Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Eric Boskamp, Generatiekloof

6.00 uur, de wekker gaat. Eerst even onder de douche door lopen, dan een standaardontbijt wegtikkend en ruim 3 kwartier later in de auto op weg naar het werk. Zo maar een dag, die zich 5 keer herhaalt om uiteindelijk iedere maand aan je verplichtingen te kunnen voldoen, waarbij de financiële de boventoon voeren. Hopelijk geeft je werk je toch ook nog op een andere manier voldoening, want anders is een werkweek wel heel lang.

Maar voor velen wordt die werkweek steeds korter. We hebben zoveel andere dingen die we MOETEN doen, dat werken nog bijzaak is. En financieel kunnen we ons dat schijnbaar veroorloven. Ons welvaren neemt bijna angstige vormen aan. Probeer maar eens een tafeltje voor 4 in een restaurant te krijgen op een willekeurige avond in de binnenstad van Groningen. Dat is echt met een lampje zoeken.

Vakantieparken stromen over. Niet alleen met in Nederland werkende Roemenen en Bulgaren, maar ook vakantievierende boomers, pensionado’s en Generatie X’ers. Onze Waddeneilanden stromen over. Niet door klimaatverandering, maar door overschot in tijd en weldaad. Vaklui als schilders, timmermannen, automonteurs en elektriciens zijn amper te vinden op korte termijn.

De vraag is buitensporig al moet gezegd dat politiek Nederland en het onderwijs hier ook slecht op hebben geanticipeerd de laatste  25 jaar. Samenvattend; de economie schudt op zijn grondvesten en neigt sterk naar omvallen.

Want de eerdergenoemde Roemenen en Bulgaren, aangevuld met Hongaren, Polen, Litouwers, Esten en gevluchte Oekraïners houden onze economie op dit moment in leven. En het betreft dan vooral het werk, waar wij ons inmiddels de neus voor ophalen. Het aanleggen van snelle internet en een warmtenet in Loppersum gebeurt in 90% van de gevallen door voormalig Oostblokkers. Die willen nog wel in de klei staan te graven. Het stellen van een vraag lukt je alleen met Google translate.

De helft van de in Nederland rijdende vrachtwagens wordt bestuurd door buitenlanders, want wij Nederlanders willen niet meer van die lange dagen maken. Dat laatste zie je ook terug in de horeca en dus moet je ook niet vreemd opkijken, dat de bediening in het Engels gaat.

Zelfs de straatkrant De Riepe wordt niet meer verkocht door Nederlandse daklozen. Nee, voor menig winkel wordt u verdrietig aangekeken door kleine, iets te dikke Roemenen om alstublieft “iets” te geven. En dat is niet de insteek geweest om 25 jaar geleden dit project te starten. De bedoeling was om dak- of thuislozen een extra zakcentje te laten verdienen door de verkoop van een straatkrant.

Over de krant gesproken. Krijgt u het Dagblad van het Noorden nog wel dagelijks en op tijd in de brievenbus? En wie stopt die krant in de bus? Nou, onze “luie” generatie Z in ieder geval niet. Deze met smartphone regerende jongeren zijn van het snel geld verdienen met zo weinig mogelijk inspanning.

Al is sociale interactie wel weer belangrijk en is een baantje in de horeca of supermarkt een redelijk alternatief. Misschien dat daarom de drugshandel in Nederland zo floreert. Hoe kun je snel geld verdienen!? Een pakketje wegbrengen voor € 100,- is voor een 14-jarige natuurlijk wel erg aanlokkelijk. Misschien dat de oprukkende digitalisering het ontmoedigen van contant geld gebruiken deze vorm van crimineel geld verdienen een fatale nekslag kan geven. Al zal men daar ook snel weer een oplossing voor gevonden hebben in de vorm van bijvoorbeeld cryptogeld.

Maar wat nu als de Nederlandse beroepsbevolking toch de eigen economie draaiende moet houden? Geen hulp van buitenaf zeg maar. Volgens de geleerden kan dat door de huidige beroepsbevolking 1 uur per week extra te laten werken. Maar dat druist behoorlijk in tegen de ambities van de zogenaamde Patatgeneratie en de Millennials, die naast carrière maken ook ruimte nodig zijn voor leuke zaken en zich zeker niet bezighouden met de toekomst van ons land op lange termijn.

Dat laten we liever over aan politici als Dick Schoof, die de wallen onder zijn ogen net zo kan weglachen, als zijn voorganger deed met moeilijke kwesties. Of aan de uit De Efteling gevluchte Marjolein Faber, die vast wel een asielwetje kan aanzwengelen om asielzoekers sneller aan een BSN-nummer te helpen, zodat ook die 18.000 mensen een bijdrage kunnen leveren aan onze welvaart.

Welvaart die gevoed wordt door de aanschaf van tanks en nieuwe gevechtsvliegtuigen. Het is toch niet te verkopen, dat Nederland nieuwe Leopard tanks koopt voor een bedrag rond de 1,5 miljard om die straks weer door te rollen naar Oekraïne. 10 jaar geleden hadden we geen geld voor munitie en moest ons leger pang-pang roepen tijdens oefeningen. En nu smijten we met overheidsgeld voor een leger, dat alleen dienend zou moeten zijn tijdens humanitaire missies en zich niet moet mengen in oorlogsgeweld.

Genoeg politieke en dus sombere beslommeringen. Doorgaan in de vaart der volkeren en rekening houden met je medemens is mijn motto. En dan maakt het niet uit tot welke generatie je behoort.

8.00 uur, de bel van de achterdeur in de supermarkt gaat. De vrijwilliger van de Voedselbank meldt zich voor zijn dagelijkse ophaalronde en zet hiermee bovenstaande weer in een ander perspectief!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69