Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Hugo Zijl over de Roefeldag en de Voorjaarsfair in Bedum

Hugo, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

‘Kriegst eerst eem een balletje gehakt van mie hoor!’ Want sinds mei vorig jaar zijn we een truckstopplaats. Chauffeurs kunnen hier ’s avonds op het terrein overnachten en gebruik maken van een douche- en toiletruimte. Verder kunnen ze een snack scoren of een ontbijtje voor de volgende dag. Je merkt het al wel, stilzitten is er niet bij.

Ik ben inmiddels 43 jaar, getrouwd met Janien en samen zijn we de trotse ouders van dochter Eline van 14 jaar. Ik woon mijn hele leven al in Bedum en sinds 2018 aan de Verbindingsweg op het industrieterrein waar ook onze beide ondernemingen gevestigd zijn. Sinds een weekje of zes ga ik twee keer per week naar de sportschool. Dat is ook wel nodig want toen ik schoonpa Tamme op de Mont Ventoux wilde ondersteunen door zelf ook naar boven te fietsen, konden ze mij op de top bij elkaar vegen…..

Nog steeds lekker druk met het schilderen en het transport?

Dat gaat mooi door inderdaad. We hebben naast mijn persoontje zes schilders in vaste dienst en maken gebruik van de diensten van zo’n twaalf tot achttien chauffeurs. De meeste zijn bij JZ Transport in vaste dienst maar we maken ook gebruik van oproepkrachten.

Zelf ben ik zo’n vier dagen per week aan het schilderen terwijl Janien zich met het hele transportgebeuren bezighoudt. Dag vijf is voor het klantcontact en het opstellen van offertjes en tussen de bedrijven door spring ik waar nodig bij met het transportgebeuren.

Volgens mij komt de Roefeldag in Bedum uit jouw koker?

Ik ben inderdaad de initiator van dit gebeuren waarvoor in augustus vorig jaar de eerste ideeën begonnen te borrelen. Roefeldag is overigens Vlaams voor snuffeldag en biedt de jeugd van Bedum en omstreken de kans om in contact te komen met veel verschillende beroepen. Men kan zich via de website opgeven en daarbij aangeven over welke sector ze meer willen weten.

En dat is natuurlijk allemaal ingegeven door het feit dat steeds minder mensen met hun handen willen werken. Aan managers en hoger opgeleiden in de wereld geen gebrek maar aan installateurs, schilders, timmerlieden en chauffeurs is steeds moeilijker te komen. Dat is nu al een probleem en dat probleem wordt in de toekomst alleen nog maar groter.

Vandaar dat we dit gaan organiseren. In de hoop dat we de Bedumer jeugd kunnen enthousiasmeren en ze in de toekomst voor ons dorp weten te behouden. Of door te gaan werken bij een Bedumer bedrijf of dat ze natuurlijk zelf iets op gaan zetten dat reuring in Bedum kan veroorzaken.

Maar jij organiseert deze dag natuurlijk niet alleen?

Na de eerste ideeën ben ik gaan polsen of er überhaupt wel animo was om zo’n dag te organiseren. Na een avondje appen met ondernemers in de buurt bleek dat er wel te zijn en dat leidde uiteindelijk tot een roefeldagcommissie die uit negen ondernemers bestaat.

Het gaat om Raoul Wiersum van Houthandel Harkema, Vincent Mulder (die als ICT-er zorg gedragen heeft voor onze mooie website), Hans Gras voor het hele vergunningtraject, Robert Jan Kooijmans, Mirjam van der Wijk van Cars4all, Saskia Vaatstra van Vaatstra BV, ‘penningmeester’ Linda Hoekzema van administratiekantoor Balanz en Helena van Houten vanuit de voorjaarsfair. Een leuk ploegje bij elkaar en we hebben inmiddels de nodige vergaderingen achter de rug.

Wat staat er op zaterdag 20 april allemaal op het programma?

Mede dankzij de subsidie van Ondernemersfonds Het Hogeland, aangevraagd door de BVGB waardoor een hartelijk dankwoord voor beide instanties zeker op zijn plaats is, is het ons gelukt om een dagvullend programma neer te zetten. Roefeldag start om 11.00 en duurt tot 17.00 uur.

Op onze website www.roefeldagbedum.nl staan alle deelnemers vermeld waar de jeugd en hun ouders zo naar binnen kunnen lopen en dat zijn er inmiddels al een dikke zeventig waaronder ook enige sponsoren die liever kiezen voor een geldelijke bijdrage. Ook de plaatselijke brandweer doet mee. Hapjes en drankjes zijn in ruime mate aanwezig en er wordt een voorjaarsfair georganiseerd waaraan ook ondernemers buiten Bedum mee kunnen doen.

LAPwerk treedt op en DJ Alexander van Dellen regelt het muzikale gebeuren. Er komt een wafel- en een suikerspinkraam en ook voor een draaimolen wordt gezorgd. Er is zelfs een luchtballonvaart gepland. Kortom, een zeer gezellige dag waarbij veel te doen, te zien en te beleven valt.

En dat allemaal om de jeugd een kijkje achter de schermen te laten nemen van allerlei bedrijven om kennis te maken met het ambachtelijk werk?

