Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Tim, Rudy en Ricardo, het keukensupertrio van Bij de Molen Ten Post

Mannen, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

‘Zal ik als oudste van dit drietal de spits afbijten? Tim Ritsema is de naam, 51 jaar en ik woon in Appingedam. Ik werk hier een half jaar maar breng wel zo’n 35 jaar horeca-ervaring met mij mee. Zo heb ik bijvoorbeeld bij Restaurant De Boerderij in Slochteren gewerkt maar ook zo’n 25 jaar in de partycatering in de stad Groningen.’

‘Mijn naam is Rudy Reehorst, ik ben 25 jaar en geboren en getogen in Middelstum. De plek waar ik nu nog steeds met veel plezier woon. Eerder heb ik voor De Kleine Munt in Termunten en Restaurant De Molenaar in Onderdendam gewerkt.’

‘Ik ben nog maar twee maanden voor Bij de Molen aan het werk maar dat bevalt prima hoor. Ricardo Kuiper is de naam en ik ben 27 jaar en woon net als Tim in Appingedam. Ook ik neem inmiddels zo’n tien jaar horeca-ervaring mee en heb in Groningen onder andere voor ’t Zusje en De Drie Gezusters gewerkt.’

Rudy, jij bent qua leeftijd misschien de benjamin maar werkt van jullie drieën het langst in Ten Post?

Dat klopt, ik werk hier momenteel al weer 2,5 jaar en het gaat mij momenteel heel goed naar de zin in Ten Post. Ik was een jaar of 15, 16 toen ik in de horeca begon en ik heb vervolgens niets anders meer gedaan. Maar ik leer nog elke dag bij hoor.

Dat is ook het mooie aan deze nieuwe samenstelling. Zo waren we vandaag aan het vis ‘roken’ en Tim gaf als tip mee dat er gerust grotere aantallen in een pan kunnen. Dat gaat een stuk sneller zonder dat dit ten koste gaat van de smaak. Maar eigenlijk leren we allemaal van elkaar.

Tim, jij kwam een half jaar geleden ‘aangewaaid’?

Ik was destijds inderdaad toe aan een volgende stap in mijn werkleven. De chemie met mijn vorige werkgever was verdwenen en ik plaatste een bericht op Facebook dat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging en dat hoefde niet per se in de horeca te zijn.

Linda Heuker van Bij de Molen las dit bericht want we zijn op Facebook ‘bevriend’. Ze stuurde mij vervolgens een privébericht en ik hapte toe voor een uitnodigingsgesprek en met succes. Starten in een betrekkelijk nieuw en jong team is best wel lastig maar ik moet zeggen dat het ook mij momenteel prima naar de zin gaat!

En jij bent gedeeltelijk ook in De Caenerij in Bedum te vinden toch Ricardo?

Ik ben hier twee maanden geleden begonnen en inmiddels ook 90% van mijn werktijd hier te vinden. Maar als er bijvoorbeeld ziekte is bij De Caenerij in Bedum dan val ik daar ook wel in. Daar kende ik al een aantal collega’s dus eigenlijk vond en vind ik dat helemaal niet erg, om als vliegende equipe te fungeren.

Maar inmiddels heb ik ook hier mijn draai helemaal gevonden. We hebben een goede klik onderling en hebben zelfs buiten werktijd regelmatig contact met elkaar.

Hoe is de onderlinge taakverdeling in de keuken?

Hoewel Tim als oudste door zijn ervaring vaak het voortouw neemt en uiteindelijk de eindverantwoordelijke is in de keuken, kunnen we gerust stellen dat we allemaal gelijk zijn. Er is bijvoorbeeld geen officiële chef-kok meer die de boel aanstuurt, dit doen we in goed overleg zelf. En bij topdrukte of ziekte springt Linda gewoon bij, dat werkt prima.

We werken dus met voor-, hoofd- en nagerechten maar het is niet zo dat iedereen altijd verantwoordelijk is voor één onderdeel. Want dan neemt de een de bestellingen aan én serveert de ander de gerechten uit richting de serveersters en andersom. Ook dat verschilt per keer. Na die tijd maken we met zijn allen de hele keuken schoon en we waarderen dit teamgevoel heel erg.

Het is fijn werken in Ten Post?

Dat gaat de laatste weken heel goed, iets wat ook Linda opvalt. En dat plezier stralen we onderling ook weer uit en dat heeft weer een wisselwerking richting onze collega’s. Natuurlijk dollen we onderling wel met elkaar maar zonder dat iemand specifiek altijd de pineut is. Daarvoor respecten we elkaar te veel.

In het begin moesten we best wel wennen aan elkaar maar nu overheerst het teamgevoel en staan we bokje voor elkaar. Ook wanneer we plotseling in moeten vallen of een uurtje langer moeten blijven.

Koken is een gezamenlijke passie van jullie?

‘Ik was liever profvoetballer geworden maar dat zat er helaas niet in.’ Maar eigenlijk zijn we alle drie zo rond ons 15e, 16e levensjaar in de horeca begonnen en veelal in de keuken. Vaak begin je overigens als afwasser of hulpkok. Maar je zult weinig koks treffen die thuis ook nog eens lekker en uitgebreid zullen gaan koken.

