Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Paul Heidanus, Olympische gedachte

Onze samenleving kan soms heel empathisch, positief en vriendelijk reageren op bepaalde zaken. Bijvoorbeeld als een eenzaam oud vrouwtje door agenten wordt geholpen met het doen van boodschappen of de afwas. Of als een vrouw met jonge kinderen plotseling in financiële problemen komt, nadat haar man bij een noodlottig ongeval om het leven is gekomen. In no time kreeg ze veel bijval en medeleven. Ook werd ze door middel van crowdfunding financieel geholpen. Zo maar twee voorbeelden van een positief reagerende samenleving. Dat is echter niet altijd het geval.

O wee, als bekend wordt dat een wijkbewoner een zedenverleden heeft. Zijn leven wordt al snel zuur gemaakt en de buurt serveert hem af. Mensen laten hiermee zien hoe lastig het is om te dealen met andere mensen die veroordeeld zijn geweest voor het plegen van een seksueel misdrijf. Veel mensen vinden echter dat mensen, die in de fout zijn gegaan, een tweede kans in het leven moeten krijgen. Dat zij ook kunnen terugkeren in de maatschappij.

Ik vind dat zeker ook! De man ik kwestie is immers door een rechter veroordeeld en hij heeft zijn straf uitgezeten. Dan verdien je in bijna alle gevallen een tweede kans. De praktijk blijkt dus weerbarstig. Er wordt al snel emotioneel in de buurt gereageerd. De feiten zijn ineens ondergeschikt. Niks geen tweede kans!

Zo denk ik ook aan dat gezin uit het Midden-Oosten. Zij hebben een andere cultuur, geloof en gewoonten. Het gezin werd al snel geplaagd en belaagd door mensen uit de buurt. De kinderen van het gezin werden op school gepest, een ruit van hun woning werd ingegooid en moeder werd structureel genegeerd en uitgescholden. Deze voorbeelden van een niet verdraagzame samenleving zien we als politie ook.

Ik schrijf dit terwijl de Olympische Spelen net zijn afgelopen. Wat ik zo mooi vind aan de Spelen is dat het zorgt voor verbroedering, boeiende verhalen en vooral een positieve vibe. Juist dat is ook belangrijk in onze wijken. Wij proberen in de diverse wijken in Groningen met positieve aandacht een goede vibe met mooie verhalen naar voren te halen. Onze wijkagenten zijn hierbij de belangrijke spil. Zij kennen hun pappenheimers en weten doorgaans een brug te slaan naar hun wijkbewoners, zowel in persoon als via social media.

Eigenlijk laten de wijkagenten en andere politiemedewerkers elke dag zien dat zij werken volgens de olympische waarden van uitmuntendheid, respect en vriendschap. Deze waarden zijn dan ook terug te zien in hun werk. De wijkagenten doen belangrijk en goed werk. (Uitmuntendheid laat ik graag over aan anderen.) Zij proberen met een respectvolle en vriendelijke benadering bij te dragen aan verdraagzame en betere wijken. Soms moeten ze ook grenzen stellen en optreden waar dat nodig is. Dan is die handelende stap vooruit even wat minder vriendelijk. Deze mensen die in de fout zijn gegaan, krijgen uiteindelijk ook een tweede kans.

We vinden het als politie belangrijk dat we er voor alle bewoners zijn. Afkomst, achtergrond, seksuele geaardheid en/of religie is voor ons niet relevant. Juist met tolerantie, fair play en een helpende hand zijn de wijkagenten en hun collega’s belangrijk in onze buurten! Telkens weer gaan ze het gesprek aan met wijkbewoners. Ook als de redelijkheid soms ver te zoeken is.

Ik mag samenwerken met de wijkagenten in het noorden van Groningen. Werken aan veiligheid is waar we voor staan! Vanzelfsprekend bestaat 100% veiligheid niet. Wel weten we dat ons werk vooral effectief is als we de problemen samen met onze wijkbewoners en partners (o.a. gemeente, OM, WIJ Groningen, Reclassering, Wender en andere organisaties) aanpakken. Waarom een probleem alleen en moeizaam oppakken als het gemakkelijker en effectiever samen kan.

Van mij mogen de olympische waarden nog meer en zichtbaarder worden in onze wijken. Mensen die zich inspannen voor een leukere en betere wijk verdienen applaus. Dat zorgt mede voor die positieve vibe en mooie verhalen! Ik hoop dat veel bewoners van onze wijken zich de komende tijd met dergelijk gouden gedrag weten te onderscheiden.

Paul Heidanus

(Operationeel Expert Wijk basisteam Groningen-Noord)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69