Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jan Tammeling van de telecommunicatie, ict en arbeidsbemiddeling

Kunt u zich heel kort even voorstellen?

Jan Siebrand Tammeling luidt mijn volledige naam. Ik ben op 20 mei 1961 geboren in Woltersum. Mijn vader was aanvankelijk boerenarbeider en werd later bouwvakker. Hij werkte in de beschoeiingen, zwaar fysiek werk inderdaad. Mijn moeder regelde het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Mijn ouders hebben drie kinderen gekregen. Mijn zusje was de oudste maar die heb ik nooit gekend. Zij is op jonge leeftijd verdronken en dat heeft natuurlijk de nodige impact op mijn ouders gehad. Mijn oudere broer is twee jaar geleden op 64-jarige leeftijd overleden.

Ik heb in Woltersum op vier verschillende plekken gewoond. Onder andere in het huis dat eerst van mijn broer was en daarna kochten we de voormalige pastoriewoning. Rond 2007 zijn we naar de Borgweg in Zeerijp verhuisd. We wonen net naast de molen zoals je kunt zien. Dat bevalt prima al moet het huis binnenkort wel versterkt worden.

Wat is uw burgerlijke staat?

Ik ben inmiddels vijfendertig jaar getrouwd met Agnes Karin Muurman. Ik heb haar voor het eerst gezien op de kermis in Ten Boer en vond haar eigenlijk direct leuk. Later liepen we elkaar vaker tegen het lijf en van het een kwam het ander.

Iris en Romy zijn onze dochters. Iris is in 1993 geboren en woont in Frankrijk. Drie laat later kwam Romy op de wereld. Zij woont tijdelijk weer thuis. Geen enkel probleem natuurlijk, wij hebben de ruimte wel hiervoor.

Wat is uw voormalig beroep?

Na de lagere school in Woltersum, ging ik naar de MAVO in Appingedam. Ik had aanvankelijk geen flauw idee wat te worden maar dat veranderde op de MTS in Appingedam. Daar koos ik voor de opleiding electro. Ik was een jaar of twintig toen ik mijn diploma haalde. Later heb ik op het Regionale Opleiding Centrum in Amersfoort in de middag- en avonduren mijn HBO-diploma technische bedrijfskunde ICT gehaald. Best wel een pittige tijd met de combi werken, opleiding en een jong gezin.

Na de MTS moest ik eerst in militaire dienst. In Ede volgde ik de opleiding tot radiomonteur en mijn parate tijd bracht ik in Zuidlaren door. Mooi dicht bij huis inderdaad, ik ging dagelijks op een neer. Na dienst kwam ik bij PTT Telecom terecht. Ik volgde er eerst een opleiding en heb op diverse locaties in de stad Groningen gewerkt, onder andere aan de Atoomweg en bij het station.

De werkzaamheden waren ook zeer divers. Ik ben begonnen als projectleider, werd uitvoerder, daarna manager van de uitvoeringsclub, vervolgens storingsanalist en ik ben er geëindigd als projectmanager. Als uitvoerder beleefde ik er mijn mooiste werktijd. Ik werkte veel met andere collega’s samen en we hadden de complete regie over de opheffing van de diverse kabelstoringen. Als het nodig was, mocht ik andere mensen inhuren en ik moest bijvoorbeeld de klantklachten afhandelen. Ik heb hierbij de nodige lol met de monteurs beleefd.

PTT werd op den duur KPN en er volgden helaas de nodige reorganisaties. Ik moest bijvoorbeeld voor mijn werk twee dagen naar Amersfoort. Het duurde ook steeds langer voordat er besluiten genomen werden en voor mij ging de lol van het werk er wel wat af. Ik ben toen na 27 jaar PTT/KPN salesmanager bij TCN geworden in Groningen. We hebben het nu over het jaar 2011. TCN had een datacenter in zowel Groningen als in de Eemshaven en was bezig met de bouw van een datacenter in Hilversum. Twee dagen in de week was ik in het westen te vinden om hieraan mee te werken.

Helaas ging TCN failliet maar ik kon al vrij snel bij CJ2 Hosting in Groningen terecht als salesmanager. In deze baan verhuurde ik ruimte in datacenters waaronder de mediatoren in Hoogersmilde. Dat ging van de hosting van een enkele website tot de verhuur van een aantal computerracks aan een grotere gemeente of bedrijf. Ik vond het werk hartstikke leuk, vooral de technische aspecten, en heb daarbij ook het nodige aan mijn ICT-studie gehad.

In 2022 ben ik echter vanuit strategisch oogpunt voor mijzelf begonnen met Tammeling Arbeidsbemiddeling en ICT advies. Ik ben in goede harmonie bij CJ2 weggegaan, en ik heb nog steeds een goede band met dit bedrijf en de eigenaars. Zelf ben ik onlangs ook eigenaar van het bedrijfsnetwerk van Top of Holland geworden. Tien keer per jaar organiseer ik een netwerkbijeenkomst voor meer dan vijftig leden.

