Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Welke boys gaan schuil achter de band ‘Aantal Jongens?’

Zouden de ‘Aantal Jongens’ zich in het kort even willen voorstellen?

‘Zal ik als ‘oprichter’ van de band beginnen? Tristan Ham is de naam, 21 jaar, geboren en getogen in Huizinge en samen met drie van de overige bandleden woon ik in een studentenhuis aan de Kerklaan in Groningen. Volgend schooljaar wil ik met de HBO-opleiding Social work beginnen. Ik heb nu een tussenjaar en een bijbaantje en volop tijd om mij op mijn muzikale passie te werpen.’ 

‘En naast Tristan zit Jip de Vries, net 20 jaar, geboren en getogen in Middelstum en qua opleiding bezig met mijn eerste jaar op de Hanzehogeschool waar ik Communicatie en multimediadesign studeer. Dat bevalt heel goed ook al omdat met video- en fotografie bezig zijn een hobby van mij is.’

‘Daan van Zalm is de naam, 21 jaar en net als Tristan geboren en getogen in Huizinge. Ik ben tweedejaars student aan de Hanzehogeschool waar ik Ondernemerschap en retailmanagement studeer. Voetbal is mijn grootste hobby en ik speel in het eerste elftal van vv Middelstum.’

‘Tot slot van deze voorstelronde zal ik de gebroeders Douma even aan je voorstellen. Aijolt Douma is de naam, 21 jaar en ik heb het grootste deel van mijn leven tot dusver in Huizinge doorgebracht. Ik ben op het MBO bezig met een opleiding tot meubelmaker. Dat bevalt goed want bouwen en restaureren is één van mijn hobby’s. En net als Daan speel ik in het eerste elftal van vv Middelstum.

Net als mijn jongere broer Emiel, die keeper van dit elftal is maar nu even niet. Hij is namelijk bezig aan een trip van drie maanden door Columbia. En misschien ook wel op zoek naar een geschikte vervolgopleiding waar hij na zijn tussenjaar aan kan beginnen. Samen vormen we dus met ons vijven de band Aantal Jongens!’ 

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Sinds september vorig jaar zijn we met elkaar gaan samenwonen in dit studentenhuis, waarbij ieder zijn eigen kamer tot zijn beschikking heeft. Dit bevalt ons prima, spijt hierover hebben we dus niet gehad. Zie het als een kans die maar één keer voorbij komt in je leven en die hebben we gegrepen. 

Het voetballen bij Middelstum loopt als een rode draad door ons leven en sommigen kennen elkaar door school en hun woonplaats al vanaf hun jonge jeugd. We kunnen het goed met elkaar vinden. Zo zijn we bijvoorbeeld vorig jaar met ons vijven op vakantie geweest. En tegenwoordig worden we verbonden door de muziek en alles wat daar bij komt kijken.

Wat kunnen jullie vertellen over de muziekstroom die jullie willen uitdragen?

We zijn nog niet zo heel lang bezig met ‘Aantal Jongens’ en dus nog zoekende naar een eigen stijl. Maar onze muziek is een mix van trap, house en pop met daarin ook rap invloeden verweven. Die variatie qua stijlen zorgt er in elk geval voor dat ieder van ons zijn ei kwijt kan in de muziek die we maken. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en voorkeuren en dat kwam allemaal bij elkaar op ons eerste album ‘Auto Tunes’. 

Hoe en wanneer is deze band eigenlijk ontstaan?

Tristan: ‘Eén en ander is begonnen in 2020, aan het begin van de coronaperiode. Een tijd waarin allerlei gezamenlijke activiteiten er niet meer in zat en dus ging ik op zoek naar een nieuw tijdverdrijf. En die vond ik in de muziek. Dat begon thuis op zolder in het ouderlijk huis in Huizinge waar ik mijn eigen studio in mocht richten en bezig ging met het opnemen van allerlei beats.’

Aijolt vervolgt: ‘Maar alleen bezig zijn is natuurlijk ook niet alles en in 2022 hebben Tristan en ik het nummer ‘Voorgelogen’ opgenomen waarbij ik de zang voor mijn rekening nam. Dat was het ook nog niet helemaal.’

Jip: ‘Weer een jaar later verzorgde ik een voetbaltraining en zag ik dat die jonge gasten wat aan het pielen waren met de bal. ‘Nike tech tokkie’, zo noemde ik ze toen voor de grap. Een term die zo lekker bekte dat we besloten om hier een nummer van te maken. Maar ook hier lag nog ruimte voor verbetering.’

‘Zo rond april vorig jaar werd het allemaal wat serieuzer. En dat leidde tijdens Koningsdag tot onze eerste uitgebrachte clip die we op ons YouTube-kanaal plaatsten. Dat zorgde best wel voor enthousiaste reacties en dat was voor ons een reden om te besluiten dat we met onze muziek en video’s blijvende herinneringen wilden maken. De band ‘Aantal Jongens’ was geboren, een naam die we ons zo rond mei, juni vorig jaar meegaven.’ 

Is er een soort van taakverdeling binnen de band? 

Eigenlijk draagt iedereen zijn steentje bij. Tristan maakt vaak de muziek en de beats, hij is dus de producer. Iedereen houdt zich wel bezig met het schrijven van teksten, vaak begint dat met een voorzetje qua zin of couplet wat door een ander aangevuld wordt. 

Aan de zangpartijen dragen we allemaal wel ons steentje bij waarbij Jip vaak de rapgedeeltes voor zijn rekening neemt. Hij is ook de man van de clips, waarna Tristan weer zorgt voor de promotie en het plaatsen van de nummers die af zijn op onze socialmediakanalen.  

De eerste nummers zijn inmiddels op YouTube en Spotify te bewonderen?

