Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Halfjaarscheck bij Bosch Car Service Schipper Roodeschool met Jan Lijnema, deel III

Hest weiland der al bie open ja, Jan?

Hoho, weiland? Dat is een extra stuk verkoopruimte die we gecreëerd hebben! We hebben namelijk het grond van Schipper, de oprichter en naamgever van dit bedrijf, gekocht die inmiddels verhuisd is. Wat weer een groot voordeel is voor zoon Marten die zijn huis gekocht heeft en nu pal naast zijn werk woont.

Wat weer als voordeel heeft dat hij elke dag een uurtje langer door kan werken waarbij hij gretig gebruik maakt van de mogelijkheid om rond half zes alvast de oven aan te zetten zodat hij even na zessen direct kan eten. Ja, je moet er wat voor over hebben natuurlijk wanneer je op termijn de zaak over wil nemen. Ik ben nog op zoek naar iemand die dat stuk terrein op korte termijn kan verharden. Die uitbreiding is hard nodig want we verkeren in de prettige omstandigheden dat we een hogere voorraad qua te verkopen occasions aan kunnen houden.

Mede doordat er steeds meer autobedrijven in de regio verdwijnen, wordt het aantal verkooppunten kleiner en daardoor krijgen bestaande bedrijven het steeds drukker. Dat is natuurlijk zuur voor die ondernemers die geen opvolger hebben. Wij hebben bijvoorbeeld een gedeelte van de voorraad van Autobedrijf Velting in Bedum overgenomen. Ook het actief doorverkopen naar collega’s is in een stroomversnelling terechtgekomen.

En dan kan het maar zo voorkomen dat een auto zelfs ongezien door een klant gekocht wordt. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de vertrouwensband die je met zo’n klant hebt opgebouwd in de loop der jaren. We weten inmiddels wat we aan elkaar hebben. Maar we hebben hier genoeg bekijks hoor. Men denkt soms wel eens dat Roodeschool het eind van de wereld is maar ik zie het meer als het begin. Dat, in combinatie met de internetverkoop, zorgt ervoor dat we ook dit jaar qua verkoop weer een topjaar beleven.

En je hebt er in de garage iemand bijgekregen?

Dat klopt inderdaad en daar ben ik maar wat blij mee. De 17-jarige Harmen van der Molen uit Uithuizermeeden werkte hier altijd al op de zaterdag en wist na het behalen van zijn diploma niet precies welke kant op te gaan. Nu combineert hij het werken als monteur bij ons met een technische opleiding waarvoor hij één dag per week naar school moet. Op die manier kan hij onderzoeken of het vak van automonteur daadwerkelijk wat voor hem is.

En doordat we in de garage een mannetje meer hebben, kan een andere monteur mij wat vaker ondersteunen op de receptie. En nee, dat geeft mij niet meer vrije tijd maar wel meer tijd voor de verkoop en dat moet natuurlijk ook als je een hogere voorraad aanhoudt.

Daardoor kan ik ook meer tijd besteden aan gerichte advertenties en het goed weggezeten van de te verkopen auto op de website. Wanneer een auto extra accessoires bezit dan is dat natuurlijk goed om te benoemen. En voor dergelijke details heb ik nu wat meer tijd wat de omloopsnelheid qua verkoop nog weer een stukje hoger maakt.

Hoe was het op het Bovag-congres in Utrecht?

Leuk, informatief en goed voor het netwerken. Wil je wel geloven dat ik hier nog nooit geweest was, ondanks dat het een jaarlijks terugkerend congres is? Daar gunde ik mij eigenlijk nooit de tijd voor. Maar op aanraden en aandringen van één van mijn leveranciers heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik naar Utrecht afgereisd. En daar heb ik geen spijt van gekregen.

Het is sowieso goed om af en toe even te sparren en bij te praten met collega’s uit de branche. Daarbij werden de nieuwste trends besproken en waren er gerichte lezingen waarbij allerlei interessante onderwerpen aan bod kwamen. Wat ik zoal opgestoken heb? Eigenlijk ook datgene waar ik zelf tegenaan loop en waar mijn collega’s tegenaan lopen. Dat (goed) personeel steeds schaarser wordt bijvoorbeeld. En dat de verkoop van volledig elektrische auto’s over zijn hoogtepunt heen is.

Dat komt bijvoorbeeld doordat rijders van elektrische auto’s binnenkort ook wegenbelasting moeten betalen, dat de subsidies worden afgeschaald en dat elektriciteit steeds duurder wordt. Daardoor is de aanschaf van een nieuwe benzineauto weer voordeliger geworden dan de aanschaf van een nieuwe elektrische wagen. De verkoop van hybride wagens loopt overigens nog wel heel goed door.

Er hebben zich in de autobranche in de afgelopen tien jaar grote veranderingen voorgedaan. Als die tendens zo blijft dan zul je alle zeilen bij moeten zetten om die veranderende markt de baas te blijven. Anders red je het niet de komende jaren. Ook daarom ben ik blij dat ik op de receptie ondersteuning krijg en zelf minder vaak de garage in hoef. Hoewel ook dat laatste leuk blijft om te doen. Maar je moet op den duur keuzes maken natuurlijk.

Heb je nog een slotakkoord?

Ik ben blij te vernemen dat jullie blij en tevreden zijn met de aankoop van de Volkswagen Up bij ons en met het traject hoe dit tot stand gekomen is. En anders had je het gerust mogen zeggen hoor. Want ook daar leren we van. Dat zeg ik ook wel tegen klanten die via internet een review willen geven. ‘Als het niet goed is, gewoon melden hoor.’ Maar dat gebeurt niet en wij zijn hartstikke blij met de hoge cijfers die we bij onze reviews krijgen. Dat is toch het bewijs dat je iets goed doet.

Kom gerust over een half jaar weer langs. Misschien zou je dan Harmen over zijn eerste ervaringen kunnen ondervragen. Of mijn vrouw Karolien inderdaad, die is ook nog niet aan bod geweest. Een tevreden klant zou ik ook zo naar voren kunnen schuiven. Och man, we kunnen nog jaren vooruit dus. Mooi zo doorgaan, zou ik zo zeggen. Dat doe ik ook. Eerst even weer wat telefoontjes afhandelen en dan weer bezig met de website. Tot de volgende keer maar weer!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69