Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Anna Beerda, van ‘Ons Washoek’ in Zoutkamp naar een nieuwe start in Ulrum met Wasserij Raccoon!

Anna, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Anna Beerda is de naam, 29 jaar, getrouwd met Danny van Beerda Isolatietechniek en trotse moeder van twee energieke jongens. Daley is met zijn drie jaar de jongste en Jari is vijf jaar. Ik ben geboren en getogen in het Friese Jouswier, gelegen vlakbij Ee en Dokkum.

Ik heb met Danny drie jaar in Aduard gewoond en inmiddels wonen we al weer bijna acht jaar met veel plezier in Zoutkamp. Sinds twee jaar ben ik de trotse eigenaar van ‘Ons Washoek’ in Zoutkamp dat binnenkort een nieuwe naam en een nieuwe locatie krijgt.

Je bent je werkcarrière begonnen in de horeca en de administratie?

In mijn jonge jaren wist ik nog niet zo goed wat te worden. Maar mijn eerste bijbaantje was in de horeca bij Van Kammen Tenten en Catering en dat beviel heel goed. Ik was toen een jaartje of vijftien en besloot een gerichte horecaopleiding te gaan doen.

Maar toen de kinderen kwamen, wilde ik niet meer vooral ’s avonds en in de weekenden aan het werk en ik besloot een administratieve cursus te gaan volgen. Vervolgens kon ik bij Heiploeg in Zoutkamp terecht waar ik ter ondersteuning van de verkoop op de salesafdeling terecht kwam. Ik heb hier drie jaar met veel plezier gewerkt.

Maar toen diende zich twee jaar geleden bij ‘Ons Washoek’ in Zoutkamp een unieke kans aan?

Vanuit de voetbalclub Zeester hielp ik de eigenaren van ‘Ons Washoek’ reeds regelmatig mee met het wassen van de voetbalkleding. Toen ze op een dag aangaven dat ze er wel mee wilden stoppen en of ik geen belang had om hun zaak over te nemen, kwam dit wel als een donderslag bij heldere hemel en daar moest ik natuurlijk even over nadenken.

Maar ik heb altijd al wel zoiets gehad van dat ik wel voor mijzelf zou willen beginnen maar ik had geen flauw idee waarin. En dan dient zo’n kans zich aan. Ik heb het goed doorgesproken met Danny, die immers zelf net was begonnen met Beerda Isolatie, en ook hij vond dat ik het moest doen. En zo ben ik in juni 2022 eigenaar geworden van ‘Ons Washoek’ in Zoutkamp.

Hoe is de overgang naar het ondernemerschap bevallen?

Ik viel direct met mijn neus in de boter want de drukste periode van het jaar brak net aan. Gelukkig hebben beide dames mij eerst een maand flink op weg geholpen en mij de fijne kneepjes van het wasvak verder bijgebracht. Het was vooral een kwestie van gewoon doen en dan zie je vanzelf wel waar je tegenaan loopt.

Ik wist direct dat ik een goede beslissing genomen had door mijn werk bij Heiploeg op te zeggen. De vrijheid, zelf beslissingen moeten maken, je eigen werktijd in kunnen plannen, veel sparren met Danny over hoe of wat, het beviel mij ondanks alle drukte heel goed. Er was direct al sprake van een fulltime werkweek en het werd alleen nog maar drukker. En dat zonder reclame te maken want ik wilde eerst de hele bedrijfsvoering goed onder de knie krijgen.

Wat valt er door jou zoal te wassen?

In het begin vooral veel linnengoed van hotels en campings in de buurt, met name vanuit Zoutkamp, Lauwersoog en Winsum. En het linnengoed kwam ook vanuit diverse B & B’s in de tussenliggende dorpjes. Maar ook verzorgingstehuizen weten mij te vinden. En inmiddels ook vele particulieren. Bijvoorbeeld wanneer hun wasmachine kapot is of voor het laten wassen van hun dekbedovertrek, matrashoes of gordijnen.

Je hebt het inmiddels zo druk gekregen dat je in Zoutkamp uit het jasje groeide?

Dat gevoel had ik al vrij snel. In de winter ging het allemaal wel maar vooral in de zomermaanden wist ik soms niet goed waar ik met al die vuile was heen moest. Wanneer ik de bus leeghaalde, vulde ik hem vervolgens snel weer met de schone was om vooral maar wat ruimte over te houden om alle materialen fatsoenlijk te kunnen wassen. Ik moest zelfs nee verkopen aan bepaalde potentiële opdrachtgevers. Paardendekens wassen, waar veel vraag naar was, zat er in Zoutkamp bijvoorbeeld niet in.

Met als gevolg dat je vanaf april vanuit een eigen loodsruimte aan de Haarlanden in Ulrum actief bent?

Ja man en daar heb ik enorm veel zin in. Van dik 40 m2 in Zoutkamp ga ik naar zo’n 300 m2 in Ulrum waar ik zowel op de eerste als tweede verdieping een ruimte van 150 m2 tot mijn beschikking heb. En eventueel kan ik op de derde verdieping nog verder uitbreiden als het moet. Maar we gaan die ruimte eerst gebruiken voor kantoor- en kantineruimte en er komt ook een speciale ruimte met speelgoed waar ik de kids op kan vangen in geval van nood.

