Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De zon schijnt bij Timmervakwerk Alje Bijsterveld Middelstum

Alje, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik heb alle dagen lol in wat ik doe. Correct zijn, kwaliteit leveren en afspraken nakomen zijn mijn speerpunten. Ik ben soms een tikkeltje eigenwijs, misschien ben ik daarom ook wel voor mijzelf begonnen. Wanneer je langdurig bij een baas werkt, dan ga je zaken op de automatische piloot doen. Ik ben meer van het pionieren, het uitvinden. In gedachten maak ik vaak al een schets van hoe ik het hebben wil. Daarnaast houd ik van geordend werken, in mijn bus ligt ook altijd alles in de juiste volgorde. Ik ben soms net een dieseltje maar als ik los ben, dan ben ik ook echt los!

Kun je iets meer over Timmervakwerk Alje Bijsterveld vertellen?

Oude ambachtswerk, dat vind ik het mooiste om te doen, veel mooier dan standaardwerk. Ik ben nu 4 jaar eigen baas en heb mij nog geen dag verveeld. Vanaf het begin was mijn orderportefeuille goed gevuld.

Na mijn lagere school ben ik de LTS gaan doen, niveau C timmerman. Daarna volgde de (K)MBO, richting bouwkunde en ik heb nog een cursus assistent uitvoerder gevolgd. Ik ben op mijn 16e begonnen als timmerman, en heb alle facetten van het vak wel gehad m.u.v. de industriebouw. De mooiste klussen zijn die, waarin ik helemaal alleen mijn gang kan gaan.

Het timmeren zit in je bloed?

Ik wist al heel jong dat ik timmerman wilde worden, vanaf mijn 10e jaar ongeveer. Ik vond het heerlijk om langs steigers te lopen tijdens nieuwbouwactiviteiten. Mooi dat je van stenen een onderkomen kan maken waar op den duur zelfs in gewoond kan worden. Wat dat betreft ben ik daar wel uniek in, binnen de familie, die hoofdzakelijk uit elektriciens bestaat. Mijn broer reist als programmeur de hele wereld over, zo’n avonturier ben ik niet.

Altijd al een eigen bedrijf willen hebben?

Het overkomt je een beetje, mijn laatste baas ging failliet. Maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Het bevalt prima zo maar misschien is dit over 2 jaar wel weer anders door alle rompslomp om het bouwen heen, denk bijvoorbeeld aan het administratieve werk. Tien jaar geleden begon het idee van eigen baas voor het eerst op te borrelen. Soms heb je net even een beslissend zetje nodig.

Wat zijn je specialiteiten?

Het pure timmerwerk. Verder ben ik goed in organiseren en plannen. Aanvoelen wie wanneer moet komen, de boel rond hebben staan. Binnen een project moet een goede doorloopsnelheid zitten. Ik bijt mij graag in iets vast en probeer van het traject een geoliede machine te maken, rekening houdend met het weer. Maar je bent soms natuurlijk wel afhankelijk van anderen…

Wat is het hoogte- en wat het dieptepunt van Timmervakwerk Alje Bijsterveld?

De hoogtepunten zijn uiteraard de tevreden klanten. Soms krijg ik zelfs een kerstpakket als blijk van waardering. Dat doet mij dan heel goed. Een dieptepunt was dat ik eens een verbouwing gedaan heb volgens een afgesproken prijs. Helaas bleef de betaling maar uit, de mensen reageerden ook niet op mailtjes of telefoontjes. Uiteindelijk ben ik naar ze toe gegaan en toen bleek dat ze het geld niet hadden en dat niet durfden te zeggen. Gelukkig zijn we er uiteindelijk uitgekomen.

Heb je nog leuke werkgerelateerde anekdotes?

Ik weet wel enige leuke verhalen maar ben voorzichtig om ze te vertellen. Het kan zijn dat bepaalde klanten zich er in herkennen en zich er ongemakkelijk bij voelen. Dat wil ik graag vermijden.

Wat is je meest bijzondere project geweest?

Ik ben nu al twee jaar bezig bij een klant die maar geen keuzes kan maken. Haast maken is er ook niet bij. Inmiddels zijn we al ver verwijderd van het originele plan maar daar maakt hij zich niet druk om. Het kan maar zo zijn dat hij tussendoor weer met andere klusjes aan komt zetten. Maar hij is gelukkig wel een tevreden klant en wil er ook niemand anders bij hebben. Soms kom ik er weken niet, wachtend op een antwoord op een bepaalde keuze.

Laatst moest ik de vloertegels voor hem uitzoeken, hij kon maar geen keuze maken. Maar als hij het niet kan wat moet ik dan wel niet? Maar ik moet toegeven dat hij wel smaak heeft. Het project vordert langzaam maar gestaag en alles past goed bij elkaar. En ik ben nog vergeten te vertellen dat zijn vrouw nog moeilijker keuzes kan maken dan hijzelf. Eigenlijk is dit ook wel een bijzondere anekdote natuurlijk…

Altijd in Middelstum gewoond?

Nee, sinds 1991. Oorspronkelijk kom ik uit Sauwerd en heb ook nog een tijdje in Winsum gewoond. Tijdens onze huizenjacht stuitten we op dit lief huisje in de Kerkstraat. Je had vast niet verwacht dat er nog zoveel ruimte achter het huis zit! We zijn eigenlijk een beetje verliefd geworden op de grote tuin. Het zal je niet verbazen dat ik het hele huis verbouwd heb…

Kun je iets over je gezin vertellen?

Mijn vrouw Thea was vroeger bejaardenverzorgster maar helaas kan ze dit beroep door artrose niet meer uitoefenen. Daardoor heeft ze wel de tijd om mij te helpen met de administratie en het uitwerken van facturen en offertes. Samen hebben we 2 kinderen gekregen. Onze zoon is 19 jaar, werkt bij een kleine aannemer in Groningen en leert voor timmerman. Onze dochter zit op het Alfa-college en doet daar de sportrichting. Ze wil na deze opleiding naar de politieschool, het liefst bij het onderdeel politie te paard…

Nog tijd over voor hobby’s?

Vrouw Thea neemt het gesprek over: “Alje is alle dagen met zijn hobby bezig. Mijn inziens is hij een goed timmerman, betrouwbaar ook. Zijn slogan “verbouwt….vertrouwd” klopt dan ook als een bus. Daarbij sport hij er ook nog bij, wanneer hij met zware spullen aan het sjouwen is. Hij zegt wel eens, eigenlijk heb ik geen werk…”

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

“Mot dat?!” Hier geef ik maar geen antwoord op, straks komen ze mij ’s nachts nog een lekkernij brengen. Maar mensen in paniek mogen mij ’s nachts altijd wakker maken.

Waar staat Alje Bijsterveld over 10 jaar?

In dezelfde situatie als nu, hoop ik. Nog steeds zonder personeel. Alleen wanneer het echt nodig is huur ik ZZP-ers in. Verder ben ik heel tevreden, gewoon zo doorhobbelen dus. De klanten komen vaak door mond tot mond reclame bij mij…

Wil je verder nog iets kwijt?

Gewoon zo doorgaan, het gaat prima zo. Wel hoop ik gezond te blijven. Maar ik ben een tevreden mens…

Check voor meer bijzonderheden:  www.aljevakwerk.nl

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69