We hopen zeker op een grote opkomst van de jeugd en sinds eind vorige week zien we steeds meer aanmeldingen verschijnen. Het belang van al die aanmeldingen heb ik in een eerdere vraag al uitgelegd. We hopen de jeugd te enthousiasmeren voor allerlei beroepen en vaardigheden en op locatie kan er onder deskundig toezicht kennis gemaakt worden met allerlei ambachten.

Om de kinderen van de lagere scholen te enthousiasmeren kwam Tiktok Tammo langs?

Die is inderdaad vrijdag 15 maart langs geweest op vier scholen in Bedum. Hij startte om 08.30 uur bij de eerste en had binnen vijf minuten de hele school al op de kop staan door zijn grappen en grollen. Ik was verbaasd dat zoveel kinderen zijn liedjes mee konden zingen en beleefde daardoor zelf ook een kostelijke ochtend.

Tiktok Tammo had zijn kompaan, tevens cameraman, mee en samen zorgden ze ervoor dat er rond de middag al een prachtig gemonteerd filmpje op de socials verscheen. Het was mooi om te vernemen dat ook hij zich volledig in de doelstellingen van Roefeldag kan vinden.

Er hebben inmiddels al de nodige bedrijven hun medewerking toegezegd?

We hebben over het aantal deelnemers zeker niet te klagen! En iedere ondernemer laat zich van zijn beste kant zien. Het is voor de kinderen niet alleen kijken maar ze gaan ook zelf lekker aan de slag en kunnen ondertussen allerlei vragen stellen.

Zo krijgen ze bij ons uitleg over onze vrachtwagens en kunnen ze een kijkje nemen in de cabine. Bij Hugo Zijl Schilderwerken is het bijvoorbeeld mogelijk om een deur eens goed in de verf te zetten. En zo heeft iedere deelnemer zijn eigen invulling voor de Roefeldag.

Maar er kunnen zich nog meer bedrijven melden of het evenement sponsoren?

Hoewel we heel tevreden zijn met het aantal bedrijven en zzp-ers dat zich tot dusver opgegeven heeft, kunnen er zeker nog wel een paar extra bij. Ook kunnen bedrijven ons sponsoren en zich op die manier laten zien. We hebben verschillende pakketten opgesteld waaruit ze kunnen kiezen. Waaronder zichtbaar zijn op verschillende manieren via de website en op de dag zelf.

Maar ook particulieren kunnen zich aanmelden hoor, bijvoorbeeld met een bijzondere hobby of met de verkoop van eigen creaties op de voorjaarsfair.

Die dag is onder andere het Industrieterrein in Bedum the place to be?

Het grootste gedeelte van de dag speelt zich hier inderdaad af. Ook de Jumbo en de Primera doen mee en dus heel veel ondernemers plus de brandweer die zich op het industrieterrein bevinden. De dag is mede georganiseerd omdat heel veel mensen uit Bedum en omgeving waarschijnlijk niet eens weten hoeveel bedrijvigheid er wel niet is en hoeveel ondernemers en zzp-ers er op het terrein zitten. Dit is ook voor hen een mooie gelegenheid om hier eens rustig een kijkje te nemen.

En na die tijd wordt de dag gezamenlijk op het Foodplein afgesloten?

Bij voldoende deelname van de ondernemers wordt de dag inderdaad afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Goed voor het netwerken onderling maar er kan natuurlijk ook teruggeblikt worden op de dag zelf. Die input kunnen wij vervolgens als commissie weer gebruiken bij de evaluatie van de Roefeldag.

Heb je al mooie voorbereidingsanekdotes?

Ik heb genoten van het feit dat ik een morgen met Tiktok Tammo en zijn kompaan heb mogen optrekken en om het enthousiasme te zien wat er daardoor bij de jeugd ontstond. We hebben als commissie zijnde de nodige voorbereidingstijd in dit evenement gestoken maar omdat we een mooi ploegje ondernemers bij elkaar zijn, kunnen we de verschillende taken goed verdelen.

De invulling van de dag was eigenlijk in grote lijnen zo geregeld. Het gaat nu nog over het finetunen van de details. En we hopen natuurlijk dat het weer een beetje meewerkt op de dag zelf. Mooi weer helpt zeker mee aan een in alle opzichten geslaagde dag.

Is dit een eenmalig gebeuren of komt er nog een vervolg?

We hopen dat de dag zo’n succes wordt dat we er een jaarlijks terugkerend festijn van kunnen maken waarbij we Bedum op een positieve manier op de kaart kunnen zetten. En dat het zo’n succes gaat worden dat we er over een aantal jaren hopelijk zelf qua aanwas van nieuwe collega’s en werknemers de vruchten van kunnen plukken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Niet alleen inwoners uit Bedum zijn van harte welkom natuurlijk op onze Roefeldag. Ook mensen uit de omgeving kunnen bij de verschillende ondernemers naar binnen of gezellig ‘eem rondsnuustern’ op de voorjaarsfair.

Veel aanvullende informatie is ook terug te lezen op www.roefeldagbedum.nl. We zijn uiteraard ook te volgen via Facebook https://www.facebook.com/roefeldagbedum. Daar kun je ook het filmpje met Tiktok Tammo zien. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69