Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Harold Walraven, En de kastelein, hij tapt rustig en tevreden voort….

Harold, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

(Foto: René Terpstra)

Er is wel het een en ander veranderd, sinds de laatste Babbelen met Bert. Toen was ik bijvoorbeeld nog maar 30, inmiddels is dit dubbel 3 geworden. En ik woon tegenwoordig samen met Britt Hofman en Fiore aan de Thedemastraat in Bedum. Dat huis hebben we in augustus van dit jaar gekocht en we hadden het geluk dat er niet al te veel aan hoefde te gebeuren.

Britt en ik hebben inmiddels al weer anderhalf jaar een relatie. En waar mijn dochter Fiore destijds nog geen jaar oud was, wordt ze in januari al weer 4. Wel ben ik nog steeds met veel plezier eigenaar van het Hotel, inmiddels al weer bijna acht jaar.

De laatste keer dat we een interview hadden, zaten we midden in de coronatijd?

Dat was eind 2020 toch? Man, wat ben ik blij dat we dat achter de rug hebben zeg. Hoewel ik ook kan zeggen dat het ondanks alles toch wel een bijzondere en ook gezellige tijd was. De saamhorigheid onder het personeel, onze vaste gasten die ons door allerlei bestellingen te doen niet in de steek lieten met alle drukte in het weekend tot gevolg. En dat we dan vervolgens rond 20.00 uur na alle drukte allemaal nog even een versnapering namen om de week door te nemen.

Maar omzettechnisch gezien was het een periode om snel te vergeten natuurlijk. Ik zou het dan ook nooit meer over willen doen, dat kun je je vast wel voorstellen.

En daarna kwam ook nog eens een gierende inflatie om de hoek kijken?

Ik had het grote geluk dat ik kort ervoor een energiecontract afsloot dat nog tot begin volgend jaar doorloopt. Maar de inkoopprijzen van al onze maaltijden rijzen natuurlijk wel de pan uit. En dan is het de vraag in hoeverre je deze prijsstijgingen door wilt berekenen aan al je trouwe gasten. Dat is altijd een beetje schipperen natuurlijk. Gelukkig laten de mensen de horeca niet links liggen. Het gezellig uitgaan is toch iets waar niet snel op bezuinigd wordt.

Eigenaar zijn van Hotel ’t Gemeentehuis is nog steeds leuk?

Het is de aller-leukste baan die er maar te vinden is! Met veel gezelligheid, afwisseling en bijna altijd vrolijke en gezellige gasten om je heen. Ondanks de eerder besproken inflatie is 2023 een topjaar gebleken. Vooral het restaurantgedeelte gaat heel goed en dat komt ook omdat we doordeweeks tegenwoordig regelmatig vol zitten. Voorheen was dat eigenlijk alleen in het weekend het geval.

Persoonlijk zou ik niet in een fabriek willen werken ondanks de werkweken van vijftig, zestig uur die ik nu heb. Dat komt mede omdat ik nog drie dagen in de keuken meehelp naast de bedienings-, bar-, inkoop- en administratieve werkzaamheden die er sowieso altijd wel zijn. Maar ik klaag niet hoor want het voelt vaak eigenlijk helemaal niet als werken.

Hoe gaat het met de nieuwe chef-kok?

Sinds juli van dit jaar is de 40-jarige Pascal Hollander uit Leens de nieuwe chef-kok in onze keuken en dat gaat prima. Dat had ik ook al wel verwacht want hij neemt veel ervaring mee en heeft bij gerenommeerde bedrijven als Garnwerd aan Zee, Kaap Hoorn en Verhildersum gewerkt.

Sowieso is de hele keukenbrigade vernieuwd. Rik Bolt heeft net zijn opleiding afgerond en heeft de fijne kneepjes van het vak bij Restaurant de Molenaar in Onderdendam geleerd. Ronnie uit Garrelsweer is onze jongste aanwinst en leerling kok. Zelf spring ik dus ook nog drie dagen in de week bij. Maar nogmaals, dat is geen probleem. Ik werk met een leuk en jong keukenteam en dat bevalt prima.

Tevreden met het huidige personeelsbestand?

Absoluut! Sowieso hebben we weinig personeelswisselingen en het lukt ons toch altijd wel weer om nieuw en goed personeel te vinden en aan ons te binden. Ik ben dan ook maar wat blij mee met al onze medewerkers. Een jong team met de meer ervaren krachten in de housekeeping die het ontbijt voor hun rekening nemen. In het ontbijtteam zijn ook twee Oekraïense dames werkzaam en dat gaat prima. Zo werk ik ook nog eens aan mijn talen.

Het hotelgedeelte zit nog steeds vol?

Dat gaat steeds maar door, niet te geloven. We zijn eigenlijk op de zondag na al vanaf februari helemaal volgeboekt. Vroeger was dat eigenlijk alleen in de zomerperiode het geval. In de zomermaanden mogen we hoofdzakelijk veel toeristen begroeten, die het Hogelandgebied veelal per (elektrische) fiets ontdekken, en mensen die op familiebezoek zijn.

