Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Thijs van Dijken geniet van zijn rol als ‘restaurantmanager’ voor De Caenerij in Bedum!

Thijs, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben 23 jaar, geboren in de stad Groningen en getogen in Bedum waar ik ook al weer 23 jaar woon. Het  bevalt mij hier heel goed. Bijna al mijn familie en vrienden wonen hier, ik heb er mijn werk en kan ook op sportief gebied helemaal mijn ei kwijt. Ik ben dan ook op zoek naar een huurwoning in Bedum maar dat valt nog niet mee. Er is gelukkig geen haast bij. Thuis is het ook gezellig en daar kan ik genieten van de momenten dat ik samen met mijn ouders en twee jaar jongere broer Olaf samen aan tafel zit voor het avondeten.

In eerste instantie werkte je al voor Gerrit Koning in De Caenerij toch?

Mijn allereerste horeca-ervaring deed ik op bij Moeke Vaatstra in Zuidwolde op 16-jarige leeftijd. Na anderhalf jaar afwasser te zijn geweest, stapte ik over naar de bediening en door een drukke zomer bedienen op het buitenterras leerde ik al vroeg wat hard werken en gastvrij zijn inhoudt.

Mijn kameraad Tim Staal werkte achter de bar bij Gerrit Koning en gaf aan dat hartstikke leuk en gezellig te vinden. En aldoor op het fietsje naar Zuidwolde, dat werd op den duur ook zo wat. Ik heb toen een gesprek met Gerrit aangevraagd en mocht tijdens de drukke kerstdagen meehelpen achter de bar. En dat beviel zo goed dat ik in 2019 voor Gerrit en Josien ben gaan werken.

Onder auspiciën van Josien ben ik vervolgens bedieningsmedewerker in De Caenerij geworden. We hadden een heel leuk en gezellig team. Maar toen kwam corona met alle gevolgen van dien. Gerrit en Josien verkochten de zaak aan Daan Vogelaar en ik ging voor een buitenlands avontuur.

En sinds begin 2023 ben je na een buitenlands avontuur teruggekeerd?

Toen ik aan mijn studie Facility management aan de Hanzehogeschool in Groningen begon, had ik mij al voorgenomen om in mijn stagejaar voor een buitenlandse stage te kiezen op Curaçao. Vorig jaar augustus ben ik vertrokken om in een resort met zo’n honderd huisjes/appartementen mee te helpen. Ik liep mee met de facilitymanager en dat was met een temperatuurtje van rond de dertig graden geen straf. De laatste twee week op het eiland heb ik volop kunnen genieten van de prachtige omgeving en de zon omdat ik mijn stage al had afgerond.

Toen ik terugkeerde heb ik een gesprek met Daan gehad. Eerder had ik bij Gerrit al aangegeven dat het mij heel leuk leek om meer verantwoordelijkheid te krijgen. Ik heb toen in Ten Post een tijdje meegedraaid met Gerda die daar het restaurantgedeelte runde en beleefde er een mooie tijd. Het werk lag mij wel en in goed overleg ben ik in De Caenerij ‘restaurantmanager’ geworden. Mathijs Meijer, die hier eerst werkte, heeft de switch naar Ten Post gemaakt.

Wat zijn nu precies je werkzaamheden voor De Caenerij?

En zo ben ik dus sinds mei 2023 ‘restaurantmanager’ in De Caenerij. En zet die functie gerust tussen aanhalingstekens want ik vind manager een groot woord. Daarbij doen we het ook met zijn allen. In de keuken werken twee volwaardige koks en twee leerling-koks. We werken met zijn zessen in de bediening en dan heb je de afwassers nog natuurlijk. Ik vind het een heel mooi team om, samen met Daan uiteraard, leiding aan te mogen geven en ben blij met de kans die ik gekregen heb.

Ik stel de werkroosters op, help mee in de bediening en wanneer er problemen zijn dan los ik dat zo goed mogelijk op. De enkele keer dat er iets niet goed gaat of dat we een mindere recensie krijgen, probeer ik altijd te achterhalen waar het nu fout gegaan is en wat we er aan kunnen doen om dit te voorkomen. Dit soort gesprekken vind ik juist heel leuk om te voeren en het is dan mooi om te ervaren dat de stemming omslaat van aanvankelijk negatief naar juist weer heel positief.

En dat bevalt prima?

Ik ben nu ongeveer een half jaar in mijn nieuwe rol bezig en je merkt uit mijn enthousiaste verhalen dat het mij goed bevalt. Dat heeft ook alles met het team en de gezellige sfeer die hier hangt te maken. En dit werk past heel mooi in mijn huidige leven. Ik heb mijn studie immers ook nog en werk hier in De Caenerij gemiddeld zo’n 25 uur in de week.

Het werken in De Caenerij bevalt zo goed dat de afronding van je studie nog wel een dingetje is?

Dat klopt inderdaad, de laatste loodjes wegen voor mij inderdaad het zwaarst. Ik heb voor de rest alles gehaald, en dat vind ik voor mij als stapelaar die begonnen is het op VMBO al heel wat, maar moet nog een afstudeerscriptie maken. En dat is nu juist iets wat mij minder ligt. Laat mij maar lekker samenwerken met het team in plaats van met een helicopterview een probleem beschrijven en daarvoor middels onderzoek en interviews een oplossing te zoeken.

