Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Siegrid Hekma over Adventurepark Waddenfun, het grootste indoorklimpark van Nederland!

Siegrid, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Zeker kan ik dat. Siegrid Hekma is de naam, 59 jaar, geboren en getogen in het nabijgelegen Zuurdijk waar ik op de boerderij ben opgegroeid. Tijdens mijn studietijd, waar ik onderwijs- en managementopleidingen heb gevolgd, naar Groningen verhuisd en ook nog in Warfhuizen gewoond.

Begin jaren negentig ben ik hier aan de Trekweg 1 in Wehe-den Hoorn komen wonen. Destijds was dit nog een gemengd bedrijf, veehouderij en akkerbouw. In 2010 is de veehouderijtak beëindigd. Samen met Ron Claassen en mijn schoonzuster Maureen Claassen ben ik in 2013 gestart met Adventurepark Waddenfun. Maureen is later een andere weg ingeslagen. Ron en ik zijn de trotse ouders van drie kinderen van 28, 27 en 24 jaar die in Zwolle en Groningen wonen.

Hoe zag jouw werkleven er tot 2013 uit?

Heel gevarieerd. Ik heb bijvoorbeeld na mijn studie zeventien jaar voor het UMCG gewerkt als pedagogisch medewerker. Ik heb voor Stichting Welzijn in Winsum gewerkt waar ik clustermanager peuterspeelzalen was.

Daarna heb ik nog allerlei interim-opdrachten uitgevoerd, waaronder het begeleiden van fusietrajecten. En ik ben bestuurlijk actief geweest op allerlei terreinen om dit prachtig gebied, waar ik met veel trots woon en dat ook uitdraag, te promoten. Niet alleen in betaalde functies maar ook op het gebied van vrijwilligerswerk.

Maar toen waren daar de plannen en de realisatie van Advertenturepark Waddenfun?

In 2010 hebben we ons melkvee verkocht en toen kregen we een grote schuur zonder koeien tot onze beschikking. En dan ga je nadenken over een geschikte invulling hiervoor. In Dokkum zat destijds een klimpark dat ons zeker geïnspireerd heeft. Zouden wij hier in Wehe-den Hoorn ook zoiets op kunnen zetten en daarbij bijvoorbeeld ook het toerisme in dit gebied een impuls kunnen geven?

We zijn uiteindelijk in 2013 met Adventurepark Waddenfun open gegaan. Want in de tussentijd moest er natuurlijk van alles gebeuren, bijvoorbeeld op vergunning- en veiligheidsgebied. De ruimte moest verbouwd worden, er werden allerlei materialen aangeschaft enz. enz.. En dan ben je zo een paar jaar verder inderdaad.

Waddenfun was aanvankelijk vast nog niet zo groot als nu?

Nee, we zijn begonnen met het inrichten van de grote schuur tot een klimpark inclusief buitenkabelbaan. Dat is een bewuste keuze geweest want op ondernemersgebied kwam er veel op ons af en we moesten nog veel leren waarbij de praktijk uiteindelijk de beste leerschool geweest is. Nu, elf jaar verder, kunnen we nog steeds concluderen dat geen dag hetzelfde is en dat je altijd nog voor verrassingen kunt komen te staan.

Ook op het gebied van marketing hebben we in de loop der jaren veel bijgeleerd. Maar de passie en tijdsinvestering van de beginjaren is er gelukkig nog steeds.  Elk jaar wordt het drukker en onze bezoekers komen van steeds verder weg. Men heeft het er graag voor over om (minimaal) een uur te rijden voor een bezoek aan Waddenfun.

Maar we trekken ook bezoekers uit Amsterdam bijvoorbeeld en die mensen komen hier ook weer. De beleving van dit gebied en wat hier allemaal gebeurt, spreekt hen enorm aan. Ik zoek bewust de samenwerking met andere ondernemers in de buurt zodat we elkaar kunnen versterken.‘Wat is het hier toch mooi!’, een uitspraak die we vaak horen. Deze bezoekers zijn ambassadeurs geworden. Niet alleen van onze onderneming maar ook van dit prachtig gebied.

Tussen het klimmen door kan gebruik gemaakt worden van de catering?

Men kan bij ons op verschillende plekken eten. En daarbij kunnen onze gasten ook genieten van het mooie uitzicht op het klimpark en de mooie vergezichten. In overleg is qua warm- en koud buffet of een bbq veel te regelen, ook voor grotere groepen.

Het is onze ervaring dat de gasten vaak langer bij ons verblijven dan in de beginjaren. Mede dankzij de catering kunnen we een dagvullend programma aanbieden. Lekker actief zijn maar tussendoor ook tijd voor rust en ontspanning en een hapje en een drankje inderdaad. En dat in een gemoedelijke sfeer waardoor men zich snel op hun gemak voelt.

Je kunt bij jullie niet alleen indoorklimmen maar er zijn nog vele andere activiteiten mogelijk toch?

Na de eerste vijf beginjaren hebben we de bedrijfsruimte uitgebreid met een extra zaal, de Kalverstraat van het Noorden, en een extra bovenverdieping waardoor er nog meer (buiten)activiteiten georganiseerd kunnen worden. Denk hierbij aan het lasergamen en het boogschieten. Maar ook hebben we een break in escaperoom en een Waddenlandspel inclusief allemaal uit te voeren opdrachten geïntroduceerd. Ideaal voor bedrijfs- of familieuitjes.

Maar ook voor vergaderingen en teambuildingactiviteiten kunnen mensen bij jullie terecht?

