Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Met Sander Metz vooruitkijken op Sunsation 2024

Sander, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Sander Metz is naast mijn artiesten- ook mijn roepnaam. Ik ben 42 jaar geleden in Indonesië geboren en toen ik acht weken was geadopteerd. Ik ben opgegroeid op Ameland waar ik vijftien jaar gewoond heb om vervolgens naar vaste wal te verhuizen. Ik heb wel altijd in Friesland gewoond.

Tegenwoordig woon ik met mijn vrouw Thea, ik heb haar op Ameland leren kennen, in Itens onder de rook van Sneek, waar ik in een voormalige bakkerij woon. We zijn de trotse ouders van dochter Esmee van zestien en zoon Marijn van dertien. Mijn liefde voor de muziek loopt als een rode draad door mijn leven.

Je hebt onlangs een baan in de zorg verwisseld voor een verkoopfunctie in een muziekwinkel?

Ik heb na mijn opleiding Zorg en Welzijn eerst ongeveer tien jaar als welzijnscoach gewerkt. Daarna heb ik zelfs nog enige jaren bij jou in de buurt gewerkt want ik werd muziekagoog bij zorgcentrum Alegunda Ibiri in Bedum en combineerde dat met het maken van muziek en optredens. De combinatie hoge werkdruk en de toch wel lange reistijden begon zich op den duur te wreken.

En toen kreeg ik enige maanden geleden de kans om in muziekwinkel De Snaar in Heerenveen als verkoop- en pr-medewerker aan de slag te gaan. Naast de verkoop van allerlei instrumenten, houd ik mij daar ook bezig met allerlei pr-activiteiten zoals het onderhouden van de socials. Mijn groot netwerk helpt mij hierbij enorm want ik heb in de muziek veel mensen leren kennen en kom in de winkel regelmatig bekenden tegen. Dit werk bevalt uitstekend. Ik ben een mensenmens en geniet van de sociale contacten en dat andere mensen plezier hebben.

Maar bent ooit ook al eens muziekdocent geweest en nog steeds dirigent?

Ik heb inderdaad zowel in het basis- als in het voortgezet (speciaal) onderwijs als zzp-er regelmatig muzikale workshops gegeven waarbij bijvoorbeeld de gitaar en djembé centraal stonden. En ik ben inmiddels jarenlang dirigent, op dit moment zelfs tijdelijk van drie koren in Grouw, het Friese Noordwolde en Joure. Ik heb inmiddels de nodige kinder- en popkoren mogen leiden.

Dit combineer ik met mijn eigen optredens onder de noemer ‘Muziek met Sander’ en de diversiteit van al die verschillende dingen waar ik mee bezig ben, maakt mijn werk ook zo leuk. Ik wil mij niet op één ding focussen. Wel is het goed om nog even te vermelden dat ik bij De Snaar geen volledige baan heb, ik werk er drie dagen.

Echter als zanger en entertainer op het podium voel je je misschien wel het beste thuis?

Vooropgesteld, ik ben altijd mezelf en pas me aan bij de groep mensen die ik voor mij heb staan. Van daaruit ben ik met al mijn muzikale activiteiten bezig. Ook al zijn dit maar tien mensen die mijn optreden leuk vinden, dan ben ik al dik tevreden. Ik maak muziek vanuit mijn hart en vind het leuk om te ervaren dat veel mensen hier lol aan beleven.

Het muzikale heeft er altijd al wel ingezeten?

Mijn eerste optreden was toen ik acht jaar was. Ik had de orgel van mijn oma geërfd en leerde mijzelf zes nummers aan. Mijn vader zorgde er wekelijks voor dat de orgel op het marktplein in Buren kwam te staan en ik speelde er mijn nummers.

Na mijn zesde nummer, begon ik gewoon weer opnieuw. De marktkooplui moeten wel eens gek geworden zijn van mijn beperkte repertoire maar ik had er veel plezier in. Én daarbij verdiende ik ook nog eens een leuk zakcentje want mijn pet lag voor mijn voeten en daar konden de toeschouwers dan wat ingooien.

Je verrast je publiek vaak met je stem en het tegelijk spelen op de (bas)gitaar en drums?

Dat klopt, mensen vinden het heel bijzonder dat ik eigenlijk in mijn eentje een (kleine) band vertegenwoordig met zang, gitaar, basgitaar en drums. Hier in Friesland is het heel gebruikelijk dat zangers meerdere instrumenten bespelen maar ik heb mij door gebruik te maken van een bijzondere techniek proberen te onderscheiden.

Ik heb namelijk een baspedalensysteem aangeschaft die ik op de computer aan kan sluiten. Na vele maanden oefenen is het mij gelukt om aan elk pedaal een bepaalde klank toe te voegen. Dit leidt tot mijn eigen chaotisch creatieve sound die gelukkig veel mensen wel aanspreekt. Mijn repertoire is heel groot, ik kan allerlei verschillende genres spelen. Ik zorg ervoor dat ik mijzelf regelmatig nieuwe nummers aanleer, dat maakt dat ik optreden leuk blijf vinden. En ik kan inspelen op de verzoekjes van de mensen.

Hoe kijk je terug op Sunsation 2023?

