Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Het verzopen land

Man, o, man, wat een boudel weer. Als ik naar buiten probeer te kijken dan zie ik alleen maar regenspetters op het raam neerkletteren. De eerste ronde vanmorgen met Zhiva ging ook al met een motregen gepaard. Zou er nog steeds een neerslagtekort zijn? Je kunt het je toch nauwelijks voorstellen. Het grondwaterniveau moet toch inmiddels weer aardig op peil zijn en ik hoop dat er allerlei waterbuffers gevuld worden zodat we volgend jaar met gemak de mogelijke droogte kunnen pareren.

Toen ik op 10 oktober nog aan het grasmaaien was, keek buurvrouw Anneke raar op. Ik gaf aan dat ik het graag zo rond november nog eens wilde proberen. Maar het is er niet van gekomen door alle slagregens. Eén ochtend had ik zoiets van, mocht het weer zo blijven dan waag ik ’s middags een poging. Net na het middagmaal vlogen vervolgens mij de dikke druppen weer om de oren. Dat wordt in maart ongetwijfeld met de zeis door het lange gras voor het veiligstellen van de eerste snee.

Ook de wandeltocht van ‘Boys on tour’ verliep zondag stroef. Eerst schuilden we onder de brug zo rond de afslag Doord. Daar stonden nog een moeder en zoon plus hond te wachten die even later keurig opgehaald werden. En wij maar hopen op de zonnestralen. Halverwege het vervolg begon het weer harder te regenen. Gelukkig konden we ook op Toornwerd aan de Ossengang ergens schuilen. Maar daarna gingen we met rassé schreden linea recta weer naar huis.

Dat was toch geen probleem want ik had volgens mijn kersverse stappentellerapp de zaterdag ervoor een nieuw record gevestigd. Het voordeel van een bezoek aan de dansvloer in de Middelstumer voetbalkantine deed zich schijnbaar gelden. Want daar traden na afloop van de mooie streekderby Middelstum – ZEC Jordy Weijers en DJ Eling ‘E-ventive’ Zuidhof op. Beide teams en hun aanhang hadden schijnbaar wel zin in een feestje en de tegenstander bleef vast langer hangen dan te doen gebruikelijk.

En in die stappenrecord zat nog niet eens mijn halve uitwedstrijd tegen Gorecht in Haren verrekend. Het werd een gezellig weerzien met oud-buurtgenoot en oud-collegaredactielid van de Middelstumer clubbladcie Paul van der Laan. De man die ook nog eens mijn directe tegenstander was in de eerste helft. Tussen de nodige ‘sprintjes’ door konden we mooi nog even gezellig bijpraten. De charme van het amateurvoetbal liet zich weer gelden, ondanks de gestage regenval die ook deze middag teisterde.

Om op het verste veld te komen, moesten we eerst al een stevige tippel maken. Via een tunneltje onder de snelweg door en dan nog weer een heel stuk naar achteren richting het spoor. Onze TD Mayco vond er halverwege bijna zijn Waterloo. En dan werd de wedstrijd uiteindelijk ook nog eens met 4-3 verloren. Afijn, we hebben onze verste uitwedstrijd dit seizoen eerst weer gehad. En in beide aangenaam verwarmde voetbalkantines konden we het eventuele verdriet wel verdrinken.

Het was dus zo’n weekend waarin de gezelligheid nadrukkelijk werd opgezocht. Dat begon vrijdagavond al met het kaarten en sjoelen in de voetbalkantine. Dik dertig deelnemers streden hier om de punten en de prijzen. Mooi om oud-gediende Stefan Pool, die vanuit Australië een verrassingsbezoek aan ons nat kikkerlandje bracht, weer te horen oreren. Hij was menig kunstje nog lang niet verleerd. En zondagavond was het met ons vieren kaarten geblazen bij klaverjasvriend Johan. De toch al niet overtuigende kaartresultaten van dit jaar werden daar moeiteloos doorgetrokken.

Doet niets, we konden mooi eventjes voorbeschouwen op de naderende verkiezingen. Dat leverde uiteraard al weer genoeg gespreksstof en discussies op. Er tekent zich immers een top vier af die niet veel voor elkaar onderdoet. Waarbij de kans dat we een zeer rechts kabinet krijgen meer dan reëel is. Frans Timmersmans zegde in Brussel een duurbetaalde snabbel bij de EU er speciaal voor op om via links eindelijk weer een gooi naar de macht te doen maar lijkt bedrogen uit te komen.

Maar he, de verkiezingen zijn soms net zo onvoorspelbaar als het weer. Al is dat laatste de laatste weken niet zo moeilijk te voorspellen. Zouden al die regenbuien woensdag nog ten koste gaan van de opkomst? En zo ja, wie profiteert daar dan het meeste van? Het zal vast nachtwerk worden voor de serieuze televisiekijker. En daar reken ik mijzelf ook maar toe. We gaan het zien, we gaan het beleven. Mooi in elk geval dat we focus kunnen verleggen. Want van deze trieste weersomstandigheden, daar wordt niemand vrolijk van…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69