Naast veel meer ruimte verheug ik mij ook op alle nieuwe machines waar ik binnenkort gebruik van kan maken. Die worden deze week geleverd en dan staat niets meer een overgang in de weg om op dinsdag 2 april in Ulrum open te gaan. Ik heb ook speciaal een wasmachine gekocht waarmee ik paardendekens kan wassen. Ook iets om mij op te verheugen want daar is immers veel vraag naar en dat wordt een unieke dienstverlening in deze omgeving.

Ook daar kom je je man Danny weer tegen?

Danny liep inderdaad tegen hetzelfde ruimte- en opslagprobleem aan. Dus toen zijn oom begin vorig jaar met het idee rondliep om met zijn drieën naar het bedrijventerrein Haarlanden in Ulrum te verhuizen, hoefden wij hier niet heel lang over na te denken. Natuurlijk heb ik best wel eens slapeloze nachten gehad over de investeringen en financiële inspanningen die we moesten doen maar eigenlijk hadden we ook geen keus.

Nu het einde in zicht komt, verheugen we ons met zijn drieën enorm op de overgang naar het nieuwe pand. Voor Danny heeft de overgang ook als voordeel dat hij qua prefab-werkzaamheden in de loods reeds de nodige werkvoorbereidingen kan doen. Ook hij heeft het inmiddels hartstikke druk gekregen en is blij dat hij met Beerda Isolatie terug kan vallen op enige ervaren zzp-ers.

Wat verwacht je van de komende maanden?

Het is voor mij nu de hoogste tijd om gericht reclame te gaan maken, bijvoorbeeld om het wassen van paardendekens te promoten. Zo was ik laatst in Lauwersoog en daar sprak ik een verhuurder van huisjes die niet wist dat er een speciale wasgelegenheid voor linnengoed in de buurt gevestigd is. Daar moet verandering in komen dus, bijvoorbeeld door het maken van een nieuwe website.

Daarbij probeer ik alle doordeweekse dagen open te gaan zodat particulieren en bedrijven langs kunnen komen voor vragen, het brengen van hun was en een mogelijke rondleiding. Waarschijnlijk wordt dit tussen 09.00 en 15.00 uur maar daar moet ik nog even goed over nadenken.

En bij een nieuwe bedrijfsruimte die helemaal van jezelf is en naar eigen inzichten ingericht hoort eigenlijk ook een nieuwe naam toch? En het is gelukt om die te vinden. Eerst wilden we de zaak Wasbeer noemen, een samenvoeging van Washoek en Beerda, maar die naam bleek al te bestaan. Vandaar dat we nu gaan voor de Engelse variant. Wasbeer is in het Engels Raccoon dus vanaf 2 april opent Wasserij Raccoon haar deuren in Ulrum!

Als ik je vraag naar je werkhoogte- en dieptepunten tot dusver, wat is dan het antwoord?

Ik ben heel blij en trots dat we in Ulrum een compleet nieuwe wasserij neer hebben kunnen zetten. Voor mij het absolute hoogtepunt en ik verheug mij er enorm op om binnenkort vanuit onze nieuwe locatie te kunnen wassen. Met bijna acht keer zoveel bedrijfsruimte is het allemaal nog groter geworden dan verwacht. En dat op een plek vlakbij Zoutkamp. Echte werkdieptepunten heb ik niet gekend. En daarbij ben ik ook meer van het vooruitkijken.

Heb je nog mooie wasanekdotes?

Mijn moeder zei onlangs nog tegen mij: ‘Dit had ik nooit van je verwacht en achter je gezocht’. En als je tien jaar geleden tegen mij gezegd zou hebben dat ik in 2024 een grote bedrijfsruimte in Ulrum op wasgebied tot mijn beschikking zou hebben dan zou ik je niet hebben geloofd. Bijzonder soms hoe het leven zich kan ontwikkelen, ook op werkgebied.

Nog tijd voor hobby’s?

Echte hobby’s heb ik niet. Wel ben ik blij dat na een extreem druk jaar, eerst is ons eigen huis boven helemaal verbouwd en toen kwam dus de nieuwbouw, het einde aan alle veranderingen in zicht is. Daardoor ontstaat ook meer tijd voor het gezin om leuke dingen te gaan doen. Ik mag sowieso graag lekker thuis zijn en als de kinderen het goed doen dan ben ik al dik tevreden. Daarbij beleef ik veel plezier in het werk en het eigen baas zijn. Eigenlijk is werken dus ook een hobby van mij geworden.

Waar staat Anna Beerda met ‘Wasserij Raccoon’ over 5 a 10 jaar?

Ik moet nog wel even wennen aan de nieuwe naam, merk ik. Sowieso ga ik voor de korte termijn voor vijf volle werkdagen inclusief openingstijden van ongeveer 09.00 – 15.00 uur. Ik verwacht dat ik over een paar jaar meerdere personeelsleden in dienst heb. Het is nu soms al pezen om al schone was tijdig rond te brengen en ik denk niet dat het heel lang duurt dat ik extra hulp nodig heb.

Wil je verder nog iets kwijt?

De dinsdag na Pasen, 2 april, opent Wasserij Raccoon voor het eerst de deuren in Ulrum. De officiële opening volgt later nog maar mocht je toevallig in de buurt zijn, kom dan gerust even langs om te kijken. Ik vind het allemaal best wel spannend maar heb er ook enorm veel plezier in en dat geldt natuurlijk ook voor Danny. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69