Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Heino Buikema, “Heb jij het naar je zin op je werk?”

Het is nog maar net dat ik Bert complimenteer met zijn kwalificatie voor een verhalenwedstrijd, of ik krijg zelf een uitnodiging om een gastcolumn te schrijven. Ik zoel mij zeer vereerd, maar waar ga je in vredesnaam over schrijven? Wij Nederlanders hebben natuurlijk altijd wel een mening over eigenlijk alles, maar bedenk eens een onderwerp om een leuk stuk over te schrijven. Het WK voetbal valt voor mij af, voornamelijk omdat niemand mijn 5,4,3 systeem goedkeurt dus dat hou ik voor gezien. Bovendien zijn er al 15.999.999 andere bondscoaches die het allemaal beter weten. Overigens vind ik de eigenwijsheid van Lowietje best lekker rebels.

Gelukkig vormt Bert zelf een dankbaar onderwerp in deze. De keus om voor zichzelf te beginnen leek een grote uitdaging, vooral vanuit de positie waarin Bert op dat moment zat, kan ik mij voorstellen. Maar al gauw bleek dat de juiste keus was gemaakt. Bert is living his dream, hoeveel mensen kunnen dat zeggen? Uit onderzoek van onder andere Intermediair blijkt namelijk dat slechts één derde van alle werknemers echt tevreden is met zijn baan. Tot voor kort hoorde ik ook bij die categorie.

Ik werkte in de Groningse aardgasindustrie, maar ik stond niet achter het volgas leegzuigen van onze bodem zonder rekening te houden met de gevolgen daarvan en de toekomst van ons en de gasvoorraad. Bovendien voelde ik mij niet thuis in de heersende bedrijfscultuur en voor dat ik het wist had ik te kennen gegeven dat ik er mee wilde stoppen, ik heb soms wel eens een grote mond. Natuurlijk waren ze daar thuis niet echt blij mee, maar gelukkig had ik al vrij snel een nieuwe baan gevonden.

Om terug te komen op Bert living his dream; kleine jongetjes dromen er nog wel eens van om later als ze groot zijn astronaut te worden, daar zijn er uiteindelijk niet zo veel van en onlangs hebben we afscheid moeten nemen van één van de twee Nederlandse astronauten, Wubbo Ockels. (wat een bruggetje héh?!) Een groot voorvechter van duurzame technologie. Vlak voor zijn overlijden heeft Wubbo nog zijn ‘statement voor de mensheid’ gepubliceerd. Hierin roept hij de mensheid op om toch vooral tot inkeer te komen en beter voor onze mooie blauwe planeet te zorgen. Een heel mooi stuk, maar toch ben ik het niet helemaal met Wubbo eens. Ik ben namelijk niet van plan mijn geloof en religie op te zeggen voor ‘het geloof in de mensheid’ zoals Wubbo dat voor ogen heeft. Niet in de laatste plaats omdat wij als rentmeesters de plicht hebben om voor de aarde en alles wat daarop is te zorgen.

Voor mij betekent dat bijvoorbeeld dat we spaarzaam met de natuurlijke grondstoffen moeten omgaan, alle spullen die we zeg maar uit de grond halen. De gevolgen van bijvoorbeeld de gaswinning merken wij hier in deze regio regelmatig, maar ook in Limburg hebben ze nu nog last van de naweeën van de mijnindustrie. Naast de gevolgen voor de natuur zijn er natuurlijk ook nog de gevolgen voor onze economie. Wat gaan we doen als over vijftien jaar ons aardgas op is? Veel grondstoffen worden erg duur omdat ze schaarser worden.

Anyway, ik weet ineens weer waarom ik de aardgas business zo rigoureus de rug heb toegekeerd, ondanks het achterlaten van een aantal fijne collegae. Maar ja, we zijn er natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid. Natuurlijk heb ik mazzel gehad met het zo snel vinden van een andere baan, maar ik ben blij dat ik de keus heb gemaakt en dat ik weer een bijdrage kan leveren aan de opwekking van schone energie. Net als Bert living my dream? Zou best eens kunnen, op zijn minst zou het een deel van mijn droom kunnen zijn om samen te zorgen voor een betere en schonere wereld. In ieder geval heb ik het weer naar mijn zin met het werk dat ik nu doe. Hoeveel mensen kunnen dat zeggen?

Helaas is Bert tweede geworden in de schrijfwedstrijd maar dat is slechts een formaliteit. Voor Bert zelf is het denk ik een overwinning en een bewijs dat hij goed bezig is. Af en toe heb je bewijs nodig om het te zien. Laat Bert jou ook inspireren om te gaan doen wat je echt leuk vind, waar je echt achter staat. Want, heb jij het naar je zin op je werk?

(Heino Buikema, woonachtig in Middelstum, werkt tegenwoordig als Site Manager bij Eneco)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69