Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Alex Ytsma praat ons helemaal bij over H2O Noord Waterontharders Uithuizen

Alex, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Alex Ytsma is de naam, getogen in Uithuizermeeden en sinds 17 jaar in Uithuizen wonend. Ik ben 32 jaar en woon samen met Lotte aan de Hoofdstraat Oost. We zijn de trotse ouders van dochter Marin van bijna 1 jaar oud. Lotte runt met haar zus Sanne Hotel Eckhardt en de Wasbox hier even verderop. En ik ben dus de trotse eigenaar van H2O Waterontharders in Uithuizen. Wat dat betreft zijn we echt ondernemersgezin.

Ook nog steeds werkzaam als onderhoudsmonteur bij het Waterbedrijf in Groningen?

Daar werk ik inmiddels al weer 2,5 jaar fulltime en met veel plezier. Ik geniet van de vrijheid die ik daar heb en je ziet nog eens wat van de provincie Groningen. Het waterleidingnet in onze provincie omvat zo’n 5.000 kilometer aan leidingen van bron tot tap. Ik ben qua werk ooit begonnen op de Suikerfabriek en heb daarna 10 jaar als metaalbewerker/lasser bij PMF hier in Uithuizen gewerkt.

Eigenlijk wist ik vroeger nooit wat te worden. Op de Suikerfabriek heb ik het werken met een opleiding tot metaalbewerker gecombineerd. Ik wist al wel dat ik wat met mijn handen moest gaan doen. Ik ben best handig inderdaad en kan ook zelf het nodige in en om ons huis aanpakken.

Je hebt wel iets met water geloof ik hé?

Ik kom dagelijks bij veel mensen over de vloer die bijvoorbeeld te kampen hebben met lekkage of ander ongemak. En dan krijg je vanzelf allerlei vragen over de waterkwaliteit maar ook over waterontharders. Ik ben mij toen in de materie gaan verdiepen en vond het zelf heel interessant om op zoek te gaan naar antwoorden op allerlei vragen.

Daar ben ik wel een paar maand mee bezig geweest en dat is ook het begin geweest van mijn eigen onderneming. Ik ben mij gaan verdiepen in de verschillende leveranciers die er zijn en heb de nodige informatie opgevraagd. Met één had ik direct een goede klik en dat is ook de leverancier geworden waar ik nu mijn bestellingen voor de verschillende types waterontharders doe.

Vorig jaar was daar het idee om te starten met H2O Noord Waterontharders?

In november 2022 heb ik mij inderdaad met H2O Noord Waterontharders ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Groningen. Niet snel daarna had ik al mijn eerste klant. De betonstorter die bij ons langs kwam had een waterontharder nodig en ik kon direct aan de bak.

Inmiddels ben ik voor het onderhoudscontract al weer bij mijn eerste klanten langs geweest. Ik neem daarvoor zelf contact met ze op. Ook dat is dus een onderdeel van mijn werkzaamheden. Naast het installeren van de apparatuur kom ik zelf langs voor de controles.

Tevreden over de eerste ondernemersjaren?

Zeker weten. Hoewel het soms wel hollen of stilstaan is. Vooral september was een hele drukke maand. Ik ben alle zaterdagen wel op pad om een ontharder te installeren en pak er ook vaak nog de maandag bij. Ik zit in 2023 inmiddels 50% boven de voor mijzelf gestelde prognose en dus ben ik dik tevreden. Het duurt natuurlijk altijd wel even om een goede naam op te bouwen, wat dat betreft zie ik de extra omzet echt als een mooie bonus.

Je hebt snelheid hoog in het vaandel staan?

Ik ben zelf iemand die dingen snel en adequaat geregeld wil hebben en dus doe ik dat ook voor mijn klanten. Wat inhoudt dat ze altijd binnen 48 uur na mijn bezoek een offerte ontvangen en dat ik vervolgens zorg dat ze de uitgekozen waterontharder binnen drie week geïnstalleerd en al in huis hebben. Dat is alleen even puzzelen wanneer ik een week storingsdienst heb voor mijn werk. Dan kan het gebeuren dat ik een keer aan het eind van de middag aan kom waaien om de installatie in gang te zetten.

Ik kom trouwens niet alleen bij particulieren voor mijn waterontharders. Inmiddels ben ik ook al bij agrariërs, bedrijven, sportverenigingen (voetbalclub ZEC bijvoorbeeld) en Hotel Eckhardt van mijn partner geweest. ‘En ook jullie zijn dik tevreden Lotte hé, haha.’ Veel variatie dus in het werk en dat maakt het ook zo mooi.

Daarbij ga je voor de hoogste klanttevredenheid?

