Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Rudy Raangs vertelt over de mooie vlucht van Raangs Riolering en Grondwerk Ulrum

Rudy, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Rudy Raangs is de naam en ik ben 43 jaar. Geboren in Roderwolde in Drenthe waar ik mijn eerste zes levensjaren doorgebracht heb. Daarna verhuisd naar Hornhuizen, ik heb een tijdje in Eenrum gewoond en sinds 2011 woon ik met veel plezier in Kloosterburen waar we destijds een huis konden kopen.

Ik ben getrouwd met Titia en samen zijn we de trotse ouders van een dochter van 11 en een zoon van 7. Ik ben opgeleid in de metaal en schopte het als montagemedewerker uiteindelijk tot voorman bij een producent van balkonhekken. Daar kwam in 2006 door een faillissement een eind aan. De hoogste tijd om het roer om te gooien en ondernemer te worden. Eerst in Oldehove, met een oud-collega, maar sinds 2010 sta ik helemaal op eigen benen.

Je bent begonnen in Kloosterburen maar daar groeide je al snel uit je jasje?

Er zaten in Oldehove én in Eenrum nog enige stappen tussen. In Oldehove ben ik met die collega destijds begonnen met het aanleggen van tuinen. We opereerden daar vanuit een oude boerenschuur. In 2010 heb ik de stap gemaakt naar het rioolwerk en in het begin zat ik vooral in de rioolvervanging. Ik huurde hiervoor in Eenrum een loodsruimte.

Na de verhuizing naar Kloosterburen, ging ik daar vanuit huis werken. Dat werd op den duur door alle materialen die ik aangeschaft had een onhoudbare situatie. En toen was daar in 2019 de kans om op industrieterrein Haarlanden in Ulrum een loods te kopen. Een nieuwe fase brak aan voor Raangs Riolering en Grondwerk.

Hoe bevalt het op industrieterrein Haarlanden in Ulrum?

Perfect! Ik zit op een mooi plekje op nummer 3 en heb van niemand last. Om mij heen zitten bijna allemaal eenmansbedrijven en er is altijd bedrijvigheid. Ik heb hier mooie stappen kunnen maken. Zo zit ik bijvoorbeeld sinds 2023 in de containerverhuur. Ik ben begonnen met de verhuur van 1 container maar inmiddels zijn dit er al 17 geworden. Een mooie vlucht inderdaad en in die containers kan zand, grond en oude bouwmaterialen worden afgevoerd.

Het zal je niets verbazen dat ik met de 300m2 die ik nu tot mijn beschikking heb alweer uit mijn jasje gegroeid ben. Gelukkig gaat binnenkort de eerste schop hier vlakbij in de grond en wordt er een nieuwe loods gebouwd waardoor ik acht keer zoveel bedrijfsruimte tot mijn beschikking krijg. Als alles meezit kan ik er nog net voor de bouwvakvakantie in. Dat is zeker iets om naar uit te kijken. Voor het huidige pand hebben zich reeds enige gegadigden gemeld. Ik ben dan ook niet bang dat ik deze loods niet kwijtraak.

Ook qua personeelsbestand ben je inmiddels flink gegroeid?

Ja en nee. We waren inderdaad in de hoogtedagen met zijn vieren maar onder andere door ziekte en verloop zijn we straks weer met zijn tweeën, mijn jongere broer en ik. Ik ben dan ook voorzichtiger geworden met het aannemen van nieuw personeel maar mocht je interesse hebben, altijd welkom om even contact met mij op te nemen om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen.

Gelukkig heb ik in de loop der jaren een mooi netwerk opgebouwd van collega-zzp-ers waarop ik in tijden van grote drukte altijd terug kan vallen. En ik maak zelf natuurlijk de nodige uren. Dat moet ook wel om de orderstroom aan te kunnen. Daarbij is het door de hevige regenval van de afgelopen maanden af en toe lastig plannen. Klussen duren daardoor soms langer.

Je opdrachtgevers komen uit heel Noord-Nederland?

Ik heb zelfs een tijdje samengewerkt met iemand die vanuit Duitsland opereerde. Maar qua vergunningtraject werd dat steeds lastiger. Nu komen mijn klanten inderdaad voornamelijk uit de drie noordelijke provincies waarbij de particuliere opdrachtgevers vooral uit Noord-Groningen en de kop van Drenthe afkomstig zijn.

Door mond-tot-mondreclame wordt die kring steeds groter. Ook de gemeente Het Hogeland huurt ons heel vaak in. Zo’n 40% van de omzet komt hier vandaan. En ik werk samen met Rioolservice De Winter uit Loppersum waarvoor ik de nodige rioolvervangingen doe bij particulieren. Andersom verwijs ik regelmatig mensen naar De Winter door die last hebben van een verstopte riool. Zo helpen wij elkaar mooi een beetje.

Wat wil je kwijt over de rioleringstak?

Dat dit voor mij een hele mooie tak van sport is qua aanleg en vervanging wat elke keer weer tot mooie uitdagingen leidt. Want niet elk riool is natuurlijk even makkelijk te bereiken. Daarbij zitten in het buitengebied ook niet alle huishoudens aangesloten op het riool. En dus komt het met regelmaat voor dat ik een septic tank moet vervangen. Of een IBA-systeem inclusief het bijbehorende pompwerk moet plaatsen.