Sinds begin dit jaar werk ik 2 dagen in de week (als zelfstandige) bij Duocast. Duocast levert en beheert diverse datacenterdiensten zoals (server)hosting en verhuur van computerracks op datacenters maar levert ook voor diverse organisaties internet. En daarbij probeer ik als recruiter met behulp van mijn groot netwerk nieuw personeel te werven voor allerlei (ict)bedrijven of elders onder te brengen. Die combinatie van werkzaamheden bevalt mij momenteel heel goed.

Hoe bevalt het gepensioneerd zijn?

Officieel moet ik nog vier jaar werken tot mijn pensionering en als het werk net zo leuk blijft als nu en mijn gezondheid het toelaat, zie ik mij mijn tijd wel volmaken of zelfs nog langer doorgaan. En mocht het plezier er niet meer zijn dan stop ik met werken. Bang om mij te vervelen ben ik niet. In het verleden ben ik bijvoorbeeld penningmeester geweest bij sv Woltersum en de paardensportvereniging Schildwolde en omstreken. Momenteel ben ik sinds een jaar voorzitter van de plaatselijke Dorpsbelangen in Zeerijp.

Daarbij mag ik graag wandelen met de hond. Sowieso vind ik dieren leuk. We hebben hier kippen, vogels, vissen en nog een kat. Ik mag graag klussen en tuinieren en moet altijd wat omhanden hebben. Anders word ik vanzelf ‘klierig’, haha.

Wat zijn de hoogtepunten uit uw leven?

Mijn huwelijk en de geboorte van de kinderen. De stap naar zelfstandigheid bevalt uitstekend en was net zo’n logische stap als dat het een hoogtepunt is. Ik geniet van onze uitstapjes naar Drenthe waar we regelmatig te vinden zijn. Twee jaar geleden hebben we in Schoonloo een stacaravan gekocht en vorig jaar een chalet. Met dit chalet sorteren we al voor richting het versterkingsproces. Ik verwacht dat we minimaal een half jaar elders moeten verblijven.

En de dieptepunten?

Het overlijden van mijn ouders en mijn broer. Beide ouders waren nog vrij jong, net in de zeventig, en ze hebben een lang ziekbed gehad. Zelf was ik ook nog vrij jong. Mijn broer is twee jaar geleden aan slokdarmkanker overleden. Dit is allemaal heel snel gebeurd. Drie maanden na de diagnose was hij al overleden.

Heeft u nog anekdotes en mooie verhalen?

In de tijd dat ik uitvoerder was, heb ik heel wat meegemaakt met onze monteurs. Zo waren er eens twee in de Herestraat in Groningen bezig toen een van hen een grote boodschap moest doen. Dat was daar niet zo eenvoudig in die drukke straat dus hij met een emmer achter in de bus. Zijn collega kon zich niet inhouden en deed tijdens de daad de achterdeur open zodat iedereen kon meegenieten. Dat zijn van die stunts die je wel bijblijven.

Als ik zelf voor een storing naar klanten toe moest dan had ik bij het aanbellen altijd mijn dagelijkse schoenen aan en mijn werklaarzen in de auto liggen. Toen ik een keer aanbelde bij mensen met zo’n dertig katten in huis, heb ik ze toch maar snel opgehaald want door het hele huis lag kattenstront. Geen prettig gezicht, kan ik je wel vertellen….. 

Wat zou u ooit nog willen doen in uw leven?

We hebben het plan om op termijn ons huis in Zeerijp te verkopen en hiervoor een bungalow in de Drentse bossen terug te kopen. Eens kijken of dit er nog van komt. Ik zou zelf graag nog een keer naar Australië willen gaan. Ik weet eigenlijk niet goed waarom ik daar precies heen wil maar ik denk er al lang over na.

En ik ben probeer zoveel mogelijk informatie te vergaren over de Bermuda driehoek. Dit omdat ik nieuwsgierig ben waarom er juist daar altijd zoveel ongelukken gebeuren.

Waar heeft u spijt van gehad in uw leven?

Ik heb niet echt spijt gehad van dingen in mijn leven. Natuurlijk had ik ook na mijn MTS-diploma gehaald te hebben direct naar de HTS kunnen gaan maar op dat moment had ik het op school eerst wel gezien.

Wat zou u uw leven voor een cijfer willen geven?

Het moet zeker een ruime voldoende zijn, noteer maar een acht. Ik heb een leuk gezin, een leuke baan, leuke vrienden en leuke collega’s. Kortom, ik heb niet zoveel te klagen.

Wilt u verder nog iets kwijt?

Zorg dat je werk doet dat je leuk vindt. Je bent hier immers een groot gedeelte van de dag mee bezig en het zou zonde zijn wanneer je elke dag met tegenzin aan het werk gaat. Ik vraag ook altijd aan de kandidaten die ik naar ander werk mag begeleiden wat ze nou echt leuk werk vinden en niet wat ze tot dusver gedaan hebben. Vervolgens probeer ik in die branche waar hun hart ligt een baan voor ze te vinden.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69