Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gebroeders Erwin en Marijn Bisschop, de mannen achter EBM-Laadpalen! 

Erwin en Marijn, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen? 

Wij zijn Marijn (31 jaar) en Erwin (29) Bisschop. Beiden geboren in Uithuizen en tegenwoordig beiden wonend in de stad Groningen. Allebei waren we vroeger geen studiebollen en we wisten beiden ook niet echt goed wat te worden. Maar inmiddels weten we dat wel! We hebben beiden onze vaste baan opgezegd om ons vol te richten op de energietransitie! 

Beiden hebben jullie van jongs af aan technisch bloed door de aderen stromen toch? 

Dat klopt helemaal en dat is ook niet zo verwonderlijk want we zijn immers beiden zoons van een installateur. Onze vader was vroeger eigenaar van installatiebedrijf Ekema-Scholtens BV in Uithuizermeeden. En dus hielpen we toen we een jaar of twaalf, dertien waren al mee in het installatie- en dakbedekkingswerk.

Toch jammer dat we toen nog niet geïnteresseerd genoeg waren om het over te nemen. Het was een mooi bedrijf met leuke mensen. Misschien is dat uiteindelijk ook wel goed geweest, want doordat we eerst andere paden zijn ingeslagen zijn we nu breder ontwikkeld. Met de nodige horecaervaring in onze bagage hebben wij ook onze gastvrije kant goed ontwikkeld en dat helpt ons weer met het klantcontact.  

Eerst volgden jullie aparte werkpaden? 

Onze moeder is tegenwoordig kapster in Uithuizen maar was vroeger eigenaar van Schathoes Menkemaborg. En toen we beiden geen zin meer hadden om naar school te gaan, zei ze tegen ons dat we maar bij haar moesten komen werken. Marijn: ‘Erwin is de keuken ingegaan en ik ging in de bediening. Dat paste mij beter want ik mag graag mensen blij maken en met mensen omgaan. Toen Erwin bij een ander restaurant ging werken om zijn kennis te verbreden heb ik zijn plaats in de keuken overgenomen en ik heb uiteindelijk ook mijn koksopleiding nog afgerond.’ 

‘Maar op den duur wilde ik toch wat anders gaan doen. Ik begon me steeds meer te interesseren in de energietransitie en zo kwam ik in de windenergie terecht. Eerst bij EAZ in Hoogezand die kleine windmolens maakt. Maar omdat ik graag een elektrotechnische opleiding wilde gaan volgen en dat daar niet mogelijk was, ben ik via een uitzendbureau bij Enercon in de Eemshaven terechtgekomen. Daar deden wij onderhoud, wij verhielpen storingen en stelden de grote windturbines in bedrijf. Ik heb daar ook mijn MBO-4 elektrotechnische opleiding succesvol afgerond.’  

Erwin: ‘Ik ben eerst in de horeca en daar in de keuken blijven hangen. In de loop der jaren heb ik bij zo’n vijf restaurants gewerkt waaronder het sterrenrestaurant Herberg Onder de Linden in Aduard. Ik werk nu nog bij de WEEVA in Groningen maar zaterdag beleef ik daar mijn laatste werkdag. Ik heb 13 jaar met veel plezier in de horeca gewerkt, maar ons bedrijf vraagt nu om de volgende stap. Het is helaas niet meer te combineren. Het viel niet mee om deze keuze te maken. Mede doordat het zo druk is in de horeca en er ook weinig goed personeel te vinden is. Ik leef wel mee met mijn collega’s, maar heb na een tijdje wikken en weg toch mijn ontslag aangeboden aan mijn werkgever.’   

De opkomst van de elektrische auto’s en het achterblijven van gespecialiseerd personeel triggerde jullie? 

Onze vader werkt nu als projectadviseur bij Technisch Expert Jansen in Uithuizen. Zodoende wist hij dat er inderdaad steeds meer vraag was naar laadpalen bij zowel particulieren als bedrijven maar dat er maar weinig bedrijven zijn en er weinig goed geschoold personeel is die snel en adequaat laadpalen aan kunnen leggen. Vraag en aanbod kwamen dus niet overeen.  

Hij heeft ons getipt dat hier voor ons best wel een werktoekomst was weggelegd. Marijn: ‘Ik ben toen een keer mee geweest op een klus en vond het werk gelijk interessant. Dat geldt eigenlijk wel voor alles op het gebied van duurzaamheid. En zo is het denkproces naar nieuw in te slagen werkwegen eind 2020 in gang gezet.’   

En toen zag in maart 2021 EBM-Laadpalen het levenslicht na de nodige research?  

Marijn: ‘Eigenlijk was ik er vervolgens snel uit en we besloten om ons in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.’ Erwin: ‘We zijn begonnen onder de naam Laadpaal Noord maar die naam leek te veel op de naam van een reeds bestaand bedrijf. En zo ontstond dus EBM-Laadpalen waarbij EBM staat voor de beginletters van onze voor- en achternamen. De letter B staat hierin centraal.’  

