Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Klaes Hoekstra, Kerstoverdenking 2023

Het is weer de tijd van het jaar waarin we samenkomen om te reflecteren op wat achter ons ligt en we hoopvol uitkijken naar wat de toekomst ons gaat brengen. Vandaar dat mijn traditionele Kerstoverdenking ook nu niet mag ontbreken. Gewoontegetrouw begin ik altijd met een update over het afgelopen jaar.

Family talk

Het gaat goed met de kinderen en de kleinkinderen groeien als kool. Nora en Max zijn inmiddels 4½ en 2½ jaar, een prachtige leeftijd. Ze ontdekken de wereld en keuvelen er al mooi op los. Pake is trots op dit mooie gezin en kan hier echt van genieten. Tomasz is inmiddels verhuisd naar Toronto (Canada). Hij werkt daar voor een Duitse firma in bakkerijgrondstoffen en meneer wordt volgend jaar General Manager van Ireks NorthAmerica! Geweldig dat je door werklust, inzet en vakkennis zover kan komen met je MBO-bakkersdiploma. Het lijkt wel het verhaal van krantenjongen tot miljonair. Dat laatste is nog lang zover niet, maar in deze landen is dat allemaal mogelijk.

Ook met de bonus-dochters gaat het goed; zij hebben inmiddels allemaal een kindje. De immer enthousiaste Kim is daarnaast haar eigen bedrijfje begonnen: de Dikke Boterham in de Steentilstraat 47 in Groningen. Een prachtig mooie brasserie met veel potentie. Veel lokale verse producten worden homemade omgetoverd tot smakelijke combinaties. Een bezoek meer dan waard, ben super trots op haar!

Tenslotte gaat het ook in de liefde goed, ben nog steeds ontzettend blij met mijn maatje Lisa. Dit jaar hebben wij vaak genoten van de woonboot in Eernewoude en volgend jaar gaan wij bijna 4 weken naar Amerika om samen nieuwe herinneringen te maken, wat wil een mens nog meer?

Buitenlandse projecten

Zoals u weet zet ik bakkerijen op in ontwikkelingslanden. Mijn collega had voor corona een geweldig idee om mobiele bakkerijen te bouwen in zeecontainers. Deze worden nu gebouwd in Pretoria en ik moest deze gaan testen. Het voordeel hiervan is dat zij overal naar toe kunnen worden getransporteerd, over de weg, per spoor of boot, ze kunnen zelfs onder een helikopter hangen! Stouw hem vol met grondstoffen en morgen kunnen wij bakken.

Het Rode Kruis b.v. heeft veel interesse om deze te gaan inzetten bij natuurrampen en tsunami’s. Hij bestaat uit 2 delen: de eerste met een generator en een waterzuiveringsinstallatie, de tweede is de bakkerij met een kneedmachine en een rotatieoven. Mijn taak was om te kijken of de routing juist was, om handleidingen te schrijven en zoveel mogelijk de bakkershandelingen eruit te halen, omdat de mensen die hiermee gaan werken geen bakker zijn. De productiehoeveelheid wordt nog niet gehaald en daarvoor zal er nog extra geïnvesteerd moeten worden. Dat is lastig.

Mijn eerste uitzending was voor het ministerie van ontwikkelingssamenwerking en daar is geld geen probleem. Nu ben ik op stap voor een evangelisatieorganisatie (https://www.thebreadhouse.org/) en daar zijn de financiënaanzienlijk minder. Wij zullen hopen dat het allemaal gaat lukken want dit project verdient het om wereldwijd te worden uitgerold.

Lokale projecten

Daarnaast ben ik – samen met een groep idealisten – het gehele jaar bezig geweest met de soap rond het voormalige Gemeentehuis in Bedum. De Gemeente heeft – in al haar wijsheid – gemeend om het niet aan de Bedumers te gunnen, maar aan een projectontwikkelaar in het midden van het land. Dat is jammer en een gemiste kans! De sociale meerwaarde die dit zou gaan opleveren voor onze gemeenschap wordt hiermee tenietgedaan. Er is nog een heel klein kansje, maar dat zullen wij half januari pas definitief weten.

De herinrichting Molenweg en Boterdiep Zz verloopt volgens het boekje. Met de Gemeente en de buurtvereniging is er veel overleg geweest en ons plan kan rekenen op een breed draagvlak. Niet al onze plannen kunnen gerealiseerd worden, maar het feit dat wij door de Gemeente serieus werden genomen en dat er werd geluisterd, was een verademing. In de zomer van 2024 gaat men van start.