Eh, ik was in 2022 voor het eerst op Sunsation. Voor 2023 wilden ze me graag hebben maar toen had ik al een optreden staan. Deze contacten zijn via programmeur Eling Zuidhof ontstaan en ik heb hem leren kennen tijdens optredens in Sint Nicolaasga. Daar speelde ik met een band en hij draaide tussen onze sets door. Tegenwoordig komen we elkaar wel vaker tegen in het hoge noorden van Groningen, in Delfzijl en Appingedam bijvoorbeeld.

Maar om even weer terug te komen op je vraag, ik heb genoten van mijn eerste optreden in Middelstum. Tijdens de eerste set was het nog niet zo druk in de tent maar er stonden op de dansvloer al wel zo’n twintig mensen te dansen. Tijdens mijn tweede set was het vervolgens heerlijk druk. Hartstikke leuk om deze avond met Eling en Funky Piano’s te mogen doen!

En dit jaar op 15 maart deel je zelfs het podium met niemand minder dan Lee Towers?

Dat is inderdaad voor het eerst dat ik met hem het podium mag delen. Niet dat ik tegen hem opkijk hoor, maar wat heeft hij een lange staat van dienst opgebouwd in de loop der jaren! Daar heb ik zeker waardering en respect voor. Lee heeft zijn sporen in de muziek zeker verdiend met tal van grote hits tot gevolg. Hartstikke leuk om met drie kortere sets samen met hem, Eling en Funky Piano’s Sunsation Live als openingsonderdeel van de Sunsation 2024-editie te mogen starten!

Wat maakt het optreden op Sunsation zo bijzonder?

Bij Sunsation kennen ze geen poespas en ze doen niet uit de hoogte. Gezamenlijk gaan de schouders eronder om er een mooi feestje van te maken. Ik geniet van de gastvrijheid bij het ontvangst en ervaar met de hele organisatie een prettig contact. Daarbij werd ik in de kleedkamer behoorlijk in de watten gelegd met allerlei lekkers dus ook de catering was prima verzorgd.

Als ik je vraag naar jouw  muzikale hoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?

Eigenlijk beschouw ik elke muzikale activiteit die ik doe als een hoogtepuntje. Ik vind het hartstikke mooi om op deze manier iets voor mensen te kunnen betekenen. Ook de coronaperiode heb ik niet als negatief ervaren. Sterker nog, door op Facebook allerlei kinderoptredens te verzorgen was ik steeds lekker bezig en wist ik mijn bekendheid te vergroten.

Wat bij veel mensen ook is blijven hangen, is mijn spontane optreden op de A7 toen daar door een gekantelde vrachtwagen een enorme file ontstond. Ik had mijn spullen bij me en om de tijd te doden, ben ik maar gaan optreden.

Ooit hebben we als band in een café in Leeuwarden inclusief personeel voor drie mensen opgetreden. Zelfs dat was geen dieptepunt. Eén persoon ging helemaal op in de muziek en ik had de kans om nieuw materiaal uit te proberen.

Heb je nog mooie muziekanekdotes?

Mijn oma heeft een belangrijke rol in mijn muzikale ontwikkeling gespeeld. Altijd wanneer ik bij haar kwam, trok ze de bovenste lade van een kast open en haalde daar een mondharmonica uit. Ze speelde dan een deuntje voor en ik probeerde hem na te doen. Ik was toen zes jaar.

Die mondharmonica heb ik nog steeds en soms haal ik hem nog wel eens te voorschijn. Una Paloma Blanca van de George Baker Selection was trouwens het eerste nummer dat ik heb leren spelen op de orgel.

Nog tijd voor andere hobby’s?

Ik mag graag op reis gaan. Ik verheug me dan ook op de zomerperiode wanneer we met het hele gezin bijna een maand naar Indonesië gaan. En ik mag graag zeilen. Met mijn eigen zeilboot het Sneekermeer op is voor mij de ultieme vorm van ontspanning.

Ik probeer tegenwoordig iets meer balans in mijn werk en vrije tijd te krijgen waardoor ik ook meer leuke dingen met mijn gezin kan doen. ’s Weekends plan ik mijn optredens meer overdag in plaats van tot diep in de nacht door te gaan. Daardoor heb ik overdag meer energie voor leuke gezinsactiviteiten.

Waar staat Sander Metz over 10 jaar?

Oei, tegen die tijd ben ik al 52 jaar. Ik hoop dan nog steeds op dezelfde manier bezig te zijn als nu in een goede gezondheid. Twee a drie optredens in Noord-Nederland per week is prima, meer en verder weg hoeft van mij niet zo nodig. Ik ben geboren om mensen te vermaken en mocht ik onverhoopt op het podium sterven dan heb ik daar vrede mee.

Wil je verder nog iets kwijt?

Langs deze weg nodig ik iedereen uit om op 15 maart langs te komen op Sunsation tijdens Sunsation Live. Ik heb er enorm veel zin in. Een maand later treed ik inderdaad in kleiner comité weer bij jullie in de buurt op en in januari was ik al in Winneweer. Niets mis mee hoor, haha! Graag tot ziens, graag tot Sunsation! Wil je nog meer over mij weten, kijk dan gerust eens op www.muziekmetsander.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69