Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ellie Norden, Business Mom of the year 2013

Ellie, hoe ben je aan deze prachtige eretitel gekomen en wat houdt het in?

“Business Moms Nederland” is een netwerkorganisatie met diverse vestigingen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Deze organisatie organiseerde vorig jaar de verkiezing ‘Business Mom of the Year’. Er werd een oproep geplaatst om je hiervoor in te schrijven. Om mee te doen moest je natuurlijk wel aan het criterium voldoen dat je het ondernemerschap combineert met het gezinsleven. Dit leek mij wel een leuke en spannende uitdaging toe. De deelnemers moesten tijdens een netwerkbijeenkomst een korte presentatie houden. Mijn praatje viel waarschijnlijk goed in de smaak want ik behoorde tot de 3 finalisten.

Een onafhankelijke jury, bestaande uit o.a. collega-ondernemers maar bijvoorbeeld ook een Assense wethouder, koos mij uiteindelijk uit tot Business Mom of the Year van de 5 Noordelijke provincies. Ik ben nu voor een jaar ambassadrice en heb veel van hun bijeenkomsten bijgewoond in verschillende provincies.

Enorm trots op denk ik?

Dat klopt helemaal, want uiteraard had ik dit niet verwacht. Je doet mee om zichtbaar te worden, om wat reclame voor jezelf te maken. Dat ik uiteindelijk zou winnen, had ik echt nooit verwacht. Maar dit is natuurlijk een geweldige ervaring. Een gebeurtenis die vele media gehaald heeft. Ook in publicitair opzicht een mooie opsteker natuurlijk!

Kun je iets meer over je onderneming ‘Handen uit de mouwen’ vertellen?

Ik kom oorspronkelijk uit het onderwijs. Toen we 11 jaar geleden in Beilen zijn komen wonen werd ik vrij snel invaller op een basisschool. Maar het lukte mij maar niet om daar iets vast op te bouwen en uiteindelijk was ik er klaar mee. Ik ben toen naar een open dag geweest waar de cursus professional organizer gepromoot werd. De informatie die ik daar kreeg, enthousiasmeerde mij dermate dat ik mij direct voor deze opleiding opgegeven heb. Gedurende de opleiding schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel. Eind 2010 ben ik met de onderneming ‘Handen uit de mouwen’ begonnen.

Ik help mensen die chaos ervaren in hun huis. Omdat de drempel voor veel mensen hoog is en om een bepaald gevoel van schaamte te overwinnen, organiseer ik regelmatig workshops. Ook bij mij thuis. Met de mensen die dan langskomen, maak ik eventueel een afspraak zodat ik ook een keer bij ze thuis kan komen voor een intakegesprek. Ik kan mensen helpen met het hervinden van structuur in het dagritme, met hun administratie en met het huishouden. Professional organizers vind je door heel Nederland maar de bekendheid is nog niet zo groot. Maar dit verandert door programma’s als ‘Mijn leven in puin’. Hierdoor wordt het onderwerp uit de taboesfeer gehaald.

Ben je nog steeds bezig om probleemgezinnen weer op de goede weg te helpen?

Jazeker, ik ben met drie gezinnen bezig geweest om weer orde op zaken te stellen. Je kunt het 3 pilots noemen waarvan inmiddels 1 is afgerond. Helaas levert dit werk nu nog niets op. Ik ben dan ook druk bezig met allerlei rapportages en het onder de aandacht brengen van dit probleem bij de autoriteiten als de gemeentes, wijkteams en wijkagenten. Dit om er voor te zorgen dat er preventief geld voor wordt vrijgemaakt. Maar schijnbaar moet er eerst wat ergs gebeuren.

Wat is het hoogte- en wat het dieptepunt van de onderneming?

De titel ‘Business Mom of the Year’ beschouw ik toch wel als een hoogtepunt en ook als een soort van erkenning. Mede ingegeven door het feit dat de jury mijn passie voor het werk zag en ook wel een beetje de aandacht voor de medemens die het wat minder getroffen heeft. Wanneer ik bij gezinnen in chaos kom, ontstaat er vaak weer een sprankje hoop in hun ogen. Wanneer ik ze voor het eerst aantref is het soms net alsof er geen leven meer in zit. Daar breng ik heel graag verandering in.

Het dieptepunt is toch wel dat je keer op keer van allerlei instanties moet horen dat er geen geld is om deze mensen te helpen. Terwijl ik er van overtuigd ben dat hulp uiteindelijk geld bespaart.

Hoe gaat het met je boek, ‘Mam, hoe gaat dat dan?’