Winterloop

De Bedumer Winterloop is toe aan de veertiende editie. Vanaf de grote vakantie zijn wij al weer druk bezig met de voorbereidingen om er een spectaculair feest van te maken, met als doel om geld op te halen voor het kankeronderzoek van het UMCG Kanker Researchfonds. Helaas is dit nog steeds nodig. Afgelopen periode weer veel mensen gesproken in Bedum die zelf of binnen de familie geconfronteerd werden met deze rotziekte.

Vaak is het domme pech wanneer jou dit overkomt, maar wij kunnen zelf ook wel iets doen om de kans op kanker te verminderen. Vandaar dat wij deze editie ook uitgebreid aandacht besteden aan preventie. U kunt er van alles over lezen in de Winterloopkrant, die half januari weer bij u op de mat valt. Wij zijn dankbaar dat wij dit nog steeds mogen organiseren, met grote dank natuurlijk aan mijn team, de sponsoren, bedrijven en de vele vrijwilligers.

Overdenking
Kerst, een tijd van vrede, liefde en reflectie, is dit jaar bijzonder moeilijk te vieren. Terwijl de wereld nog steeds worstelt met de schaduwen van conflicten en verdeeldheid, lijkt de hoop soms ver te zoeken. Op het wereldtoneel woeden vele oorlogen en een oplossing lijkt nog lang niet nabij. In ons land hebben wij steeds meer te maken met een toenemende polarisatie (het wij/zij denken) die onze gedachten en harten beïnvloeden. Onrust en verdeeldheid is het gevolg.

Als individu zijn wij echter in staat om een verandering teweeg te brengen. Wij kunnen bijdragen aan vrede en begrip in onze gemeenschappen, ongeacht de  wereldwijde gebeurtenissen. Denk aan de eenvoudige, maar krachtige daden van vriendelijkheid die we dagelijks zelf kunnen verrichten: een glimlach, een helpende hand, een luisterend oor.

Daarnaast is er altijd nog de waarde van hoop. Hoop is het zaadje dat groeit te midden van moeilijkheden. Het is het geloof dat, zelfs als de nacht het donkerst is, de dagenraad zal komen. Laat ons vasthouden aan die hoop en deze koesteren, want het is de brandstof die ons voortstuwt, ongeacht de uitdagingen die voor ons liggen. Laten we in deze kerstperiode – en daarna – onze harten openen voor liefde, mededogen en verdraagzaamheid, zowel voor degenen die we kennen als voor degenen die we niet kennen. Laten we de kloof van verdeeldheid overbruggen en begrip koesteren.

Samen kunnen we het verschil maken, en dat begint met de keuze om liefde boven haat te stellen. In ons eigen leven zijn er misschien persoonlijke uitdagingen geweest, verlies van dierbaren, financiële zorgen of gezondheidsproblemen. We hebben momenten van verdriet gekend, maar ook de waarde van liefde en warmte binnen onze familie en gemeenschap ervaren. Kerst geeft ons in donkere tijden de kracht om ons te verenigen en te inspireren.

Laten wij de geest van Kerst omarmen en de wereld een beetje mooier maken, stap voor stap. Wij zijn sterker dan wij denken en de liefde in ons hart is krachtiger dan welke verdeeldheid dan ook.
Dus, terwijl we deze Kerst vieren te midden van uitdagingen en verdeeldheid, laten we liefde, hoop en vertrouwen koesteren. Laten we de ster van Kerst volgen, wetende dat ze ons de weg zal wijzen naar een betere toekomst.

Samen kunnen we de wereld veranderen en een stralender, vreedzamer morgen creëren voor iedereen. Ik wens u fijne feestdagen te midden van allen die u lief zijn; geniet van het leven en zorg goed voor elkaar. Denk aan de eenzame en zieke mensen, voor hen is Kerst vaak niet het ultieme familiefeest. Stuur hen een kaartje, bloemetje of ga eens op bezoek. Ik wens jullie allen een warm, liefdevol en gezellig kerstfeest en een gezond, gelukkig en inspirerend 2024 en voor wie hem wil: een oprecht gemeende kerstknuffel.

Klaes Hoekstra, december 2023

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69