Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Pieter en Monique hebben de nodige jubilea te vieren in het oude dorpscafé van Sint Annen!

Silvio Belga en Wilhelm Dijk van Dijk & Belga Bedum komen regelmatig bij klanten over de vloer die ze op prachtige verhalen trakteren. ‘Daar moeten we wat mee doen’, zeiden ze tegen elkaar in de auto na weer bijzondere anekdotes aangehoord te hebben. Zo werd de reeks ‘Klant in Beeld’ in januari 2021 geboren.

De derde bijdrage van 2024 komt uit Wilhelm zijn koker. Hij bracht mij in Sint Annen in contact met Pieter de Kam en Monique van der Veen die beiden, net als ik, op de MAVO in Middelstum hebben gezeten. Beiden hebben wel iets met kleine dorpjes. Monique groeide op in Stitswerd en Pieter woonde in zijn jonge jaren lange tijd in Rottum. In het nabijgelegen Kantens sloeg in het jeugdwerk van de kerk uiteindelijk de vonk over….

Monique

‘Je wilt beginnen met een voorstelrondje? Ik ben dus in 1973 in Stitswerd geboren en heb daar mijn eerste achttien levensjaren doorgebracht. Daarna volgde een verhuizing naar Ten Boer. Na de MAVO ben ik in Groningen naar de Leidster Kinder Centrum gegaan. Vervolgens kreeg ik in Zuidlaren een baan op een kinderdagverblijf en laat ik daar nu vandaag net een bloemetje van hebben gekregen omdat ik dertig jaar bij hen in dienst ben. Begonnen in de opvang, zit ik nu al weer jarenlang op kantoor als plaatsingsmedewerker. Veel contact met de ouders en vervolgens contracten opstellen. Dat is soms een hele puzzel. Het gaat mij goed naar de zin!’

‘Dit jaar zijn Pieter en ik 25 jaar getrouwd. Dat is de tweede mijlpaal die er aan zit te komen. We zijn de trotse ouders van een zoon en een dochter. Jorn is 21 en Yara wordt dit jaar 20. Beiden zien we ze niet zo veel want ze volgen in Leeuwarden een horecaopleiding op NHL Stenden Hogeschool. Naast mijn hobby tuinieren heb ik, net als Pieter, wel iets met bouwen en klussen. We vullen elkaar goed aan en dat was ook wel nodig.’

Pieter

‘Ik heb in mijn jonge jaren heel wat omzwervingen gemaakt. Geboren in Middelburg maar tot mijn 10e ook in de provincies Limburg, Gelderland en Noord-Brabant gewoond. Mijn vader werkte in de machinebouw en was daar bezig waar het werk zat. In januari 1979 kwamen we in Rottum terecht. Een maand later was daar die grote sneeuwstorm waardoor Noord-Groningen ingesneeuwd raakte. Ik dacht echt op de Noordpool te zijn terechtgekomen.

Na de MAVO ben ik naar de MTS gegaan, richting werktuigbouwkunde met kopklas motorvoertuigentechniek. Ik heb het nog op de HTS geprobeerd maar de praktijkschool landbouwtechniek in Ede was uiteindelijk meer mijn ding. Ik was 21 jaar toen ik in militaire dienst moest en werd daarna uiteindelijk schade-expert zwaar materieel & techniek en taxateur. Ik onderzoek in de drie noordelijke provincies allerlei schade-ongelukken van bijvoorbeeld vrachtwagens, trekkers, graafmachines en shredders tot aan treinstellen aan toe. Van al die bevindingen, onder andere via hoor en wederhoor verkregen met vaak de nodige discussies onderling, stel ik een schaderapport op.