Absoluut. Je kunt een goede naam maar één keer opbouwen en bent hem bij slecht werk leveren ook zo maar weer kwijt. Dus elke klant moet tevreden zijn en door mond-tot-mondreclame kan die er weer voor zorgen dat ik meer klanten krijg. Daarbij vind ik het uit gezondheidsoogpunt belangrijk om kwaliteit te leveren. Werkzaam bij het Waterbedrijf weet ik natuurlijk hoe belangrijk een goede waterkwaliteit voor de mens is.

Daarom heb ik een hoge servicegraad hoog in het vaandel staan. Bij een eventuele lekkage, ook al gaat het soms maar om een drup, kom ik direct dezelfde dag langs om poolshoogte te nemen. Sowieso kom ik een jaar na het installeren langs voor het onderhoud. Negen van de tien klanten kiest daar bewust voor om dit in gang te zetten. Nee, negatieve reacties van klanten heb ik gelukkig nog niet gehad. Ik koester wat dat betreft de goede Google-reviews die ik tot dusver heb ontvangen en die je ook op mijn website kunt lezen.

Voor de mensen die het nog niet weten, wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Neem gerust het linkje vanaf mijn website met de voordelen in de uitwerking van dit interview op (https://h2o-noord.nl/voordelen-waterontharder/). Meewerken aan verduurzaming, een langere levensduur van apparatuur, een betere smaak van het water en minder verbruik van bijvoorbeeld wasmiddel en shampoo, dat zijn veel gehoorde redenen van mijn klanten om een waterontharder aan te schaffen.

Wat vind je eigenlijk zo leuk aan dit werk?

Dat je binnen een werkdag een klant blij en tevreden kunt maken, dat is toch wel het mooie aan het werk. Vaak gaan ze direct nadat ik wegga even douchen om te ervaren of dat van dat zachtere water ook echt klopt. Je ziet en voelt dan ook snel een goed resultaat.

Sowieso geniet ik van de klantcontacten wat betreft mijn eigen onderneming. Voor het Waterbedrijf kom ik regelmatig bij mensen langs die te kampen hebben met lekkages en die zijn vaak een stuk minder vrolijk. Voor H2O Noord Waterontharders kan ik dus met een relaxter gevoel op pad.

Als ik je vraag naar je werkhoogte- en dieptepunten tot dusver, wat is dan het antwoord?

Ik ben eigenlijk niet zo van de hoogte- en de dieptepunten. In het begin, en dat geldt voor alles, maak je soms best wel domme fouten maar dat zijn tevens leermomenten die je nooit meer overkomen. En zo wordt ‘een dieptepunt’ een hoogtepunt.

Maar de vrijheid die ik nu in mijn werk ervaar, daar geniet ik van hoor. Dat is voor mij ook heel belangrijk. Door de opgedane ervaring in de loop der jaren weet ik inmiddels precies wat er van mij verwacht wordt en dat geeft rust. Ik geniet trouwens ook van de aanschaf van mijn eigen bedrijfsbus. Hierdoor heb ik alle spullen die ik nodig ben altijd bij de hand.

Heb je nog mooie werkanekdotes?

Om nog even terug te komen op de gemaakte fouten uit de vorige vraag, natuurlijk heb ik ook wel eens een nat pak opgelopen tijdens een van mijn eerste installatieklussen. Dan was de druk dus toch niet helemaal op de juiste manier van het waterleidingnet afgegaan met alle gevolgen van dien. Dat leidt dan eerst wel even tot wat minder fraaie woorden maar uiteindelijk kon ik er zelf ook wel om lachen.

Nog tijd voor hobby’s

Met onze jongste aanwinst Marin en de aankoop van onze eigen woning met alle plannen die hier achterweg komen, blijft er niet veel tijd voor hobby’s over. Daarbij ben ik wel een beetje wispelturig hierin. Vroeger heb ik bijvoorbeeld enige jaren op voetbal gezeten. Maar wat ik altijd leuk gevonden heb en waar ik ook nu nog lekker rustig en ontspannen van wordt dat is van het vissen. Er zijn op het Hogeland genoeg mooie plekjes te vinden waar ik mijn hengeltje uit kan gooien.

Waar sta je met H2O Waterontharders over 5 a 10 jaar?

Mijn streven en ambitie is dat ik tegen die tijd fulltime met H2O Noord Waterontharders bezig ben. Dat is voor mij een harde doelstelling en ik zal er al mijn werkenergie ingooien om dat te bewerkstelligen. Wekelijks minimaal 4 of 5 waterontharders installeren dus, dat is waar ik voor ga.

Wil je verder nog iets kwijt?

Mijn prioriteit ligt toch zeker bij de kwaliteit en de betrouwbaarheid van het drinkwater. Dat moet sowieso goed zijn. Twijfel je over de waterkwaliteit bij je thuis of op het werk, neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met mij op. Ik kom graag een keer langs om een offerte op te stellen.

Mocht je meer over H2O Noord Waterontharders willen weten, klik dan even op www.h2o-noord.nl. Daar vind je ook al mijn contactgegevens. Je kunt mij uiteraard ook volgen via Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086346322001. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69