Heel goed, inmiddels zijn er al 1.000 exemplaren van verkocht. De reacties zijn ontzettend positief. Vele mensen en (hulpverlenende) instanties zijn er blij mee. Het is een boek die kinderen voorbereidt op nieuwe situaties. Dit kunnen mooie dingen zijn, maar ook verdrietige of angstige ervaringen als een bezoek aan een dokter of tandarts. Uiteraard probeer ik een nog groter bereik te krijgen door bijvoorbeeld lezingen te geven op scholen en tijdens ouderavonden.

Heb je nog leuke anekdotes?

Ik ben ooit eens bij een gezin geweest waar we met enige vrijwilligers bezig waren om de boel weer spik en span te krijgen. We vonden het wel een uitdaging om ook de zwart-grijze bank weer schoon te krijgen. Dit lukte ons dermate goed dat we er tot onze verrassing achter kwamen dat deze bank zijn oorspronkelijke witte kleur weer terug kreeg.

Ook wel bijzonder om te vertellen is dat ik sinds kort in een opvallend bedrukt bedrijfsautootje rijd. Zelf ben ik hier heel trots op maar toen ik laatst bij een cliënt aanbelde en haar vol trots mijn auto liet zien trok ze wit weg. Uit een gevoel van schaamte vroeg ze mij of ik de auto misschien een straat verderop neer wilde zetten. Sinds die tijd parkeer ik mijn bedrijfswagen dan ook niet meer voor de desbetreffende mensen hun huis.

Kun je iets meer over je gezin vertellen?

Ik ben inmiddels bijna 20 jaar getrouwd met Menno Norden, oorspronkelijk afkomstig uit Stedum. Hij is systeembeheerder bij Lofar, het bedrijf dat middels telescopen en velden vol met kleinere antennes, geluiden probeert op te vangen uit de ruimte. Als deskundige op het gebied van deze apparatuur komt hij ook regelmatig in het buitenland. Landen als Finland, Zweden, Denemarken, Engeland en Duitsland bezoekt hij minstens één keer per jaar.

We hebben 2 kinderen gekregen. Zoon Patrick is inmiddels 16 jaar en zit in VWO 4. Dochter Harmke is 13 jaar en zit in de 2e klas van het VMBO.

Hoe bevalt het wonen in Beilen?

Uitstekend, we zijn hier in 2003 komen wonen. Voor die tijd woonden we in Eindhoven en Veldhoven. Laatst zijn we nog een keer in Eindhoven geweest, en dat is toch een stuk drukker dan waar we nu wonen. De rust en de ruimte hier spreken ons erg aan. We wonen dicht bij de A28, dus kunnen we ons in korte tijd snel verplaatsen als het moet. Een voordeel is ook dat we nu weer dichter bij onze ouders wonen.

Nog tijd voor hobby’s?

Jazeker, ik speel saxofoon, lees graag alles wat los en vast zit en bezoek dagelijks van 8.00 tot 9.00 uur de sportschool bij mij in de buurt waar ik mij tegenwoordig op het hardlopen richt.

Waar mogen ze je ’s nacht voor wakker maken?

Niet voor iets eetbaars in elk geval. Maar het ’s nacht wakker worden om op vakantie te gaan, vind ik helemaal niet erg.

Je bent de dochter van een bekende Groninger?

Klopt helemaal, al realiseer ik mij dat zelf helemaal niet. Fré Schreiber is mijn vader, hij wordt vaak door mensen herkend. Zo zijn we vorig jaar gezamenlijk naar Tenerife geweest. Toen mijn vader wat in de bagageruimte van het vliegtuig wilde leggen en daarmee het gangpad blokkeerde, zei iemand tegen hem. ‘Eem aan de kant goan, Fré!’ Hij kende die hele man niet….. Als ik met hem in de stad Groninger loop, wordt hij ook regelmatig aangesproken. Als ik hem dan vraag wie dat was dan geeft hij vaak als antwoord dat hij dit echt niet weet.

Waar staat ‘Handen uit de mouwen’ over 10 jaar?

Ik hoop dat er dan heel veel auto’s rijden van door mij opgeleide professional organizers zodat heel veel gezinnen aan de onderkant van de samenleving geholpen kunnen worden. Tevens wil ik er dan nog steeds voor waken dat ik alleen maar met mijn onderneming bezig ben. Het gezin en het geloof zijn ook heel belangrijk voor mij, hier wil ik ook de nodige aandacht aan besteden. Maar mijn gezin waakt hier ook wel voor dat dit gebeurt.

Wil je verder nog iets kwijt?

Graag zou ik nog willen vermelden dat mensen zich niet moeten schamen wanneer ze hulp van professional organizers nodig hebben om het huis weer op orde te krijgen. Vaak hebben deze mensen al het nodige meegemaakt en dan kan onze hulp juist weer een duwtje in de goede richting zijn. Het is zeker zo dat rust in huis, ook rust in het hoofd creëert. Blijf niet in een neerwaartse spiraal zitten maar zoek hulp, het kan je leven weer verrijken!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69