Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jack Suiveer, Heimwee naar de Vierde klasse C zaterdag

In mei 1986 speelde ik als A-junior inmiddels een half jaar in het eerste elftal van voetbalvereniging Astrea uit de stad Groningen. Samen met onder andere mijn leeftijdsgenoten Gert-Jan Hageman (later CVVB) en Harry Zwiers (ex-vedette van Leekster Eagles). Met de A-junioren van Astrea waren we een paar weken eerder kampioen geworden na een uitwedstrijd tegen vv Noordwolde. Na deze kampioenswedstrijd sprak Rinie Jurna, spits van het eerste van Noordwolde, mij aan. Hij was een collega van mijn zus en maakte voor de gein de opmerking dat ik overschrijving naar vv Noordwolde moest aanvragen.

De opmerking van Jurna bleef een tijdje in mijn hoofd hangen en toen besloot ik opeens gek te doen: inderdaad overschrijving aanvragen naar Noordwolde. Dit paste wel bij mij: steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging en mezelf weer bewijzen. Mijn hele omgeving verklaarde me voor gek en vroeg zich af wat ik moest bij dat kleine dorpsclubje aan de rand van de stad. Toen ik een deel van deze mensen meenam naar de befaamde beslissingswedstrijden om de titel tussen CVVB, The Knickerbockers en vv Noordwolde, waar bij alle wedstrijden meer dan 1.000 toeschouwers langs de lijn stonden, begon men het toch een beetje te begrijpen.

Na de zomer van 1986 meldde ik mij bij de club en begon de eerste competitiewedstrijd tegen Stedum op de bank. De week daarna was de derby in Bedum tegen CVVB en maakte ik mijn competitiedebuut, om vervolgens nooit meer uit de basis te verdwijnen. Ik moest als jonge voorstopper spelen tegen ene Eddy Schollema.’’Nooit van gehoord”, was mijn reactie. De oudere garde maakte mij duidelijk dat Eddy een fenomeen was en dat ik mijn borst nat kon maken. Dit was de vierde klasse C zaterdag en iedereen kende elkaar door de vele derby’s die er waren. CVVB, Stedum, Middelstum, De Fivel, Omlandia, Holwierde, De Heracliden, De Pelikanen en VIBOA waren ploegen uit deze prachtige klasse.

Toen ik het veld op stapte bij mijn debuut in Bedum zag ik Eddy Schollema met een ingepakte knie. In de eerste minuten gaf ik hem een enorme knal op die bewuste knie. Volslagen idioot gedrag natuurlijk. Laten we het op jeugdige onbezonnenheid houden. Eddy vroeg aan mijn teamgenoot en routinier Roel Pastoor ‘’Wat voor gek is dit’’? Een jaar later zaten Eddy en ik samen met toenmalig CVVB-keeper Jan Kuiper in de auto op weg naar de eredivisiewedstrijd SC Veendam-FC Groningen aan De Langeleegte. Eddy en ik hadden elkaar vlak daarvoor beter leren kennen in het uitgaansleven van Bedum. Ja, het was de vierde klasse C hé! Dat schept blijkbaar toch een band. In 1994 werden we samen met CVVB kampioen van de vierde klasse C. Hoe mooi kan het zijn?

Mijn periode bij Noordwolde (1986-1989) waren de jaren met prachtige en goede spitsen die konden uitdelen en incasseren: Anno Wassing, Eddy Schollema, Johnny Stoppels, Peter Bolhuis, Hans Tolhuizen, Engel Louwes, Henk Medema, Jan Brik, Wim van Zanten, Fokko Dijkstra en Rudie Medema zijn zo maar een paar namen die mij te binnen schieten. Bij corners kwam je dan vaak nog andere bikkels tegen zoals Willem Koopman, Gerke Reiffers en Wilfred Bronsema. Mannen die de duels niet uit de weg gingen en soms nog iets verder gingen. Geen probleem, dat deden we zelf ook. Als broekie hoopte ik altijd dat we in Middelstum pas laat op voorsprong zouden komen, anders was de kans aanwezig dat Harry Westra in de pauze inviel. Met een schuin oog zag je hem al warmlopen met zijn geitenwollen sokken over de blauwe vv Middelstum-kousen en oorbellen. Dan wist je dat je aan de bak moest.

Na een vervelende gebeurtenis bij Noordwolde besloten we in november 1989 met een aantal spelers per direct te stoppen. ‘’En nu?’’ dacht ik, ‘’ Geen 4e klasse C meer?’’ Die geweldige competitie in het prachtige Noord Groningen. Alleen maar vetgedrukte ploegen in de Ommelander Courant, derby’s en veel publiek. Ik wilde het als rasechte stadjer niet missen. In het McDonalds Regioteam had ik kennisgemaakt met diverse spelers van andere ploegen uit de 4e klasse C, waaronder Menko Swieringa, Wim van Zanten en Jan de Jonge van vv Stedum. Ik besloot weer eens voor de uitdaging te gaan en vroeg overschrijving aan naar Stedum. In februari 1990 maakte ik mijn debuut thuis tegen De Fivel (1-0 winst), gevolgd door de uitwedstrijd in Middelstum (0-2 winst). Ik zat weer midden in de prachtige derbysfeer van 4C en maakte van dichtbij mee wat zeges tegen De Fivel en Middelstum betekenden voor mensen in Stedum. Prachtig!

Andere namen uit die tijd waren Henk Vonder, Jan Bijman, Roelf Wormeester, Ed Buijs, de eerder genoemde Menko Swieringa, Dick Oosterhuis, Bram van Dam, Harrie Schaaphok, Tiemen van der Laan, Rene van der Duin, Antonio Hensen, Jacob Meijer, Eddie Tuik, Rob Daems, Arend Kampinga, Hans Vos, Klaas Burema, Bert Rozeboom, Bert de Vries, Ard Torrenga, Jan Spijk, Hans Boer, Rienko Mulder, Wim de Vries en vele, vele anderen.

In het McDonalds Regioteam, dat veelal uit spelers van de 4e klasse C bestond, kwamen de spelers aan het einde van het seizoen samen om tegen onder andere FC Groningen, AEK Athene, Spartak Praag, Veendam en KV Kortrijk te spelen. Alle akkefietjes, overtredingen en stiekeme zeges waren dan vergeten. Lekker met z’n allen voetballen en daarna uiteten en gezellig wat drinken was vaste prik. Regioteam-coach Kees Mulder zorgde op die manier jaarlijks voor een geweldige afsluiting van een seizoen 4C en het jaar erop deden we hetzelfde kunstje gewoon weer over. We zagen er naar uit. Bij CVVB speelde ik een aantal jaren in de 1e klasse, maar niets kon op tegen de prachtige tijd in de 4e klasse C. Konden we maar even terug in de tijd!

(Jack Suiveer was vroeger de robuuste voorstopper van onder andere CVVB, VV Stedum, VV Noordwolde en het legendarische MC Donalds regioteam. Tegenwoordig groot sportfan en regelmatig te vinden langs diverse velden. Daarnaast is hij mede-eigenaar van AJB Total Finance BV, zie www.ajbtotalfinance.nl)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69