Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Olaf Kessels, Binnenkort in Bedum: Makerspace Het Hogeland

Begin 2024 opent Makerspace Het Hogeland haar deuren aan de Verbindingsweg 8 te Bedum. Dit project is een initiatief van Stichting Moi Hogeland en mede tot stand gekomen door Ondernemersfonds Het Hogeland en de Bedrijven Vereniging Gemeente Bedum (BVGB).

Het bestuur van Moi Stichting Hogeland heeft een subsidieaanvraag ingediend om een werkplaats in te richten. Je kunt een Makerspace het beste omschrijven als een maakplaats of werkplaats. In deze Makerspace komen onder andere een aantal 3D printers, een CNC-freesmachine en een pcb-printer.

Moi Hogeland

In december 2018 is Stichting Moi Bedum opgericht met financiële steun van de Economic Board Groningen. Doelstelling is en blijft om het economisch klimaat te stimuleren en/of te verbeteren. Nadat Moi Winsum gestopt is met hun activiteiten hebben wij onze naam gewijzigd naar Moi Hogeland.

Jonge ondernemers enthousiast maken om een flexplek te huren waar je elkaar dagelijks treft. Hier kun je kennis delen en elkaar voorzien van advies. De ondernemers vormen een community en komen maandelijks bij elkaar om te netwerken. Regelmatig komt er een gastspreker een presentatie geven of gaan we op bedrijfsbezoek.

Makerspace

Met de komst van de Makerspace stellen wij een ruimte beschikbaar om prototypes te maken. Een prototype kun je het beste omschrijven als een testmodel van een product. Uitvinders en ontwikkelaars gaan elkaar treffen in Bedum. Hierdoor houd je de kennis en kunde in de regio. Hierdoor voorkom je dat innovatieve personen uit onze gemeente trekken. Ondernemers uit de regio kunnen ook met een vraagstelling bij ons komen.

Innovatiecompetitie

Om bekendheid te geven aan ons nieuw project zullen wij zelf deelnemers gaan werven. De deelnemers worden in een innovatiecompetitie uitgedaagd om een prototype te ontwikkelen op het gebied van energie. We hebben gekozen voor het thema energie omdat het op dit moment een “hot item” is. Energie kun je namelijk opwekken, besparen en opslaan.

Naast energie is healthyageing een mogelijk ander item die we gaan aankondigen. Immers mensen blijven tegenwoordig langer thuis wonen. De innovatiecompetitie is een project van circa twaalf weken.

Vanzelfsprekend hebben we nagedacht over goede begeleiding van de deelnemers. We hebben een vijftal ondernemers bereid gevonden hun kennis en ervaring te delen tijdens deze competities. Een vakkundige jury gaat de nieuwe prototypes beoordelen en de winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1000,-.

Tot slot

Als aanjager van Moi Hogeland hoop ik nieuwe leden te werven voor onze community zodat deze doorgroeit. Tevens verwacht ik dat het verhuren van de podcaststudio in 2024 een vlucht zal nemen. Personen die geïnteresseerd zijn in het bijwonen van een netwerkbijeenkomst kunnen zich per mail bij mij melden via olaf@moi-hogeland.nl.

De feestelijke opening van de Makerspace zal begin 2024 plaatsvinden. De eerste bestelde materialen zijn reeds binnen en zijn geïnstalleerd. Makerspace Het Hogeland is een broedplaats voor innovatie.Bij deze doe ik nogmaals een oproep. Mocht je een goed idee hebben betreffende energie dat je verder wilt ontwikkelen dan biedt Moi Hogeland je deze mogelijkheid. Uitvinders en ontwikkelaars: meld je aan!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69