Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Harm Bruin van de gelijknamige installatiebedrijf

Harm, lang met het idee voor je eigen installatiebedrijf rondgelopen?

Dat valt best mee, eigenlijk was het in een half jaar beklonken. In de zomer van 2006 begon het idee op te borrelen. Tijdens de zomervakantie heb ik het er uitvoerig met mijn partner Yke over gehad. Ik kreeg bij mijn vorige werkgever steeds meer last van kleine irritaties en kon me ook niet echt meer vinden in het gevoerde beleid. Dan is het eigenlijk al tijd om iets anders te zoeken. Ik heb er enorm veel ervaring opgedaan en de vereiste diploma’s en certificaten gehaald die nodig waren om voor mijzelf te beginnen.

In het najaar van 2006 hebben we de knoop doorgehakt en heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op 1 januari 2007 ben ik begonnen met Installatiebedrijf Harm Bruin. Gelukkig kon ik direct al aan het werk bij Zalencentrum Vita Nova en Notaris Huitsing. Sinds die tijd is mijn orderportefeuille goed gevuld geweest.

Kun je iets meer over je installatiebedrijf vertellen?

Eigenlijk ben ik heel breed inzetbaar. Ik zeg wel eens dat je mij in kunt huren voor alle werkzaamheden vanaf de riolering tot boven op het dak en alles wat er aan installatiewerkzaamheden tussenin zit. Wat dat betreft ben ik in de loop der jaren heel allround geworden. Ik heb gelukkig geen last gehad van de economische crisis en heb steeds werk zonder hier al te veel reclame voor te hoeven maken. De meeste opdrachten krijg ik via mond tot mond reclame.

De variatie in de werkzaamheden maakt mijn werk ook zo leuk om te doen. Dit is een van de redenen geweest om voor mijzelf te beginnen. Ook de contacten en het meedenken met mijn klanten kan ik enorm waarderen. Ik werk zo veel mogelijk alleen, maar schakel op gezette tijden wel extra mensen in tijdens projecten. Daarnaast ben ik ook leermeester. Werken met gemotiveerde leerlingen en hen de fijne kneepjes van het vak bijbrengen is heel leuk om te doen.

Vroeger ooit gedacht dat je je eigen bedrijf zou oprichten?

Nee, dit is in de loop der jaren op mijn pad gekomen. Ik heb er geen moment spijt van gehad, het is wat dat betreft alle dagen genieten. Mijn klanten bevinden zich voornamelijk op Het Hoogeland maar ze zitten ook in de stad Groningen. Ongeveer 20% van mijn werktijd ben ik in de weer voor Agrovent, die veel voor agrariërs bezig is. Voornamelijk vlak voor de oogsttijd. Dan maak ik vele kilometers want Agrovent is in de vier Noordelijke provincies actief.

Anderhalf jaar geleden heb ik een nieuwe bus aangeschaft en deze heeft inmiddels al weer 50.000 kilometer op de teller staan. Ook ben ik sinds 2 jaar in het bezit van een eigen loods inclusief de benodigde opslagruimte. Het beslaat al met al 1100 vierkante meter. Voor mij een hele vooruitgang want ik kan hier ook allerlei zaken, zoals bijvoorbeeld dakgoten, zelf maken en in elkaar zetten.

Heb je hier speciale opleidingen voor gevolgd?

Ik was vroeger nooit echt een studiebol maar ik heb in de loop der jaren toch alle vereiste papier binnen gesleept. Na de LTS, richting metaal, volgde de KMBO waar ik de elektrotechniekrichting koos. Ook volgde ik avondopleidingen via het V.E.V. en heb ik via een EVC (Erkenning Voor Competenties) traject mijn diploma’s voor installateur Elektra en Installatietechniek gehaald. Voor mij ideaal want je bent veel meer praktijkgericht bezig in plaats van de hele tijd met de neus in de boeken te moeten zitten.

Kun je al iets meer over de hoogte- en dieptepunten vertellen?

Het starten van mijn eigen bedrijf, het verkrijgen van een eigen bedrijfspand en mijn eerste grote opdracht voor Notaris Huitsing (ik ben 3 maanden bezig geweest in zijn pand) beschouw ik als de hoogtepunten van mijn onderneming. Dieptepunten op zakelijk gebied heb ik niet meegemaakt. Wel hebben we de laatste jaren zorgen en verdriet gehad over ziektes die onze familie- en kennissenkring treffen. Ook vind ik het heel jammer dat mijn vader het niet mee heeft kunnen maken dat ik nu een eigen bedrijf heb. Hij overleed in februari 2003. Graag had ik met hem allerlei ervaringen uit willen wisselen.

