Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Erik Hulsegge trekt en boeit een volle zaal bij Kantoor Vreugdenhil

Toen Yvonne Vreugdenhil vorig jaar Erik Hulsegge boekte voor een lezing op donderdag 30 mei hadden beiden niet kunnen bevroeden hoe goed getimed die afspraak wel niet was. Een week eerder werd namelijk op NPO 2 de documentairetweeluik Peter en Erik uitgezonden die vele mensen aan de buis kluisterde.

Het laat zich raden dat het verhaal achter deze documentaire het startpunt van een boeiende avond werd voor een uitverkochte zaal. Er moest zelfs een extra rij stoelen bijgeplaatst worden om iedereen te kunnen bergen. Erik begon de avond met de opmerking dat hij de lezingen in deze setting een geweldig initiatief vindt.

Eigenlijk wilde hij zijn verhaal wel in het Gronings doen maar daar kreeg hij niet de hele zaal in mee. En warempel, er waren onder de aanwezigen nog mensen die weinig tot niets meegekregen hadden van de scheiding van de eeneiige tweeling Peter Anema en Erik Hulsegge een half jaar nu hun geboorte en tegen de wil van hun biologische moeder in.

En dus legde hij dit in het kort nog even uit. Anekdotes die de documentaire niet haalden, werden nu uitvoerig uit de doeken gedaan. Zo bleken de adoptieouders van Erik bevriend te zijn met de familie Staal. Ede Staal was namelijk een collega van vader Hulsegge, beiden waren leraar. De familie Staal heeft ook een tweeling en wist daardoor meer over het verhaal van de gescheiden tweeling. Wat ze echter niet wisten was dat zijn adoptieouders dit nog niet aan Erik hadden verteld.

Erik werd in zijn jonge puberjaren door de vriendschap met zoon Jeroen huisvriend van de familie Staal en toen een vriendin van een van de tweelingbroers in Beerta op een paardenconcours een jongeman aansprak met ‘Erik, jij hier ook?’ en die welhaast verontwaardigd reageerde dat hij Erik niet was, begon het balletje te rollen. Beide adoptiefamilies vertelden hun jongens over hun tweelingbroer en op initiatief van Erik, ‘nu wil ik mijn tweelingbroer wel eens zien ook!’, werd een ontmoeting geregeld. Geen hartverscheurend gesnik toen de voordeur openging maar slecht een kort ‘Moi’, zo verliep hun eerste ontmoeting. Gevolgd door de opmerking dat het net was ‘alsof ik voor de spiegel stond’.

Biologische vader en hard zwemmende adoptiemoeder

Ook de verhalen over hun biologische vader gingen er in als zoete koek. Drie keer vond tussen hem en de tweeling een ontmoeting plaats. De eerste woorden die hij zei toen hij ze zag waren legendarisch: ‘Als jullie alles geloven wat jullie moeder verteld heeft dan is daar het gat van de deur!’. Het achterste van zijn tong liet hij echter nooit zien, zelfs niet tijdens de laatste ontmoeting op zijn sterfbed. Wel belde hij tijdens het tweede gesprek ene Piet op om langs te komen. ‘Kijk eens wat ik ook geschoten heb!’, zo zei hij bij binnenkomst.

Dat verraadde iets van trots maar onthulde ook iets van meerdere ‘legs’ in het verleden. Beide broers waren op de crematie en maakten toen voor het eerst kennis met allerlei halfbroers en -zussen en hun gezinnen. Een rare gewaarwording. Dat gold ook voor het feit dat Erik onlangs tijdens een bewonersbijeenkomst in Nieuwe Pekela de zoon van psycholoog Koster ontmoette. De man die er in de documentaire bekaaid afkwam omdat hij misschien wel de scheiding geregeld had. Ondanks dat gegeven volgde een boeiend gesprek tussen beide mannen en besloten werd om een keer met hun drieën verder te praten.

Hulsegge sloot het gedeelte voor de pauze af met een verhaal over zijn adoptiemoeder. Jans Koster bleek namelijk in de vijftiger jaren van de vorige eeuw een verdienstelijk zwemster. Wat heet. Ze zwom zelfs wereldrecords en werd geselecteerd voor de Olympische Spelen in 1956. Deze vonden plaats in Melbourne, Australië. Maar daar is de Olympische selectie nooit aangekomen. Want vlak voor aanvang van de Spelen viel Rusland Hongarije binnen en uit protest besloot Nederland als enige land ter wereld om de Spelen te boycotten.

Een trauma voor Koster die hierdoor een Olympische droom en misschien wel medaille in duigen zag vallen. Toen 50 jaar na dato in Den Haag door staatssecretaris Erica Terpstra excuses hiervoor werden aangeboden heeft ze haar nog wel even verteld hoe zij hierover dacht. Erik wist van deze ontmoeting niets af en moest dit in de krant lezen toen hij zich voorbereidde op zijn werkdag.

