Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bart Rogaar, Hoe laat je een (kleine) sportvereniging bloeien? Zo doe je het!

Leuk dat ik ook dit jaar weer een gastcolumn mag schrijven voor Bert en in deze editie wil ik het hebben over iets wat ik met veel mensen gemeen heb, het verenigingsleven. Ik ken Bert vanuit mijn tijd bij V.V. Middelstum, waar ik een aantal hele leuke jaren heb gehad. Tijdens mijn tijd in Middelstum, hebben wij met een aantal enthousiaste doorpakkers een aantal organisatorische veranderingen op poten gezet, waar Bert en ik zeer plezierig hebben samengewerkt. Nou ben ik al een tijdje niet meer bij de plaatselijke voetbalvereniging in Middelstum actief, maar in mijn beleving hebben wij destijds mogen bijdragen aan de levendige vereniging die het vandaag de dag is.

Inmiddels ben ik al weer heel wat jaartjes bij mijn cluppie, V.V. Corenos uit Roodeschool. Een relatief kleine vereniging (groots in daden), in een dorp van c.a. 1200 inwoners. Bij mijn terugkomst kwam ik vrijwel direct terecht in het jeugdbestuur, waarna ik niet veel later mocht aantreden als algemeen voorzitter van deze mooie vereniging. Inmiddels zit ik nu in mijn 4e seizoen als voorzitter en gaat het op vele vlakken goed met de club.

Dit heeft vooral te maken met een sterk bestuur, veel vrijwilligers, de wil om er met elkaar iets moois van te maken en alle dagen veel plezier hebben met elkaar. Inmiddels zit ik al ruim 10 jaar in bestuurlijke functies en ik wil mijn ervaringen tot nu toe met jullie delen. En dan vooral mijn visie op hoe je een vereniging laat bloeien. Nu kun je dat niet in een paar zinnen beschrijven, maar ik ga een aantal tips en tricks beknopt toelichten.

Vanuit mijn werk bij SportStroom, kom ik dagelijks bij amateurverenigingen over de vloer en bij veel besturen hoor ik hoe moeilijk het is om alles draaiende en levendig te houden. Je doet dit toch als vrijwilliger, naast vaak een drukke baan. Ik heb een aantal tips en tricks, waarbij gezegd moet worden dat dit niet hét heilige middel is want er leiden meerdere wegen naar Rome, maar voor bijvoorbeeld Corenos heeft het geholpen. Daarbij ook direct gezegd, je doet dit met letterlijk iedereen bij de vereniging! Als je dat in gedachten houdt, kun je heel ver komen.

Belangrijk om te onthouden is dat een traject tijd kost. Ben je er niet klaar voor en heb je het (te) druk met veel andere dingen, dan moet je je afvragen of je de juiste man voor de job bent. Ik heb mijzelf dat ook regelmatig afgevraagd. Daarnaast moet iedereen binnen de vereniging er rekening mee houden dat veranderingen en ontwikkeling niet binnen een week zijn gerealiseerd. Gun jezelf deze tijd en leg uit waar je mee bezig bent, zodat je de tijd ook wordt gegund. De leden krijgen het grotere plaatje in beeld, wat ook nog eens voor enthousiasme zorgt.

Het organisatorische gedeelte van een vereniging is heel belangrijk! Zorg ervoor dat je een sterk bestuur creëert, met daaromheen uitvoerende commissies. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een technische commissie, een pr-commissie, een activiteitencommissie, etc.. Vervolgens maak je elk bestuurslid verantwoordelijk voor één commissie die bij zijn/haar expertise past. Het voordeel is dat je de juiste mensen op de juiste plek krijgt, dat ze weten wat ze moeten doen bij het aansturen van de commissie en vooral dat ze het leuk vinden.