Ik vind dit hartstikke leuk werk, zeker bij mooi weer. Ik kan dan ook altijd genieten van de klantcontacten die dit met zich meebrengt. Niemand is hetzelfde en ieder heeft zijn of haar eigen verhaal.

Ook het grondwerk is veelomvattend?

Tuinen opschonen en aanleggen, (cunetten)opritten aanleggen met of zonder een puinlaag eronder en dat met minikranen van één tot vijf ton. Inderdaad veelomvattend werk waar af en toe ook nog bestratingwerk achterweg komt. Daarvoor werk ik tegenwoordig nauw samen met een zzp-er, ieder zijn specialiteit natuurlijk. Maar ook hierover kom ik er altijd wel weer uit met mijn opdrachtgevers.

Ook voor het huren van allerlei materialen kan men prima bij je terecht?

Minikranen van één tot vijf ton, verschillende shovels maar ook minitrekkers, eventueel met freesbak en ploeg, zijn via mij te huren. Waarbij wel aangetekend moet worden dat dit inclusief de bediening door een ervaren machinist is. Maar ook voor de verhuur van houtzagen, transportmiddelen, trilplaten, hydro-sorteergrijpers en paalrammers kan men prima bij mij terecht.

En wat er niet is maar waar wel veel vraag naar is, kan altijd aangeschaft worden natuurlijk. Zeker nu ik binnenkort veel meer bedrijfsruimte tot mijn beschikking heb. Je kunt dus altijd vrijblijvend informeren naar de mogelijkheden.

Je motto is niet voor niets: ‘Hoe moeilijk de klus ook is, wij vinden altijd wel een oplossing.’ 

Dat klopt, want het uitdokteren van allerlei oplossingen die anderen niet zien, daar geniet ik van. Wat dat betreft is het werk wat ik doe ook heel bijzonder. Want qua riolering lijkt alles zo gewoon als het maar goed functioneert. Maar o wee als er een verstopping is. Echter, snel nee verkopen is er bij mij niet bij.

In het begin had ik het nog niet zo druk met deze tak van sport. Maar inmiddels vervang ik op jaarbasis toch wel zo’n twee kilometer aan rioolwerken. Vaak gaat het om stukken van 6 tot zo’n 20/25 meter per opdrachtgever. Ook plaats ik op jaarbasis zo’n 15 IBA-opvangsystemen in het buitengebied.

Als ik je vraag naar je werkhoogte- en dieptepunten tot dusver, wat is dan het antwoord?

Als de nieuwe loods straks klaar is, met acht keer zoveel ruimte als hier, dan zal ik dat zeker als een hoogtepunt ervaren! Een mooie stap vooruit, die je niet zomaar maakt. Daar zijn toch wel de nodige slapeloze nachten en het nodige rekenwerk en hoofdbrekens aan vooraf gegaan. Maar ik beschouw het zeker als een hoogtepunt dat straks, wanneer alles klaar is, wel een openingsfeestje verdient.

Ik praat liever niet over dieptepunten. In mijn bijna zestien jaar als zelfstandige heb ik wel de nodige leermomenten gekend, dat is zeker. Maar daar heb ik nu veel profijt van.

Heb je nog mooie werkanekdotes?

Laatst had ik bij een al wat oudere opdrachtgever, die erg aan haar fraaie tuin gehecht was, een mooie klus. Zij moest namelijk een nieuw IBA-systeem in haar tuin hebben en ze had reeds informatie bij een ander bedrijf ingewonnen die aangeven had dat voor deze klus een gedeelte van haar grote heg om de tuin verwijderd moest worden.

Daar was ze niet blij mee en zodoende kwam ze bij mij terecht. Met een grote kraan hebben we vervolgens een kleinere kraan over haar hegomheining heen getild waarmee de graafwerkzaamheden konden worden verricht. Het kost wat maar dan heb je ook wat inderdaad. En dus blijkt maar weer: ‘Hoe moeilijk de klus ook is, wij vinden altijd wel een oplossing!’

Nog tijd voor hobby’s?

Te weinig eigenlijk. Zo heb ik hier nog een oude Golf 1 in de schuur staan die nodig opgeknapt moet worden maar ik vind er de tijd niet voor. Wel geniet ik van de uitstapjes met het gezin in een andere Golf 1 die ik opgeknapt heb.

Waar staat Rudy Raangs met Raangs Riolering en Grondwerk over 5 a 10 jaar?

Dat vind ik lastig te zeggen. Waarschijnlijk zit ik dan nog steeds in het nieuwe pand waar ik als het goed is jaren mee vooruit kan. Wat dat betreft heb ik nog ideeën genoeg. Zo zit ik te denken om een leidingenshop/-groothandel te beginnen waar allerlei pvc-materialen kunnen worden aangeschaft. Dat zit hier immers niet in de buurt. Mocht er straks nog een hoekje vrij zijn, dan is dat zeker het overwegen waard.

Wil je verder nog iets kwijt?

Stilzitten zit er bij mij voorlopig niet in. Ideeën genoeg zoals je hebt kunnen horen en ik wil blijven ontwikkelen. Hierbij nogmaals de oproep aan potentiële geïnteresseerde werknemers om zich toch maar vooral bij mij te melden. En denk naast het verhuur en de riolerings- en grondwerkzaamheden ook qua containerverhuur eens aan mij. Veel informatie is te vinden op www.rudyraangs.nl. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69