Wat is je meest bijzondere project geweest?

Mijn eerste grote verbouwing, bij Notaris Huitsing dus, het verbouwen van een winkel tot een Steakhouserestaurant in Termunten (De Kleine Munt van mijn zwager Pieter Klaver) en het grondig verbouwen van een grote boerderij in Doodstil. Tijdens dit project kon ik alle opgedane ervaring, die ik in de loop der jaren verzameld heb, uitstekend kwijt. Alleen de buitenmuren zijn blijven bestaan, voor de rest is alles aangepakt. Twee vertrekken zijn helemaal in de oude, oorspronkelijk stijl heropgebouwd. Bij dit project kwam ook veel oud ambachtswerk kijken, heerlijk om te doen.

Bij de meeste projecten ben ik van begin tot het eind betrokken. Dit kunnen grote projecten zijn maar ook kleinere zoals de aanleg van nieuwe leidingen in een badkamer, keuken of WC of het aanpassen van bestaande leidingen. Dit vereist vaak een grondige afstemming en interactie met de klant en de aannemer.

Wat maakt Installatiebedrijf Harm Bruin uniek?

Het kleinschalig karakter van mijn bedrijf waardoor er korte lijnen zijn en intensief contact met de klant. Gaandeweg het proces kunnen zaken dan eventueel bijgestuurd worden. Uiteraard staat de kwaliteit van het werk voorop, want daar word je natuurlijk aan het eind op afgerekend.

Heb je nog leuke anekdotes?

Voordat ik een eigen loods tot mijn beschikking kreeg, huurde ik een ruimte bij Robbe Uitvaartverzorging aan de Pompsterweg. ‘Mien leutje neefke Pieter’ kwam dan wel eens kijken en zag dan de kisten staan. Op zijn vraag wat dat wel niet was, antwoordde ik dan maar dat het om kasten ging ipv kisten. Ook heb ik wel eens de vereiste aansluitingen aangelegd van een aggregaat. Na 15 minuten intensief proberen om het apparaat aan de loop te krijgen, kwam de eigenaar er achter dat er geen brandstof in de aggregaat zat…

Yke helpt mee in de zaak?

Yke regelt inderdaad de volledige administratie, inclusief het opstellen van de facturen en de boekhouding, ze heeft daar vroeger de benodigde opleidingen voor gevolgd. Dit kost haar één a twee dagen in de week. Ze kijkt ook op de achtergrond mee, wanneer ik bezig ben met het opstellen van offertes. Daarnaast werkt ze 3 dagen in de week als projectbeheerder financiën (project dijkverzwaring) bij Waterschap Noorderzijlvest in Groningen.

Nog tijd voor hobby’s?

Vaak ben ik in en om het huis of de loods nog lekker aan het klussen. Ook rijd ik graag op mijn motor en ga regelmatig met Yke lekker uit eten.

Volgens mij ben je van oorsprong geen Middelstumer?

Klopt, ik ben geboren in Eppenhuizen om vervolgens na 1 jaar te verhuizen naar Zandeweer. Daar heb ik tot mijn 15e gewoond, toen volgde Garsthuizen. Inmiddels woon ik al weer 22 jaar met veel plezier aan G.A. straat in Middelstum.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik zou het niet weten eigenlijk. Laat mij maar lekker liggen, ik heb het overdag druk genoeg!

Waar staat Harm Bruin Installatiebedrijf over 10 jaar?

Ik hoop dan nog steeds met net zoveel plezier bezig te zijn voor mijn bedrijf als dat ik nu bezig ben. Gezond blijven is het voornaamste en dat geldt niet alleen voor het bedrijf maar natuurlijk ook voor mijzelf en de mensen in mijn directe omgeving!

Wil je verder nog iets kwijt?

Geniet van elke dag en neem daar ook de tijd voor. We proberen, ondanks alle drukte, toch ook regelmatig enige weken per jaar vrij te plannen voor ontspanning en vakanties. Ik heb in de loop der jaren door schade en schande ervaren dat er meer is dan werken alleen…

Check voor meer bijzonderheden:  www.harmbruin.nl

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69