Aan de hand van deze opzet kun je de bestuursvergaderingen zo opzetten, dat na de algemene onderwerpen, het financiële gedeelte en wat andere zaken, kan worden overgegaan op het behandelen van de commissies. Op deze manier kun je kort en bondig vergaderen. Ook kun je makkelijk plannen en doelen per commissie opstellen, wat zorgt voor ontwikkeling op alle vlakken binnen je vereniging, zonder dat alleen het bestuur dit moet verzorgen. Op deze manier kan het bestuur ook daadwerkelijk gaan besturen en dus vooruit kijken. Wie vooruit kijkt, regeert!

Een andere winst van deze vorm van organiseren is dat je het werk over meerdere schouders verdeelt. Een van de grootste problemen binnen een vereniging is dat veel werk op dezelfde mensen neerkomt. Je krijgt dan een situatie dat je zoveel werk hebt met de dagelijkse dingen, dat je niet meer vooruit kan kijken, omdat je bezig bent überhaupt alles draaiende te houden. Dit betekent stilstand voor je vereniging. Ook is het niet lang vol te houden voor de desbetreffende personen, waardoor vaak ervaring, kennis en kunde verloren gaat wanneer mensen stoppen met hun functie. Daarnaast krijg je een situatie dat wanneer er een aantal mensen al het werk doet, dat deze mensen ook vaak alle beslissingen nemen. Dit moet je ten alle tijden zien te voorkomen.

In mijn ogen is het belangrijk om financiën vrij te maken om te investeren in ontwikkeling. Met ontwikkeling bedoel ik bijvoorbeeld de jeugd, het technisch beleid, maar ook activiteiten voor de hele vereniging. Sommige clubs hebben een hoog eigen vermogen, maar er zijn ook verenigingen die dit niet hebben. Voor die verenigingen (voor alle verenigingen overigens) raad ik aan om in te zetten op verduurzaming. Zorg dat je snelle, slimme technieken in je vereniging creëert om de gas- en elektrarekening weg te werken.

Je kan tegenwoordig je verwarming (infrarood) en tapwater bijna volledig elektrisch inregelen. In de kantine doe je dit met een lucht/lucht warmtepomp en met genoeg zonnepanelen kun je dus dit een heel eind dichtspijkeren. Oh, en vergeet niet je verlichting te vervangen voor Ledverlichting! Daarnaast is verduurzaming een hot item, waar nu veel subsidie voor te krijgen is. Wanneer je deze kosten naar beneden brengt, hou je geld over om in de ontwikkeling van je vereniging te investeren en dus het voortbestaan te garanderen. Vanuit mijn werk, heb ik hier dagelijks mee te maken, wat mijn ogen heeft geopend.

Die ontwikkeling en dus financiën zijn erg belangrijk voor bijvoorbeeld de jeugd. Want dat is het allerbelangrijkste van een vereniging. Men zegt niet voor niets; ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’! En als ik Roodeschool als voorbeeld neem, een klein dorp met een laag aantal inwoners, is het heel lastig om een goede jeugdopleiding te behouden. Je moet erg creatief zijn en veel tijd investeren om de kinderen te laten voetballen. Daarbij sporten kinderen veel minder dan 20 jaar geleden.

Wil je dit als club goed aanpakken dan moet je dus vooruitkijken. Want jeugd aantrekken is veel meer dan een flyer uitdelen. Je moet maatschappelijk breed denken, buiten de dorpsgrenzen kijken en de hele club moet aantrekkelijk zijn. Denk hierbij aan niet roken wanneer de jeugd speelt, inzetten op een gezonde kantine en veel activiteiten organiseren!

Al met al, een vereniging runnen is hard werken. Zorg ervoor dat je alles samen doet en dat iedereen zich hiervan bewust is. Alleen dan kun je stappen maken. Alleen de dagelijkse dingen doen, betekent achteruitgang. Tot slot wil ik meegeven dat je altijd een veilige en vooral gezellige omgeving moet creëren, waar iedereen zich thuis voelt. Wie wil nou niet bij een leuke vereniging horen?

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69