Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Pieter Klaver, van bakker naar succesvol Steakhousemanager in Termunten

Pieter, ben je tevreden over de eerste anderhalve jaar van steakhouse ‘De Kleine Munt’?

Super tevreden! Zowel wat betreft de omzet, deze gaat zelfs door de hoogst geprognosticeerde bovengrens, als wat betreft het gevoel. In het begin ben je natuurlijk altijd onzeker. Heb ik hier wel goed aan gedaan? Kan ik dit wel, een eigen zaak runnen? Daar heb ik ’s nachts best wel eens wakker van gelegen. Dit gevoel verdween vanaf het moment dat de ‘De Kleine Munt’ openging. De reacties zijn heel positief en ik heb het idee dat we ook als steakhouse nog steeds groeien, dat we beter worden. Zo hebben we de dressings en knoflooksaus bijvoorbeeld verbeterd door deze volledig zelf te maken. Maar we zijn er nog lang niet hoor. De drive om te verbeteren en te veranderen is zeer sterk aanwezig. We hebben nu bijvoorbeeld een speciaal 3-gangenmenu voor maar €17,50 en iedere maand een nieuwe specialiteit van de maand enz. enz.. Maar heerlijk om zo bezig te zijn!

Was dit een droom die uitkwam?

Niet van jongs af aan, het steakrestaurant is op mijn pad gekomen omdat het bij mijn laatste werkgever niet meer zo lekker liep. De neef van mijn partner, Pieter Landman die een eigen visrestaurant in Termunten heeft, kwam met het idee. Ik werd in de loop der maanden steeds enthousiaster. De laatste 1,5 jaar tot de opening van ‘De Kleine Munt’ was er wel sprake van een droom, die gaandeweg het proces steeds verder uitkwam. Deze toko is op mijn lijf geschreven. Laagdrempelig, no-nonsense en daarbij vind ik het heerlijk om in 9 van de 10 gevallen gewoon in het Gronings met mijn gasten te kunnen praten.

Wat zijn jullie specialiteiten?

Een kwalitatief uitstekend stukje vlees voor een eerlijke prijs. Zelf vind ik de Termunter vleesschotel een absolute aanrader. Een bord vol vlees (spareribs, biefstuk, kip en varkensvlees) voor nog geen €20,-.

Kun je iets meer over je vroegere werkzaamheden vertellen?

Heel in het kort komt het er op neer dat ik van bakker geswitcht ben naar beroepsmilitair, inclusief een uitzending naar Bosnië en een functie in Duitsland. Daarna volgde Vast Bakeries in Middelstum. Daar ben ik begonnen als productiemedewerker en via het teamleiderschap geëindigd als productieleider. Eind 2010 begonnen de voorbereidingen van Steakhouse ‘De Kleine Munt’.

Nog leuke reacties in het gastenboek ontvangen de laatste tijd?

Dat gaat maar door, ook het 2e boek is al weer bijna vol. Een positieve krabbel levert altijd weer veel energie op.

Wat zijn je meest bijzondere gasten geweest?

Jaarlijks mogen we 14 a 15.000 gasten verwelkomen, ongeveer 300 gasten per week dus. Dit jaar streven we naar 16.000 bezoekers. Vorig jaar hebben we een serre geopend die binnenkort ook door heaters verwarmd kan worden en die tevens de mogelijk biedt om te barbecueën. Hier gaan we gerichte reclame voor maken, ook richting de bedrijven die op het chemiepark Delfzijl gevestigd zijn. De zaak trekt regelmatig bekende Groningers die ook vaak terugkomen. Maar die zijn voor mij niet specialer dan de ‘normale’ gasten. Het streven is om iedereen hier met een goed gevoel weg te laten gaan.

Wat zou je eventueel in de nabije toekomst nog aan het menu willen veranderen?

Elk half jaar wordt onze menukaart veranderd. De hoofdmoot blijft een lekker stukje vlees maar ook vis-, vegetarische- en kindermenu’s mogen natuurlijk niet ontbreken. De kaart is overzichtelijk samengesteld met een vast aantal gerechten. Per keer wisselen we 2 a 3 gerechten.

Nog leuke Steakhouse anekdotes?

Ik kreeg laatst een reservering van 22 personen afkomstig van een vrijgezellenfeest. Toen ze binnenkwamen had ik zoiets van: ‘even aanzien’. Ze hadden de hele dag al flink op een boot zitten te tanken wat zijn uitwerking had op de levendigheid van het stel. Ik heb toen één van de gasten bij me geroepen, wel iemand die ik kon, en tegen hem gezegd dat ze maar ergens anders hun heil moesten zoeken. Ik vind het prima dat een groep gedurende de loop der avond door de gezelligheid wat luidruchtiger wordt maar dit moet niet ten koste gaan van de rest van een volle zaak. Dan maar wat minder omzet. We zijn overigens in goed overleg uit elkaar gegaan, ik ben zelf ook wel van de gezelligheid haha…

Partner Karen heeft ook een eigen zaak?

Klopt helemaal, ze werkt inmiddels al weer bijna 12 jaar in haar Kapsalon ‘Oke Hairstyling’ hier in Bedum. Het bevalt haar prima. Ze werkt niet fulltime maar is uiteraard nadrukkelijk aanwezig wanneer het er op aankomt. De mooie contacten met vaak vaste klanten zou ze niet graag willen missen. Daarnaast heeft ze ook, tot mijn volle tevredenheid, de administratie van mijn zaak onder haar hoede.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik vind het heerlijk om te skiën en bezoek met enige regelmaat een wedstrijd van Barcelona. Prachtig natuurlijk om de beste voetballer van de wereld, Lionel Messi, in levende lijve aan het werk te zien. Vroeger mocht ik graag voetballen maar dit is er door het werk bij ingeschoten. Eén van de weinige nadelen van het hebben van deze eigen zaak.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Tapas eten op het randje van de Ramblas in Barcelona. Boqueria is de naam van deze authentieke Tapastent waar het heerlijk toeven is!

Waar staat Pieter Klaver over 10 jaar?

Ik heb wel verschillende ideeën in mijn hoofd die ik nog uit wil voeren. Voor de korte termijn wil ik vanuit Termunten een bezorgdienst realiseren waardoor ik ook bij bedrijven langs kan gaan om bestellingen rond te brengen. Ook zit ik te denken aan een afhaalservice. Privé gezien wonen we over 10 jaar zeer waarschijnlijk in een ander huis in Bedum.

Wil je verder nog iets kwijt?

Niet al veel meer want Kaj wordt wat onrustig en moet hoognodig in bad. Maar graag maak ik van de gelegenheid gebruik om te vermelden dat ik zeer content ben met het huidige, zeer betrokken personeel van Steakhouse ‘De Kleine Munt’. Daarnaast hoop ik natuurlijk op een voorspoedig herstel van mijn vader die toch wel ernstig ziek is. Ik ben blij dat we het door jou geschreven levensboek ter ere van het 45-jarig huwelijk van mijn ouders zo snel hebben laten maken. Het boek is me nog dierbaarder geworden….. En voor alle lezers: ‘Graag tot ziens in Steakhouse ‘De Kleine Munt’ in Termunten’!

(Uit eigen ervaring weet ik dat een bezoekje zeker de moeite waard is: Een heerlijk gevulde maag voor een kleine munt!)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69