Daarbij weten ook de bedrijven ons nog steeds te vinden voor de overnachtingen van hun personeelsleden. Denk hierbij aan de vele mensen die in de Eemshaven werkzaam zijn maar ook zijn vele hotelgasten druk met het opnemen en herstellen van alle aardbevingschade in het gebied. Met als gevolg dat het regelmatig voorkomt dat al onze zeventien kamers volgeboekt zijn.

Ook aan vergaderingen, bijeenkomsten e.d. geen gebrek?

Dat loopt in de wintermaanden natuurlijk wat beter dan in de warmere zomerperiode. Bedrijven weten ons te vinden voor vergaderingen en meetings en ook allerlei overheidsinstellingen komen regelmatig langs voor bijvoorbeeld het organiseren van informatieavonden.

Het College van B&W van de gemeente Het Hogeland wil natuurlijk af en toe wel in een echt Gemeentehuis dineren en wekelijks bieden we onderdak aan een enthousiaste groep klaverjassers. Voeg daarbij nog het wekelijks bezoek van de Rotaryclub en je merkt dat we ook binnen deze bedrijfstak geen enkele reden tot klagen hebben.

Het Hotel neemt dus nog steeds een mooie en belangrijke centrale rol in binnen de Beemer gemeenschap?

Veel dorpsgenoten weten ons inderdaad met name in het weekend goed te vinden, bijvoorbeeld na een eerder kantinebezoek. Maar ook onze vrijdagmiddagborrels worden prima bezocht. En vergeet de borreldames niet die elke eerste donderdagavond hier een gezellige stapavond beleggen. Of ik daar bij ga zitten? Nee man, daar zitten zij toch niet op te wachten?!

Voor de komende maanden/jaren nog verbouwverrassingen in petto?

Onlangs hebben we de vloer in de hal aangepakt en ook onze eerste vijf hotelkamers zijn gerenoveerd. Dat was ook wel nodig en ze hebben een ware make-over ondergaan met een nieuwe vloer, ook in de badkamer, nieuwe meubels en een grondige aanpak van de wanden tot gevolg.

Hiervoor hebben we inmiddels de nodige complimenten in ontvangst mogen nemen, mede door de mooie Waddenfoto inclusief ondergaande zon. In februari worden de volgende zes kamers aangepakt en later in 2024 de laatste zes. Daarna kijken we wel weer verder. Eerst dit maar goed af zien te handelen.

Zijn jouw werkhoogte- en dieptepunten veranderd sinds de laatste keer?

Ondernemen houdt kort samengevat in dat je nooit stilzit. Als je denkt alles onder controle te hebben dan krijg je bijvoorbeeld maar zo met ziekte te maken. Of één van onze personeelsleden maakt een werktransfer en dan begint het hele circus qua vacatures opstellen en sollicitanten ontvangen opnieuw. Dat maakt dat het werk nooit saai wordt. Aan de andere kant, een half jaar helemaal geen veranderingen zou ook wel eens lekker zijn.

Nog bijzondere (werk)anekdotes beleefd?

Afgelopen wielerronde hebben we besloten om extra groot uit te pakken en dus traden hier buiten op het terras Burdy en Evert Baptist op. Dat experiment pakte goed uit want het was hartstikke gezellig en er bleven na de Omloop nog meer mensen hangen dan normaal. Het weer werkte ook nog eens aan alle kanten mee.

En ook op het Bedrijvenvoetbal beleefden we een mooie primeur want met ons combiteam Hotel ’t Gemeenhuis / André ‘Of je worst lust’ Hofman behaalden we de finale. Of ik zelf nog meegedaan heb? De eerste wedstrijd op de zaterdag stond ik op doel omdat onze keeper zich verslapen had. Die wedstrijd werd prompt verloren waardoor we tweede in de poule werden maar daardoor hadden we in het verloop van het toernooi wel makkelijker tegenstanders, haha.

Nog tijd voor (nieuwe) hobby’s?

Ik heb toevallig net een Playstation aangeschaft. Zo ben ik toch nog een beetje aan het voetballen. Verder geniet ik graag van het gezinsleven en als de tijd het toelaat dan trek ik er graag met Britt en Fiore op uit. Voor de rest blijft er weinig tijd over maar zoals je tussen de bedrijven door gehoord hebt, is mijn werk ook grotendeels hobby.

Wil je verder nog iets kwijt?

Mochten onze gasten het nog niet meegekregen hebben dat we tijdens beide Kerstdagen gesloten zijn, bij deze! We zijn doorgaans zeven dagen in de week geopend en dit is wat ons betreft een heel geschikt moment om samen te genieten met die mensen die ons dierbaar zijn.

Langs deze weg wens ik al onze vaste gasten en iedereen die ons een warm hart toedraagt plezierige en gezellige dagen toe met elkaar. Ik hoop dat 2024 voor ons net zo’n druk jaar gaat worden als 2023. Je merkt het, je hebt met een heel tevreden ondernemer en Hoteleigenaar gepraat!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69