderd beest, een totale verloedering die niets meer met sport heeft te maken, een mens zou bijna de kluts kwijt raken.

Medelanders die keer op keer om begrip voor hun cultuur vragen, medelanders die een heus voetbalfeest verziekten, omdat één van hun spelers van de nationale ploeg zich misdroeg, het zou hen sieren als men het boetekleed aantrok vanwege het gepleegde amok.

Onze bestuurders, regenten en ministers wacht een zware taak, want er dreigt een serieuze dreiging van aanvallen op Rijksoverheidsgebouwen in Nederland. Hoezo sport verbroedert? Dit heeft natuurlijk niets met sport te maken maar toch. Onze bestuurders, regenten en ministers zullen paal en perk moeten stellen anders loopt het geheid nog eens volledig spaak in Nederland.

Dit is nu een duidelijk voorbeeld van het resultaat van jarenlange opzij kijken en niets doen, alles maar bedekken met de mantel der liefde en de politieke correctheid in deze tijd, verloedering van steden, stijgende criminaliteit, intimidatie en onveiligheid, ziedaar het resultaat wat u ervoor terugkrijgt, rellen en buitensporigheid.

Ons Oranje heeft nog niet verloren en heeft een serieuze kans om de finale te bereiken. We genoten nog niet van het geboden spel, alhoewel 2e helft Spanje mocht er zijn en de laatste 10 minuten tegen Mexico ook, maar we leggen ons er bij neer. Ook al deed dat menigeen zeer, we spuwden niet, we bijten niet, we slopen niet, we molesteren niet, we dragen en delen als volwassen mensen onze vreugde en verdriet. Men speelde soms hard en venijnig maar het bleef als kijkspel geinig en het resultaat was heilig, namelijk door naar de volgende ronde.

Maar de heren bij VI Oranje begrijpen dat nog steeds niet. Zij vinden het spel van Duitsland leuk om naar te kijken. Onbegrijpelijk want de Algerijnen hadden naar mijn mening in de eerste helft al een tweetal keren moeten scoren. Het spel van de Duitsers vind ik persoonlijk ook niet iets om van te watertanden. “Onze Louis heeft een gouden pik”. zei Arje Robben, maar is dat wel zo? Volgens mij heeft hij een gouden hand om te wisselen zoals dat in voetbaltermen heet. De prestaties van ons Oranje en niet alleen in het voetbal, verbroedert, want vele pleinen in ons land kleuren ook deze zaterdag weer oranje. Hopelijk zonder vervelende relletjes. Op naar een waar volksfeest op zondag 13 juli.

Een les uit dit alles kunnen we wel trekken, het woordje respect mag van mij nu even verrekken, geen indringende en opvoedkundige gesprekken, maar een zero tolerantie en stuur de logen en haters maar langdurig op vakantie. Verbroedering kan alleen als men de verloedering een halt toe roept en misdragingen niet alleen toerekent aan rechtsradicalen, maar aan vandalen, ongeacht hun herkomst, geloof of overtuiging.

(De uit Stedum afkomstige Kees Mulder werkt bij DUO in Groningen. Mulder is een bekende naam op Het Hoogeland en hij heeft zijn sporen als trainer en organisator meer dan verdiend. Tegenwoordig organiseert hij regelmatig voetbalreizen naar het buitenland.)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69