Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Mijn glazen bol…..

Over twee week is het zover. Vrijdag de 13e (!) juni speelt het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd op het WK in Brazilië. En wat voor een wedstrijd. Direct tegen regerend wereldkampioen Spanje. Het land waar 4 jaar geleden op zure wijze met 1-0 van verloren werd. Een wedstrijd door menig Nederlandse voetbalfan ver weg verdrongen in de hersenpan. Wat waren we er dichtbij…

Je merkt dat het WK langzaam maar zeker begint te leven. Niet zo onstuimig als in eerdere jaren. Nederland is nog niet vergeten dat we 2 jaar geleden tijdens het EK in Polen en de Oekraïne werden weggevaagd. Als vice-wereldkampioen alle 3 je poulewedstrijden verliezen is niet leuk. En dus zijn de verwachtingen wat minder hoog gespannen. Maar toch, wonderen bestaan. En wat zouden we graag weer terug keren in de flow van 4 jaar geleden. Herinnert u zich de kwartfinale nog tegen Brazilië? De eerste helft werden we weggevaagd maar in de 2e helft werd een 0-1 achterstand gerepareerd tot een 2-1 overwinning…. Heerlijk!

Dat het WK begint te leven, merk ik ook aan de WK polls die ik in de mailbox ontvang. Iets waar ik mij vroeger vol overgave op stortte, zonder al te veel succes overigens. En dus denk ik dat ik dit fenomeen maar overlaat aan de echte gokkers én voetbalkenners. Wel geef ik jullie een kijkje in mijn eigen glazen bol wat betreft de verrichtingen van het Nederlands elftal. Waarbij ik direct aanteken dat ik vurig hoop dat ik ongelijk krijg. Of juist niet, want misschien ben ik nog wel veel te optimistisch. Koffiedikkijken hè, hoe moeilijk is dat?!

Nederland lootte een loodzware poule, misschien wel de Poule des Doods. Want naast regerend wereldkampioen Spanje krijgt het ook het verrassende en swingende Chili voor de kiezen en niet te vergeten de voetbalvechters uit Australië. Maar wij hebben Louis van Gaal, inclusief kladblokje en ondoorgrondelijke visie. En wij hebben voorin de magische driehoek Van Persie, Robben met kort daarachter Sneijder. Wat kan er allemaal gebeuren als zij het op hun heupen krijgen…. Ik probeer het toch maar even, een WK voorspelling maken van de verrichtingen van onze Oranje leeuwen, in het hol van de leeuw…

13 juni Spanje – Nederland

Wat een wedstrijd om mee te beginnen. Ik verwacht een voorzichtige partij tegen één van de grootste titelfavorieten. Een wedstrijd die eigenlijk niet gewonnen kan worden, hoe graag ik het ook zou willen. Zonder groots te spelen legt Spanje ons met 2-0 over de knie.

18 juni Australië – Nederland

En dus ligt er direct al een grote druk op deze wedstrijd tegen de Aussies. Een team dat nooit opgeeft en ook goed om kan gaan met de zware klimatologische omstandigheden. Want het belooft weer een hete zomer te worden in het altijd swingende Brazilië. Toch weten we deze wedstrijd te winnen. Martins Indi kopt ons uit een corner naar 1-0. Arjen Robben knalt via een vloeiend uitgespeelde counter de 2-0 tegen de touwen, waarna ook Van Persie een duit in het zakje doet: 3-0. De 3-1 van Australië is voor de statistieken en doet alleen doelman Cillissen pijn. We doen weer volop mee…

23 juni Nederland – Chili

Het sleutelduel in deze poule. Chili heeft inmiddels soeverein van Australië gewonnen en sleept voor de poorten van de hel een gelijkspel weg tegen Spanje. Er van uit gaande dat Spanje zijn laatste wedstrijd wint tegen Australië moet Nederland dit duel winnen…. Een Spaans benauwd vooruitzicht als je er goed over nadenkt. Want Chili liet onlangs in een oefenwedstrijd Duitsland alle hoeken van het veld zien. Om uiteindelijk wel te verliezen. Het zal een heroïsche wedstrijd worden waarbij Arjen Robben en niemand anders ons er uiteindelijk doorheen sleept. Met een goal en een assist van hem buigt Nederland een 1-0 achterstand om naar een 2-1 overwinning… De laatste minuten staat Nederland zwaar onder druk, we wankelen, maar bezwijken uiteindelijk net niet…

Achtste finale: 28 juni Brazilië – Nederland

We worden dus 2e in de poule en waar iedereen voor vreesde gebeurt. In de achtste finale stuiten we op één van de grootste favorieten voor de eindzege: gastland Brazilië. De ploeg die nog een appeltje met ons te schillen heeft na het 2-1 verlies 4 jaar geleden. En hoe graag ik het ook anders zou willen zien, dit gaat Nederland niet winnen. De arbitrage is niet onomstreden, er wordt Nederland zelfs een zuivere penalty onthouden, en het zit ons ook wat betreft de geluksfactor niet mee. Sneijder krult een vrije trap op de paal, Van Persie mist oog in oog met de Braziliaanse doelman. Aan de andere kant scoort Brazilië wel 2 x. Eindstand 2-0 derhalve.

En zo spat onze WK droom dus uiteen. Ik kan er niets anders van maken. Maar u en ik hebben één geluk. Mijn voorspellingen kloppen nooit en de bal is rond. Wonderen bestaan en heel misschien komen we Nederland wel tegen op zondag 13 juli, om 21.00 uur in Rio de Janeiro en wordt er wraak genomen op Spanje. Dat is iets om van te dromen….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69