Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

2023 vanuit zakelijk oogpunt bezien….

Het is 2 januari even voor negenen wanneer ik aan dit epistel begin. Ik ben even iets langer blijven suffen dan te doen gebruikelijk maar wakker liggend op bed begon het al vrij snel te kriebelen. Hoewel de eerste en enige afspraak deze week pas donderdag op de agenda staat, werken de hersenen toch al weer op volle toeren. Ook deze eerste week van 2024 zal snel voorbijgaan, dat is zeker.

Dat het als vanouds regent, wanneer ik uit bed stap, dat is al lang geen verrassing meer natuurlijk. Wel de constatering dat Zhiva voor in de kamer enige hoopjes poep heeft gedeponeerd. Wellicht waren haar darmpjes toch nog wat van slag na een onstuimige Oudejaarsdag- en nacht vol met geknal. Dat kwam het begin van de werkdag niet ten goede.

Maar ik heb mij voorgenomen om er niet direct vol in te duiken maar al schrijvend eerst een genietmomentje te creëren. Dat heb ik ooit eens van iemand geleerd, dat je ook af en toe moet genieten van datgene wat tot dusver bereikt is in het leven. Niet direct overgaan tot de waan van de dag maar even pas op de plaats en nadenken over wat gerealiseerd is.

In mijn Vast Banket-tijd zou ik nu vast weer aan het speren zijn op kantoor of misschien wel ergens langs een productielijn. Met de druk van weer een hectisch en enerverend jaar op de schouders. En ik denk nog wel eens terug aan een gesprek in de januarimaand 2013 toen het allemaal nog zo pril was, het ondernemerschap en www.bert-koster.nl. ‘Ik wil je niet ontmoedigen maar wij hebben al moeite om bedrijven voor €20,- per jaar aan ons te binden.’

Ontmoedigd raakte ik niet direct maar er zouden in mijn beginjaren vele momenten komen waarop ik mij heb afgevraagd waar ik in vredesnaam aan begonnen was. Dit avontuur zou toch nooit tot een succes kunnen leiden? Diverse keren was ik in gedachten bezig om een escaperoute te bedenken waarin ik zonder al te veel gezichtsverlies afscheid kon nemen van mijn snode ondernemersplannen….

Hoe anders is het nu, dik 10 jaar verder. Op een ander schermpje heb ik mijn website op de homepage openstaan. Een bonte en kleurrijke verzameling logo’s, bijna zestig in totaal, lachen mij toe. Zes hoofdadverteerders bovenin, met Knis Beheer medio 2023 als nieuwste aanwinst, twintig op het middengedeelte en dik dertig onderin is de website prachtig gevuld met adverteerders van allerlei pluimage en in diverse branches actief. Wie had dat ooit kunnen bedenken?!

Inmiddels is ook de Club van 55 rijkelijk gevuld. Natelling leert mij dat, hoe toepasselijk, deze bijzondere club  55 leden bevat. Kan het nog mooier? Zekers, volgende week maak ik ruim baan voor nummertje 56 en daarmee raakt deze rubriek aardig gevuld. Mocht u nog belangstelling hebben, meld u dan snel aan want vol is in dit geval zeker (bijna) vol. Natuurlijk, vorig jaar haakten er ook enige leden af. Maar ik mocht zestien nieuwe Cv55-leden begroeten waaronder de nodige jonge, startende ondernemers. De gretigheid en enthousiasme om een succes van hun onderneming te maken, spatte er vaak van af.

Meer dan 110 (MKB)-bedrijven, VOF’s en zzp-ers die maken dat ik dagelijks de website kan vullen met nieuwe verhalen. Dat is toch iets waar je stil van wordt? Ik wel in elk geval. Maar mijn vingers tikken door. Want ook qua views groeide de website gestaag verder. Met in 2023 een plus van vijftien procent t.o.v. 2022, na twee jaren van iets mindere groei, zette het websitebezoek stevig door. Met eind 2023 nog een bijzonder nieuw dagrecord dankzij de en masse gelezen gastcolumn van de wethouder.

Al het schrijfwerk is niet voor niets geweest dus. Qua ‘vriendjes’ op Facebook, LinkedIn en X, of is connecties een beter woord?, stond ik ook niet stil. Dik 11.000 relaties inmiddels op deze drie kanalen waarbij LinkedIn een steeds prominentere rol inneemt. En dan heb je opdrachtgevers nog. Dijk & Belga met hun klantverhalen, Kantoor Vreugdenhil met hun lezingen, de Sunsationkrant, Toyota Lantinga met enige nieuwsflitsen, Oomkens met de personeelsinterviews, sv Bedum en vv Winsum met hun magazines, een levensverhaal en de halfjaarchecks bij Gonnie Smit Hypotheken en Verzekeringen en Bosch Car Service Schipper Roodeschool.

Het kon allemaal niet op inderdaad. Met als gevolg een recordomzet in 2023. En een groeiende buffer voor mindere tijden. En dat is zeker nodig. Want met een gierende inflatie, fiscale maatregelen waar Bertje niet echt vrolijk van wordt (het bijna geheel afschaffen van de zelfstandigenaftrek en een lagere MKB-winstvrijstelling) en nog enige wetsveranderingen in het verschiet, maakt dat het ondernemen niet altijd tot rozengeur en maneschijn leidt. En wie geeft mij de garantie dat Facebook er over vijf jaar nog is? En of er dan nog mensen op een internetcolumnist zitten te wachten? Misschien heeft een virtuele AI-er mijn ‘werk’ dan al lang en breed overgenomen……

Maar dat zijn allemaal zorgen voor morgen. Voor nu geniet ik eerst maar even van dit moment. En van een lekker bakje koffie die ik mijzelf in het vooruitzicht gesteld heb wanneer dit verhaal afgerond zou zijn. Want die vrijheid die ik nu ervaar, dat is iets om te koesteren. Dank lezers, gastcolumnisten, interviewgasten, adverteerders, opdrachtgevers, Cv55-leden en iedereen die bert-koster.nl een warm hart toedraagt voor een zakelijk gezien fantastisch 2023. Op naar een prachtig nieuw jaar. Maar vergeet niet om af en toe even stil te staan bij al die mooie mijlpalen die bereikt zijn. De boog kan immers niet altijd gespannen zijn….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69