Eén van de meest bijzondere cases was die van een vrachtwagen vol met nieuwe auto’s die na een bezoek aan een garage onderweg maar zo in de brand vloog. Dat heeft tot heel wat touwtrekkerij geleid, ook al omdat er de nodige partijen bij betrokken waren. Uiteindelijk was een gang naar de rechtbank onvermijdelijk en pas na drie jaar volgde de definitieve uitspraak. Maar zo complex zijn lang niet alle gevallen hoor. Dagelijks heb ik te dealen met drie tot vijf nieuwe ongevallen die ik moet beoordelen.’

Dorpscafé Sint Annen

Om bij Monique haar ouders in Ten Boer te komen, reed het jonge stel regelmatig door het pittoreske Sint Annen. En daar stond aan de doorgaande weg een groot gebouw in vervallen staat. De oorspronkelijke eigenaar woonde er al drie jaar niet meer. Het gebouw stond te koop en hun interesse was gewekt. Deels door hun klusfascinatie maar de grote schuur achter het huis was wel aan Pieter besteed. Met zijn voorliefde voor oude motoren, auto’s en oldtimers was enige ruimte wel nodig.

‘Toen we het kochten, stond in de koopakte dat we eigenaar geworden waren van enige ‘bouwvallen’ aan de Hoofdweg in Sint Annen. Het is nu een gemeentelijk monument met een rijke historie. In 1901 heeft hengstenhouder Jan Kooima het café, deze functie had het gebouw ongeveer vanaf 1880, gekocht en hij bouwde er voor zijn paarden een grote schuur achter. Bezig met de verbouw kwamen we zelfs een oude ‘borrelraampje’ tegen. Wanneer een consumptie buiten genuttigd werd dan was dat goedkoper dan in het café zelf. Door het ‘borrelraampje’ kon het borreltje buiten worden gekocht.’

Rond 1980 verloor het café, na ongeveer een eeuw, zijn belangrijke dorpsfunctie. ‘We hebben het gebouw in december 1994 gekocht dus aan het eind van dit jaar zijn we dertig jaar de trotse eigenaars van dit pand waar in de loop van de jaren heel veel aan gebeurd is. De eerste aankoop die we destijds deden was de aanschaf van 6.000 dakpannen die vrijkwamen toen de MAVO in Bedum in 1995 werd afgebroken. Die hebben we gebruikt voor de grote schuur.

De eerste twee jaar woonden we gelukkig nog bij onze ouders thuis zodat we niet de hele tijd in de verbouwingsrommel hoefden te zitten. We hadden een goede klik met de aannemer en konden daardoor ook heel veel zelf doen. We zijn maar wat trots op het eindresultaat. Al met al hebben we een woon- en tuinoppervlakte van 1.600 m2 tot onze beschikking. Het is nu bijna zo ver dat we bijvoorbeeld de destijds aangelegde nieuwe badkamer weer moeten vervangen.’

Zowel Pieter als Monique zijn thuisgekomen in Sint Annen waar ze in de dorpsgemeenschap zijn opgenomen. ‘Sint Annen kent met het dorpshuis Meuln een prachtig en zeer gezellig dorpshuis, met een mooi uitzicht op Groningen, waar van alles te doen is. Wij draaien er volgens rooster regelmatig op zaterdag een bardienst en helpen ook mee met de tweejaarlijkse MeulnPop waar we al veel Groninger artiesten hebben mogen verwelkomen. Dat zijn altijd gezellige dagen!’

Dijk & Belga

Monique haar ouders maakten voor hun verzekeringen al gebruik van de kennis van vader Bé Dijk. Zo raar was het dus niet dat Pieter en Monique uiteindelijk al hun verzekeringen bij eerst Bé en later Wilhelm onderbrachten. ‘Dat voelt goed en Wilhelm kan zaken op een heldere en transparante manier uitleggen. Op termijn willen we nog iets aan onze hypotheek veranderen en ook daarvoor kunnen we prima bij Dijk & Belga terecht. Dat is toch een beetje de kracht van deze regio. Dat veel dingen lokaal én vertrouwd geregeld kunnen worden!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69