Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Codenaam D(E)NA

Het is vrijdagnacht rond 02.00 uur wanneer ik met zachte hand door een beveiliger van ADD naar buiten geleid wordt. Ook de flauwe opmerking dat ik zelf een verkapt ADHD-er ben en derhalve er nog lang niet zat van, bewerkstelligt geen langer verblijf. Voor mij zit Sunsation 2024 erop. Onderweg naar huis zit ik mij nog te bedenken hoe ik een bijzonder verzoek in dit verhaal kan verwerken zonder dat het al te veel opvalt. Iets met een bepaald woord ‘zodat wij weten dat het over ons gaat zonder dat een ander weet waar het over gaat’. De opdrachten worden tegenwoordig steeds gekker.

Eerst maar even terug naar eerder die week. Waar ik op de woensdagavond in een overvolle dorpshuis van Westerwijtwerd getuige mocht zijn van de uitreiking van het boek ‘Piet van Klap’. Een boek dat ons meeneemt naar het roemruchte gehucht Fraamklap in de tijd dat de welvaart zoals wij die kennen ver te zoeken was. Armoedje troef inderdaad en in die tijd lag je nog met meerdere kinderen op één kamer en soms zelfs in één bed. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

Het boek kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Daar gingen figuurlijk en soms zelfs letterlijk bloed, zweet en tranen in zitten. Maar er is ook een mooie band ontstaan tussen verteller Piet de Winter en schrijver Fre Schreiber. Schrijven is schrappen en vlak niet uit hoeveel tijd er in een goed verhaal kan gaan zitten. Maar ik was blij dat ik nog een exemplaar wist te scoren. De rest zal hier snel voor naar Drogisterij Marja moeten.

Vrijdagmiddag was ik nogmaals getuige van een mooie bijeenkomst. Dit keer bij Moi Hogeland aan de Verbindingsweg in Bedum. Daar vond de opening van de Makerspace Het Hogeland plaats. ‘Dit project is een initiatief van Stichting Moi Hogeland en mede tot stand gekomen door Ondernemersfonds Het Hogeland en Bedrijven Vereniging Gemeente Bedum. In deze Makerspace komen onder andere een aantal 3D printers, een CNC-freesmachine en een pcb-printer. Uitvinders en ontwikkelaars gaan elkaar treffen in Bedum!’

Kortom, ook Bedum is weer een mooie verbindingsplek rijker en na enige toespraken van de wethouder en enige voorzitters vond de officiële opening plaats waarna het gezellig dikkedakken, borrelen en netwerken geblazen was. Leuk om te vernemen dat een ietwat uit het oog verloren ploeggenoot van mij bij Middelstum 4 hier ook met veel plezier een werkplek gescoord heeft. Ook aanjager Olaf zag dat het goed was en de beloofde alinea’s over dit mooi initiatief staan op deze maandagmorgen reeds vroeg weer op papier.

Overmorgen rest mij eerst nog een mooi ‘werkbezoek’ aan de Enne Jans Heerd Op Maarhuizen maar ook maandag 22 april is al weer verzegd aan een mooie ondernemersavond. En dat allemaal dankzij een interview voor GroBusiness als onderdeel van Economic Board Groningen. Op 22 april komt Hans Nijland naar Winsum en laat die nu ook net in beeld zijn als mogelijk nieuwe voorzitter van de KNVB. Daar zullen die avond vast nog wel enige noten over gekraakt worden.

En met Pasen op komst, lijkt er eindelijk tijd en ruimte te komen voor een relatief rustig en lang weekend zonder malle fratsen. Want drie feestweekenden met de 90-jarige voetbalvereniging en Sunsation gaan je niet in de koude kleren zitten. En dan was daar ook nog eens in Dinercafé Winneweer een mooi feestje ter ere van 65 jaar Marianne van der Velde. Oude banden werden aangehaald, nieuwe verbindingen gelegd. En tussendoor speelden de mannen van The Music Boys er lustig op los. De REM- en De Dijk-klassiekers mochten niet ontbreken en de nieuwe zangeres op de achtergrond viel zeker in de smaak.

Dat belooft dus nog wat voor Koningsdag waarbij TMB een van de vele smaakmakers van de dag zal zijn op het Concordiaplein in hartje Middelstum. Maar eerst moeten we zestig jaar Roos nog even vieren in Wietwerd. Dan komt Metz ook weer en was die onlangs niet te bewonderen op Sunsation? En twee dagen eerder mogen we nog uit eten in het kader van een zwager die de zeventig aan hoopt te tikken.

Het heeft er derhalve alle schijn van dat de rustige Paasdagen als geroepen komen. Ook een mooi moment om eens rustig door de talloze fotoboeken van mijn ouders te snusteren alvorens die weer naar een andere broer of zus gaan. Dat zal vast tot mooie herinneringen en overpeinzingen leiden. En zo heb ik mij maar mooi deze nieuwe werkweek ingeschreven. Waarbij ik niet eens aandacht besteed heb aan die lekkere pot voetbal tegen Omlandia 2 waarbij de hagelstenen mij als grensrechter om de oren vlogen. Maar daar hebben Merijn en de wethouder op X al enige woorden aan gewijd. Op naar Pasen derhalve, het feest van de Opstanding, zonder verder opstandig te willen lijken…..

Ps. Codenaam D(E)NA is opgedragen aan een mooi stel en mijn partners in crime in het zo lang mogelijk rekken van het verblijf in de Sunsationtent. Dat zit ons vast in het DNA. Daar zou ik nog een heel verhaal over kunnen schrijven maar dat bewaar ik voor een volgende keer. Op naar de 2025-editie!

(Foto’s: Merijn Slagter en René Terpstra)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69