Je kunt hier actief vergaderen en dat afwisselen met tussendoor allerlei groepsopdrachten in een inspirerende omgeving. Wanneer grotere groepen van een bedrijf hier binnenkomen dan zie je de groepsdynamiek al heel snel veranderen. Men wordt gelijk enthousiast en ze kijken hun ogen uit.

Inmiddels weten heel veel mensen jullie te vinden?

Tijdens topdagen trekken we soms meer dan tweehonderd bezoekers per dag en die komen zoals eerder aangegeven uit heel Nederland maar ook uit Duitsland. Door het online reserveren lukt het ons om onze gasten goed over de beschikbare dagen te spreiden want je hebt uiteraard wel te maken met je personeelsbezetting. We staan bekend als het grootste klimpark van Nederland en trekken jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers. Een verdubbeling sinds onze beginjaren en de rek is er nog lang niet uit.

Als ik je vraag naar je Waddenfun hoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?

We waren net twee weken met Waddenfun geopend toen één van onze jonge medewerkers door een noodlottig ongeval om het leven gekomen is. Eerder werkte hij al bij ons op de boerderij. Dat was een gebeurtenis wat niet alleen bij ons een stevige impact bezorgde maar het hele dorp raakte.

En nee, de coronaperiode beschouw ik op de een of andere manier niet als dieptepunt. Het is eerder een periode geweest waarin teruggeblikt kon worden op wat er in de voorgaande jaren allemaal wel niet gerealiseerd was. Ook gaf het ons de tijd om bij te tanken van intensieve jaren met de nodige groei. En we konden dingen aanpakken die normaal altijd bleven liggen.

Hoogtepunten zijn toch zeker de enthousiaste reacties van onze bezoekers wanneer ze ons bedrijfspand verlaten. ‘Het was nog mooier dan van te voren verwacht’, is een vaak gehoorde afscheidsgroet. Of ‘jullie hebben het mooi voor elkaar.’ Veel bezoekers komen graag een keertje terug. Dat, in combinatie met de jaarlijkse gestage groei die we doormaken, stemt zeker tot trots. Maar mensen moeten niet uit het oog verliezen dat zoiets niet vanzelf gaat. Dit proces heeft tijd én veel energie gevergd.

Inmiddels hebben we vier medewerkers in vaste dienst en hebben we tien ‘vliegende keep’-medewerkers die we flexibel in kunnen zetten. Veel van de veranderingen binnen het bedrijf hebben we zelf gerealiseerd en we hebben ook meegedaan aan het zogenaamde ‘Koploperproject’ waarbij we veel gerealiseerd hebben op het gebied van duurzaamheid.

Heb je nog mooie werkanekdotes?

We krijgen hier regelmatig mensen met een fysieke beperking. Mensen die herstellende zijn van een hart- of herseninfarct, mensen die een arm of een been moeten missen of mensen die blind zijn. Maar ook mensen die last hebben van mentale problemen zoals een burn-out of kampen met overspannenheid. Die mensen zijn in sommige gevallen tot tranen toe geroerd wanneer ze ontdekken dat ze meer kunnen dan van te voren verwacht. Grenzen worden dus verlegd. ‘Dat ik dit nog kan, dat is ja geweldig!’

Ik vind het ook heerlijk om teamtrainingen te geven aan teams waarin het niet zo lekker loopt. Zeker wanneer je merkt dat medewerkers weer met elkaar in gesprek raken en samen lachen. En dat ze elkaar ontdekken in hun kracht en zich realiseren dat je elkaar nodig hebt om een opdracht succesvol af te ronden. Dat inzicht leidt vaak tot mooie evaluatiegesprekken na die tijd.

Nog tijd voor hobby’s?

Het werk is gelukkig grotendeels hobbywerk, anders was ik er ook niet aan begonnen. Daarnaast vind ik schilderen geweldig. Ik volg een schildercursus bij Antje Sonnenschein in Wirdum. En ik geniet van onze tuinkas waarin groenten worden geteeld die we weer voor onze maaltijden kunnen gebruiken. Ik kan genieten van alles wat er op en rond de boerderij afspeelt, ook qua natuur en de seizoenen. En ik hou van wandelvakanties.

Waar staan jullie met Waddenfun over 5 a 10 jaar?

Die vraag heb ik ook even gesteld aan mijn jongste dochter Nynke die sinds kort in het bedrijf is opgenomen. We verwachten, door nog meer ruimtes in gebruik te nemen, dat we gestaag door kunnen groeien en dat we nog meer én grotere events kunnen organiseren. En dat allemaal met dezelfde energie als in eerdere jaren en inclusief een persoonlijke benadering van de gasten die ons bezoeken. Met een leuk team en gezellige collega’s. Anders kan dit nooit lukken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Prima natuurlijk wanneer je de linkjes naar onze Facebook- en Instagrampagina opneemt: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063548921838 en https://www.instagram.com/adventureparkwaddenfun/. Veel informatie is ook te vinden op onze website www.waddenfun.nl. En uiteraard van harte welkom om bij ons langs te komen in de mooie maanden die er aan zitten te komen.

Ik vind het ook nog leuk om te benoemen dat ik trots ben op alle ondernemers in dit gebied. We versterken elkaar waar nodig. En we hebben het nog niet eens over de mogelijkheid tot kanoën gehad in dit prachtig waterrijk gebied vol met unieke mensen. Ook dat kunnen wij onze gasten aanbieden hoor! Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69