Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Middelstum, net zo uniek als Parijs!

Middelstum is in de ban van de verkiezingen! Eigenlijk had ik aanvankelijk wat kleine probleempjes met de hernieuwde verkiezing ‘leukste dorp van Groningen’. Dat zal misschien wel door de warmte komen, mensen beginnen dan wat eerder te zeuren. De hitte stijgt mij naar het hoofd, zal ik maar zeggen. Ik zal proberen het heel zachtjes te verwoorden want ik heb veel waardering voor de mensen die proberen Middelstum positief op de kaart te zetten. Deze wil ik absoluut niet tegen de borst stuiten en dat gebeurt dan ook niet.

Ten eerste vind ik de tijdspanne sinds de vorige verkiezingen wat aan de korte kant. Maar dit zal RTV Noord wel bewust gedaan hebben gezien het grote succes van de vorige editie. Ten tweede staat de winnaar van de vorige keer, Zevenhuizen, niet eens in de finale. Vreemd, zou het dorp in twee jaar tijd verpauperd zijn? Of nog erger, is het publiek tot de conclusie gekomen dat ze de vorige keer een foute stemkeuze gemaakt hebben? De derde en wellicht de belangrijkste reden is dat ik misschien wel helemaal niet wil dat Middelstum het leukste dorp van Groningen wordt! Dat behoeft een uitleg.

Heel veel mensen zijn chauvinistisch en trots op hun woonplaats dus is het niet zo raar dat ik vind dat Middelstum het leukste dorp van Groningen is. Maar ik vind, als ik er goed over nadenk, dat dit ook écht zo is! Als ik over de Eemshavenweg rijd dan zie ik de robuuste Middelstummer toren al van verre boven de bossen uitreiken. En wat is deze, uit medio 15e eeuw stammende, Hippolytuskerk toch prachtig, zowel inwendig als uitpandig. Een bruisend middelpunt van Middelstum, inclusief uniek carillon, aangeboden door de gebroeders Hemony. Tijdens concerten kun je heerlijk in het gras voor de kerk naar de hemelse klanken van dit carillon luisteren.

Ik schreef in een alinea terug bewust bossen want in Middelstum is zelfs sprake van een oud en nieuw bos. Twee bossen dus voor zo’n relatief klein dorpje. Met in de bossen mooie vijvertjes, plassen en wandelpaden. En dat maakt het wandelplezier tot een groot voorrecht. Loop bijvoorbeeld maar eens vanuit het oude bos, via de lange oprijlaan, naar borg Ewsum (weer zo’n prachtig gebouw inclusief mooie tuin, donjon en theeschenkerij). Als cultuurliefhebber en liefhebber van oude gebouwen kom je volop aan je trekken.

Liefhebbers van mooie kleine dorpjes worden helemaal lyrisch als ze doorlopen naar Toornwerd. Net als de overige terpdorpjes uit de voormalige gemeente Middelstum (Westerwijtwerd en Huizinge) een lust voor het oog. Wandelend door de landerijen kom je via ‘Het Balkje’ weer terug in Middelstum. Lopend langs het Boterdiep kun je genieten van prachtige vergezichten en mooie zonsondergangen. Een bezoek aan het centrum, via de Burgemeester van Ankenweg met oude, statige huizen, het grote herenhuis Mentheda, Asingapark en eventueel Asingapoort, is ook zeer de moeite waard. Dat hoeft niet eens om het winkelen te gaan. Oudere, authentieke straten als de Burchtstraat (inclusief de mooie Hoeksteenkerk), Grachtstraat, Schoolstraat, Kerkstraat, Kerkpad en Oude Gang laten zien dat ze ook architectonisch met de besten meekunnen.

Vita Nova is helemaal opgeknapt en ziet er zeer uitnodigend uit. Hetzelfde geldt voor ‘De Valk’, gelegen aan een mooi haventje vlakbij het Gouden Streekje, welke ook weer helemaal tot leven komt. Binnenkort zelfs inclusief Bistro ‘In de Valk’! Met de geheel gerestaureerde, molen ‘De Hoop’ op de achtergrond.

Bij het mooie Hippolytushoes verrijzen op korte termijn enige seniorenwoningen zodat het aangezicht ook hier weer verfraaid wordt. En bij het voetbalveld wordt volgend jaar, wanneer iedereen akkoord gaat, een nieuwe sporthal gebouwd. Dit gaat gelukkig niet ten koste van het openlucht zwembad, die door tal van vrijwilligers glorieert als nooit tevoren. Niet ieder dorp heeft de beschikking over een dergelijk sportcomplex inclusief twee tennisbanen. Het oude gymnastiekgebouw herbergt zelfs een voormalig en misschien wel weer toekomstig landskampioen. Tafeltennisvereniging Midstars zetelt hier immers. En zij hebben, met hoofdsponsor Klimaatgroep Holland aan hun zijde, ambitieuze plannen om Middelstum ook op sportief gebied weer helemaal terug te brengen op de landelijke sportkaart.

Naast authentieke, oude woningen ook volop nieuw werk. De prachtige ‘Groene Long’ is inmiddels volgebouwd maar in ‘Middelstum-Zuid’ zijn nog kavels te koop voor diegenen die het water inmiddels in de mond loopt. Een saai dorp is Middelstum zeker niet en er is dan ook een bruisend verenigingsleven. Met Sunsation heeft Middelstum één van de grootste muziekevenementen van Noord Groningen binnen haar dorpsgrenzen. Tevens heeft Middelstum nog de beschikking over een drietal lagere scholen en ligt de stad Groningen op niet al te grote afstand.

Maar stel je voor dat iedereen hier nu achter komt en hier naar toe wil om al dit moois persoonlijk te aanschouwen? Is dit een zegen voor het dorp of een bedreiging? Daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Maar misschien iets om over na te denken… Nee hoor, niet doen! Liever een bruisend dorpsmetropool dan een slapend spookdorpje! Wat schoonheid betreft hebben we wel iets van Parijs. Dat heeft RTV Noord heel goed onderkend, zullen ze ons reeds als grootste favoriet zien? Parijs, de prachtige lichtstad, stad van de liefde en romantiek met de mysterieus glimlachende Mona Lisa als lekker toetje… Net zo uniek dus als ons Middelstum, zo zal op donderdag 1 augustus blijken.

En ik denk dat menig inwoner van Middelstum, ook al winnen we de RTV Noord wedstrijd uiteindelijk niet, diep in zijn hart hartgrondig kan beamen dat Middelstum daadwerkelijk het leukste én mooiste dorp van Groningen is! Zonder concurrentie, waarvan akte…

Stem op Middelstum!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69