Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

25 jaar Gerda van Bruggen-Venhuizen Uitvaartzorg

Tekst opgesteld door Gerda zelf:

1 juli 2023 was het 25 jaar geleden dat ik begon te werken als uitvaartverzorger. Totaal onervaren in de uitvaartzorg terechtgekomen en toch wist ik vanaf het eerste moment dat hier mijn hart lag.

In de loop der jaren heb ik heel veel gezinnen begeleid, ieder met hun eigen verdriet en verlies. Afscheid nemen van degene die je lief is. Van heel oud tot veel te jong en nog lang niet gemist kunnen worden. Soms niet eens tijd van leven gekregen.

Mooie verhalen gehoord maar ook zeer aangrijpende. Steeds meer mensenkennis gekregen maar mij ook wel eens enorm vergist. Ik heb bewonderd maar mij ook wel eens verwonderd. Geleerd waar mijn kracht ligt maar ook waar ik minder sterk in ben. Uitvaarten begeleid waarbij honderden gasten kwamen maar ook waarbij ik zelf de enige aanwezige was. Eenzaam zijn tot in de dood. Niemand komt ongeschonden door het leven maar voor sommigen onder ons zijn de omstandigheden wel zeer schrijnend.

Mijn werk kent veel veranderingen in beleving en uitvoering in de loop der jaren. Toen ik begon moest veel ‘zoals het hoorde’. Nu staat het persoonlijke centraal. Wat altijd overeind is gebleven is mijn interesse in mensen. Wat beweegt hen, wat doet hen reageren zoals zij doen onder de omstandigheden waar zij verwacht of onverwacht voor komen te staan. Veel luisteren en proberen te begrijpen.

Begrip leidt tot vertrouwen. Vertrouwen in de wildvreemde vrouw die je hebt binnengelaten in je privéleven, die je belde omdat je het zelf even niet meer wist, omdat er dingen geregeld moeten worden waarvan je geen notie hebt. Die je gaat bijstaan in het vormgeven van het afscheid. Door ervaring en intuïtie weet ik meestal wel welke verwachtingen mensen van mij hebben, waar mijn rol ligt en waar mensen zelf graag de regie houden. Als iets niet duidelijk is, dan vraag en overleg ik. Dat geeft helderheid voor alle betrokkenen.

Mijn vaste doel is een uitvaart te realiseren die recht doet aan het voorbije leven en aan de nabestaanden zelf. De verantwoordelijkheid voelt soms zwaar maar is tegelijkertijd ook de uitdaging. Gelukkig kan ik een beroep doen op een team dat bepaalde werkzaamheden voor mij verricht. Waar ik mee kan overleggen en met wie ik even kan praten of iets van me af kan praten. Voor mij, vaak alleen werkend, belangrijk.

25 jaar, een kwart eeuw. Heel veel meegemaakt, lieve mensen leren kennen. Veel verdriet gezien maar ook veel veerkracht. Ik ben bevoorrecht en dankbaar. Het heeft soms veel gevraagd maar nog veel meer gegeven ❤️.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69