Met als gevolg dat ik mijn studie niet in vier maar zeer waarschijnlijk in vijf jaar af kan ronden. In februari moet ik dan beginnen en ik heb enige lijntjes lopen bij enige grote instellingen in de buurt. We zullen zien hoe dat afloopt en of dat goed te combineren valt met mijn werkzaamheden hier.

Ook in Grand Café Koning is het altijd zeer gezellig?

Ik vind dat Bedum zijn handen dicht mag knijpen met zo’n zaak. Er wordt regelmatig voor zowel jong als oud wat georganiseerd en dat trekt een gemêleerd publiek. Tot voor kort sprong ik nog regelmatig in het café bij om nog een bardienst te draaien maar ik merkte aan mijzelf dat dit te veel van het goede werd.

Maar er is ook helemaal niets mis mee om ’s weekends aan de andere kant van de bar mee te draaien hoor. Lekker gezellig met vrienden een biertje drinken en ook dan wordt het vanzelf weer laat.

Heb je zelf trouwens een favoriet Caenerij-gerecht?

De slogan ‘Mijn favoriete dier is biefstuk’ is op mij helemaal van toepassing. Sowieso ben ik een vleeseter en een biefstukje gaat er zeker in. De peperbiefstuk of cajun-steak is hierbij mijn favoriet. Gecombineerd met een carpaccio of steak tartaar vooraf en mijn avond kan niet meer stuk. Maar eigenlijk vind ik hier alles wel lekker hoor. Kwalitatief gezien scoren we sowieso hartstikke goed.

Ook het sporten speelt een belangrijke rol in je leven?

Ik ben op mijn 5e, 6e bij de mini’s begonnen en heb tot mijn 21e gevoetbald. Op mijn zestiende ben ik vervolgens onder de vleugels van Jelmer Meinardi en Remy van der Wal begonnen als jeugdtrainer. Daar ben ik na mijn opleiding Sport en Bewegen aan het Alfa-College in Groningen ook gewoon mee door gegaan.

En niet alleen omdat ik het training geven en een team coachen zo leuk vind maar je leert er ook nog eens veel van. Goed en duidelijk communiceren met de ouders en je spelers bijvoorbeeld. Wat dat betreft heeft het wel de nodige raakvlakken met mijn werkzaamheden voor De Caenerij. Je moet immers meerdere partijen tevreden houden, haha. Maar als ik dan al die blijde gezichten zie na een overwinning dan weet je weer waar je het voor doet.

Als ik je vraag naar je werkhoogte- en dieptepunten tot dusver, wat is dan het antwoord?

Het hoogtepunt is niet zo moeilijk om te benoemen. Dat is de kans die ik hier van Gerrit en Josien en vervolgens van Daan gekregen heb om mij hier verder te ontwikkelen in een leidinggevende positie. En dat zonder ervaring of een gerichte opleiding.

Als dieptepunt noem ik de coronatijd. En dat geldt niet alleen voor mijn werk maar het was sowieso een saaie periode waarbij ik toch het gevoel heb dat ik een tijdje stil ben blijven staan in mijn ontwikkeling.

Heb je nog mooie werkanekdotes?

Ik kan genieten van een megadrukke avond in de kroeg en in De Caenerij maar geniet daarbij ook van de plagerijtjes onderling tussendoor. Je weet dat je vol aan de bak moet en tussen 18.00 en 20.00 uur ben je vol gefocust natuurlijk om alles in goede banen te leiden.

Met Tim beleefde ik destijds mooie en drukke tijden achter de bar in het café. Dan was het ook aanpoten geblazen maar kreeg je af en toe een ijsblokje in je nek gedrukt. Of ik stak even mijn been naar achteren wanneer hij achter mij langs kwam snellen. Even stoom afblazen dus en dat kan prima wanneer de onderlinge sfeer goed is.

Nog tijd voor hobby’s?

Eigenlijk is alles wat ik doe min of meer wel een hobby van mij. Ik geniet van het geven van voetbaltrainingen, kan genieten van drukke werkavonden, probeer drie keer per week naar de sportschool te gaan en drink graag met vrienden een biertje in de kroeg. Als je plezier hebt in de dingen die je doet, dan kun je ook veel dingen aan en combineren is mijn ervaring.

Waar staat Thijs van Dijken over 10 jaar?

Ik heb geen idee. Maar ik heb mij voorgenomen om alles wat ik ga doen met plezier en passie uit te oefenen. Ik sta open om nieuwe dingen te leren en om mij door te ontwikkelen. Daarnaast blijf ik altijd op zoek naar leermeesters die mij kunnen helpen om op welk gebied dan ook te groeien en te ontwikkelen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik had het er thuis nog over dat ik inmiddels de derde generatie Van Dijken ben die door jou wordt geïnterviewd. En daarbij natuurlijk de hartelijke uitnodiging om hier (weer) een keer langs te komen in De Caenerij voor een heerlijke lunch of diner of de gezelligheid te zoeken in Grandcafé Koning. Feestmaand december komt er aan en er staan mooie evenementen op de planning. Graag tot ziens dus!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69