Na de pauze de RTV-Noord verhalen

Om even te bekomen van al deze opmerkelijke ontboezemingen, werd er eerst een pauze ingelast. De vele aanwezigen lieten zich de koffie, thee en cake goed smaken en er werd volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot bijpraten en netwerken. Maar niet lang daarna volgde het tweede gedeelte van de lezing en die ging over Hulsegge zijn tijd bij RTV Noord. Vorig jaar kwam hier na een dienstverband van 27,5 jaar een einde aan. Eigenlijk omdat collega Noordman Wiebe Klijnstra aangaf met pensioen te gaan. Ook Erik koos voor een nieuw begin, hij is nu communicatieadviseur bij de gemeente Pekela.

Zeven jaar presenteerden Hulsegge en Klijnstra elke zondagmorgen van 08.00 tot 10.00 uur de populaire radio-uitzending Noordmannen. En wat zijn ze veel bijzondere mensen tegengekomen in de provincie. Bijna altijd was hier wel een man bij die zijn hond uitliet. Eén hiervan had geleerd om zijn hond in de sloot te laten plassen. Dit nadat hij het zelf drie keer voorgedaan had, hoe dat wel niet moest.

Maar ook de anekdote over de ontmoeting met dominee Ockels op het dorpsplein in Garsthuizen haalde deze avond. Toen Erik om klokslag 09.30 uur begon met het oplezen van zijn column, hoorde hij in zijn oor een ruis die steeds luider werd. Hij dacht dat de batterij van de zender op zijn rug bijna ten einde was en besloot achterwaarts naar de geluidswagen te lopen. De ruis nam echter niet af maar werd alleen maar sterker. Wat was hij blij dat het verhaal erop zat maar toen hoorde hij dat ze er in de studio niets van meegekregen hadden. Een luide vloek ontsnapte uit zijn mond en toen keek hij prompt in het gezicht van de dominee. ‘Het is je vergeven hoor’, zo luidde zijn legendarische reactie.

Ook het verhaal over het ‘navvelsoez’n’, oftewel heftige buikkrampen inclusief een kapotte auto onderaan de oprit van de N34 en mede daardoor een volle onderbroek, werd door de aanwezigen wel gewaardeerd. Maar daarna was het toch de hoogste tijd voor enige Kloukanekdotes. De nog steeds razend populaire kennisquiz van drie minuten bij Noord met vier vragen die oorspronkelijk door Hulsegge bedacht is.

De caféhouder uit Heiligerlee vond de vragen maar niets want veel te makkelijk en werd door zijn stamgasten opgegeven. Hij kwam op het Mediaplein aan met een koffer vol kleren want hij zou wel ‘tot aan de Kerstdagen blijven’. Groot was de hilariteit dan ook toen hij reeds in de eerste ronde uitgeschakeld werd.

Met het verhaal van de vrouw die reeds een zender omgekregen had maar door de zenuwen nog even naar het toilet moest, kreeg Hulsegge de lachers ook op zijn hand. In de studio kon, omdat het geluid al aan stond, meegenoten worden van de urine-klatering maar ook van de plons van de zender in de wc-pot toen die daar per ongeluk inviel….

Vragen uit de zaal

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Over het prachtige verhaal Wonderwater bijvoorbeeld. Maar dan wordt dit verhaal wel heel lang. Het bijzondere verhaal van Erik tijdens een partijtje golf in Denemarken wil ik u echter niet onthouden. Dit n.a.v. een vraag uit de zaal. Er was tijdens deze golfdag geen vuiltje aan de lucht maar tegen half elf in de ochtend had Hulsegge een mooie en lange afslag in gedachten toen hij opeens begon te shaken. Dat onrustige gevoel bleef hem de hele dag achtervolgen.

De volgende dag kreeg hij een sms’je van zijn schoonzuster dat Peter op zijn boerderij van de zolder was gevallen en door die val van vier meter onder andere zijn heup op vier plaatsen had gebroken maar dat het verder goed met hem ging. Die val bleek een dag eerder zo rond half elf te zijn gebeurd….

Volgende datum

‘Je mag nog wel eens weerkomen’, zo kreeg Erik na een lang en luid applaus uit de zaal te horen. Een groter compliment kun je waarschijnlijk niet krijgen in onze provincie. Maar eerst zijn er andere sprekers aan de beurt.

Want op dinsdag 24 september komen namelijk huisfiscalist Dick Anholts en Helma Talens naar Uithuizermeeden. Laatstgenoemde vertelt dan iets over de gewoonten en tradities van de cavalerie tijdens Prinsjesdag. Ook zeker weer een aanrader om langs te komen. Gratis aanmelden is mogelijk via de website www.kantoorvreugdenhil.nl, via de mail info@kantoorvreugdenhil.nl of per telefoon 0595-435895.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69