Op 1 december kwam onze eerste album uit, ‘Auto Tunes’ genaamd. Met daarop bijvoorbeeld het nummer Shorty waarop we tijdens de release zoveel enthousiaste reacties gekregen hebben. Het album bestaat uit zeven nummers. Qua demoformaat hebben we nog wel zo’n dertig nummers klaarliggen. Niet allemaal even goed en mochten we alsnog besluiten om ze uit te brengen dan dient er her en der nog wel aan geschaafd te worden.

En door Jip van clips voorzien?

Mijn multimediadesign-opleiding en mijn passie voor video- en fotografie komt hier zeker van pas. Was het in het begin nog voor de gein in een uurtje een clipje opnemen, tegenwoordig gaat het allemaal wat professioneler. 

Op 23 februari komt bijvoorbeeld onze nieuwe single ‘Alexia’ uit. Inderdaad een eerbetoon aan onze prinses waarvan wij hopen dat ze in Groningen komt studeren. De eerste reacties op dit nummer van mensen uit onze omgeving zijn zeer enthousiast. Ook wijzelf hebben hier de nodige verwachtingen van. Zo’n nummer heeft dus een pakkende clip nodig. Met zo’n clip, waarin we allemaal te zien zijn en die we met meerdere camera’s opnemen, zijn we ongeveer een week bezig.  

Ook het maken van vlogs wordt niet geschuwd?

Nummers, clips en vlogs maken, we doen het allemaal met veel plezier. Van onze vakantietrip naar Frankrijk hebben we bijvoorbeeld een vlog van ongeveer een kwartier gemaakt en hetzelfde geldt voor ons uitstapje naar Kingsland. Al met al hebben we inmiddels zo’n acht vlogs in elkaar gezet. We denken dat de muziek en de filmpjes elkaar kunnen ondersteunen. We maken dus geen keus tussen of het een óf het ander maar zien het als een versterking van ons als ‘Aantal Jongens’.

Hoeveel uur per week zijn jullie met ‘Aantal Jongens’ bezig?

Dat verschilt heel erg. Voor de opname van het album ‘Auto Tunes’ waren we in de weken vooraf zo’n tien tot vijftien uur met de voorbereiding bezig. Maar in de zomermaanden ontbrak de motivatie en kwam de muziek op een laag pitje te staan. 

Nu we bij elkaar wonen is het nog vaak een kwestie van de agenda’s trekken en gezamenlijk data prikken waarop we allemaal kunnen. Voor de komende periode staat er eerst geen nieuw album op het programma maar gaan we meer voor een aantal losse nummers.

En nu op naar de grote doorbraak?

Daar wacht voor ons een grote taak: hoe krijgen we onze muziek onder de aandacht van de media? Dat is wel even een dingetje, want waar te beginnen? We zouden bijvoorbeeld heel graag op willen treden op Sunsation. Dat zou voor ons een heel mooi opstapje zijn. Of in het Asingapark in Middelstum op Koningsdag. Of misschien wel tijdens Bedrijvenvoetbal in Bedum. 

Allemaal ideeën die door ons hoofd flitsen. Maar het onbekende van dit pr-werk of misschien wel onze bescheidenheid is iets wat ons nog remt en een grotere bekendheid tegenhoudt. Maar wie weet is dit interview een begin. We staan zeker open voor optredens en het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer RTV Noord een van onze nummers zou draaien of wanneer ze ons in de studio uit zouden nodigen…..

Als ik jullie vraag naar de ‘Aantal Jongens’ hoogte- en dieptepunten tot dusver, wat is dan het antwoord?

Het hoogtepunt voor ons was de release van onze eerste single Shorty. Daar werd in Middelstum en omstreken zeer enthousiast op gereageerd en dat gaf ons zeker de motivatie om hiermee door te gaan.

Als dieptepunt kunnen we wellicht aanstippen dat we vorig jaar tijdens de zomermaanden last hadden van een lage motivatie en productiviteit. Gelukkig hebben we ons weten te peppen wat leidde tot nieuwe energie én ideeën. Een daarvan is onze nieuwe single Alexia. Volgens ons zit daar zeker hitpotentie in en mensen uit onze directe omgeving die het nummer gehoord hebben, zijn heel enthousiast. 

Hebben jullie nog mooie muziek anekdotes?

We beschouwen het nummer Shorty als het beste nummer tot dusver. En daar zit wel een bijzonder verhaal aan vast want dit nummer is niet bij Tristan in de studio opgenomen maar bij Daan op de slaapkamer in Huizinge.

Tristan had toevallig op deze avond zijn laptop en een microfoon meegenomen en binnen de kortste keren kwam dit nummer tot stand. Wat dan wel weer hilarisch is, dat ons best ontvangen nummer niet in de studio maar op een slaapkamer is gemaakt.

Waar staan jullie met ‘Aantal Jongens’ over 10 jaar?

Voor ons alle jonge twintigers is tien jaar vooruitkijken wel een grote stap. Maar wat er ook gaat gebeuren, we denken wel dat wij als vriendengroep dan nog steeds contact met elkaar hebben. En je mag hopen en dromen toch? Dus stiekem hopen we dat we over een aantal jaar een mooie tournee door Nederland mogen maken.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Hou gerust onze socials in de gaten want tussen nu en twee à drie maanden hebben we voor onze volgers een mooie verrassing in petto. Mocht je ons willen volgen op Insta, Spotify of YouTube, hierbij de linkjes: https://www.instagram.com/aantaljongens/, https://open.spotify.com/artist/3S63UBypOlrM2Xqo0NqYxg?si=q0w66ciPT3mVAFv9M4G29g&nd=1&dlsi=c8024f16a36e4b80 en https://www.youtube.com/@aantaljongens!  

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69