Als we naar onszelf kijken dan wordt het eerder afhaal of een kant-en-klare maaltijd die we opwarmen. Maar hier op het werk kunnen we ons creatief wel helemaal uitleven. Maar uiteindelijk is het wel werk natuurlijk en zeker bij een drukke avond wanneer hier meer dan honderd mensen zitten moet je van elkaar goed weten wie wat doet en moet je een paar uur keihard achter elkaar doorstampen om alle bestellingen goed te kunnen verwerken.

De menukaart biedt voor iedereen wat wils?

Elk seizoen proberen we een nieuwe kaart samen te stellen en daarin brengt iedereen suggesties in. Uiteindelijk is Daan de eindverantwoordelijke maar het gaat altijd in samenspraak. Waarbij er elke keer ruimte is voor hardlopers als een schnitzel of biefstuk. Nu hebben we wildgerechten op het menu staan, straks gaan we weer over op de wintergerechten.

Je helemaal creatief uitleven is er door de drukte vaak niet bij. Die creativiteit gebruiken we wel om een nieuwe kaart samen te stellen of voor het maken van de personeelsmaaltijden. Maar bij een nieuwe kaart is het toch vaak de insteek om zo snel mogelijk vertrouwd te raken met de nieuwe gerechten en om deze vervolgens zo snel en efficiënt mogelijk uit te kunnen serveren.

Volgens mij heeft Bij de Molen een heel druk jaar achter de rug?

Bij de Molen wordt door mond-tot-mondreclame steeds bekender en dat zien we ook terug in de omzetcijfers die nog steeds stijgende zijn. We hebben dit jaar een topzomerperiode achter de rug waarbij ook het terras regelmatig bommetje vol zat. We zijn dan ook als keukenteam zeer tevreden over het jaar 2024.

Niet alleen het restaurantgedeelte, ook de grote zaal was vaak goed gevuld?

Er zijn periodes geweest dat de grote zaal zelfs twee a drie keer per week gebruikt werd. Organisaties als Nationaal Coördinator Groningen maar ook andere overheidsinstellingen weten ons bijvoorbeeld goed te vinden voor vergaderingen maar ook voor presentaties en bijeenkomsten.

Echter, ook voor een bruiloft, personeel- of verjaardagsfeest kun je prima bij ons terecht. In goed overleg is veel te regelen. Je kunt merken dat we de winterperiode ingaan want het aantal boekingen neemt nu wel wat af. Maar aan het begin van het nieuwe jaar is het wel weer druk met allerlei Nieuwjaarrecepties.

Als ik jullie vraag naar jullie werkhoogte- en dieptepunten in Bij de Molen, wat is dan het antwoord?

Dat de sfeer onderling steeds beter wordt dat vinden we voor nu zeker een hoogtepunt. We raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Maar wat versta je eigenlijk onder dieptepunten? Horen brandblaren daar ook bij? Die hebben we allemaal wel eens gehad want voordat je het weet pak je bijvoorbeeld een lepel in een pan vast die wel heel heet blijkt te zijn. Je vingers verbranden komt vaker voor dan jezelf in de vingers snijden.

Rudy: ‘In het verleden heb ik wel eens derdegraads wonden in mijn gezicht gehad toen ik per ongeluk een pan pompoensoep liet vallen en ik hem wilde grijpen. De ingedikte drab kwam daardoor op mijn gezicht terecht en ik het nog nooit zoveel pijn ervaren. Gelukkig zie je daar nu niets meer van.’

Hebben jullie nog leuke of bijzondere werkanekdotes?

Kijk, we mogen het natuurlijk hartstikke druk hebben in de keuken maar geven onze ogen qua vrouwelijk schoon natuurlijk wel de kost. Dat gebeurt andersom ook wel hoor. Zo kwam hier in het verleden vaak een oudere dame langs die altijd opvallend goed en modieus gekleed was.

Die vond een van onze koks, en nee we noemen geen namen, heel aantrekkelijk ondanks het leeftijdsverschil en noemde hem vaak ‘mijn cheesecake’ omdat ze onze cheesecake zo lekker vond. Die kok ik kwestie vond dit wat ongemakkelijk want ‘mijn leeftijdscategorie is niet 80+’, zo merkte hij regelmatig op.

Waar staat keukenteam Bij de Molen over vijf jaar?

Gezien onze samenstelling nu, hopen we nog lang met elkaar te mogen werken want we hebben het in alle opzichten leuk met elkaar. Na het weekend worden eerst alle stapverhalen gedeeld en ook na werktijd hebben we onderling wel contact. In de horeca is momenteel veel verloop qua personeel maar een goede werksfeer doet vaak wonderen en is zeker een drive om bij elkaar te blijven.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Voor die gasten die hier nog nooit zijn geweest of waarbij het te lang geleden is dat ze Ten Post hebben aangedaan, bij deze van harte welkom om (weer) langs te komen natuurlijk. Zeker nu we al helemaal in de kerststemming zijn. Medio volgend jaar moeten we zoals het nu lijkt door een versterkingsoperatie minimaal een half jaar dicht dus mocht je nog één keer van de unieke sfeer willen genieten, wacht dan niet te lang meer.

(Foto’s: Iris Kuiper Socialiermedia)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69