En dat is op zich best wel een toepasselijke naam want onze familie helpt ons ook volop mee. Onze tante op juridisch vlak, pa met advies en moeder neemt in Uithuizen vaak onze pakketjes aan omdat zij het werk aan huis heeft. Natuurlijk moesten we er eerst wel ingroeien. Onze eerste klus was bijvoorbeeld in Ter Apel en dat heeft ons de nodige installatietijd gekost. Maar al doende leert men natuurlijk en we werden er na enige maanden steeds sneller en handiger in.   

Inmiddels hebben jullie al een dikke honderd laadpalen geplaatst? 

Ik denk dat we inmiddels zelfs de 200 naderen. Vooral de laatste maanden gaat het hard door allerlei positieve mond-tot-mondreclame. We richten ons een beetje op een reisafstand van maximaal drie kwartier van de stad Groningen omdat we graag onze hoge servicegraad vast willen houden.  

Dus mocht er onverhoopt een storing in de laadpaal zitten of een onderdeel stuk gaan dan komen we gratis langs om het probleem te verhelpen. We proberen dat op een zo kort mogelijke termijn te doen en zijn bij wijze van spreken dag en nacht bereikbaar omdat we weten dat dergelijke problemen snel opgelost moeten worden. Je bent immers best afhankelijk van die laadpaal.  

Met de nodige mooie reviews tot gevolg? 

We hebben nog geen enkele negatieve reactie op onze werkzaamheden gehad. Sterker nog, onze klanten zijn altijd blij wanneer we langskomen en we worden eigenlijk altijd in de watten gelegd. Dat is ook weer zo’n mooi onderdeel van ons vak.  

Het lukt ons om onze kernwaarden hoge servicegraad, altijd kwaliteit leveren en persoonlijk contact met de klant waar te maken en dat leidt dus tot de vele positieve reviews op onze website. Marijn: ‘En zoals eerder gezegd, vind ik het hartstikke leuk om mensen blij te maken!’  

De keuze qua laadpalen is reuze, dat vereist een grondig advies? 

Er zijn inderdaad heel veel verschillende types en veel leveranciers. Je hebt ze dus in alle soorten en maten en in alle prijsklassen. Van eenvoudig tot zeer complex en alles wat daar tussen zit. Maar hoe langer we in deze handel zitten, hoe kieskeuriger we zelf ook zijn geworden. We hebben dus als het ware al een voorselectie gemaakt van goede modellen.   

Gelukkig hebben jullie reeds enige modellen geselecteerd waarmee je je auto thuis goedkoop op kunt laden?  

En uit die keuze van onze beginmaanden, hebben we inmiddels weer een keuze gemaakt. Dat gebeurde na een tip van één van onze klanten die perse een Myenergi Zappi V2 wilde hebben. Wij zijn vervolgens tot de conclusie gekomen dat die laadpaal alles in zich heeft wat nodig is om op een duurzame manier de elektrische auto’s op te laden. 

Wat hiervan de voordelen zijn? Het apparaat kan op verschillende modi laden, houdt rekening met andere apparatuur in huis en alles is via een eenvoudige en mooie app prima te volgen. Deze werkt met een ecostand en een eenvoudig plug and play systeem die op een overschot aan zonne-energie kunnen laden. We plaatsen hiervoor drie spoelen in de meterkast. Zodra er door het systeem een teruglevering gedetecteerd is, wordt dit overschot direct ingezet om de auto op te laden.  

We kunnen dit systeem met en zonder kabel leveren en dat verschilt slechts €50,- van elkaar. Met een vaste kabel van 6,5 meter bedraagt de prijs €1.149,- inclusief BTW. Daar komt dan de montage nog overheen. De hoeveelheid tijd die we hiervoor kwijt zijn hangt natuurlijk af van de hoeveelheid palen, de staat van de meterkast en het kabeltracé.  

We komen altijd van te voren eerst op locatie langs om een goede en gerichte offerte af te kunnen geven. Als alles meezit kan een laadpaal in vijf uurtjes geplaatst worden maar soms zijn we met zijn tweeën ook wel een hele dag bezig als er de nodige kabels over een langere afstand aangelegd moeten worden of wanneer er veel in de meterkast moet gebeuren.   

Als ik jullie vraag naar jullie werkhoogte- en dieptepunten tot dusver, wat is dan het antwoord? 

Dat we het nu zo druk hebben dat we beiden onze baan opgezegd hebben om maar aan de vraag te kunnen voldoen, beschouwen we beide absoluut als een hoogtepunt!  

Marijn: ‘Over het dieptepunt hebben we langer na moeten denken. Maar voor een van onze eerste klussen was ik ongeveer twee uur onder de vloer bezig. Het was in de winter, het boren zat tegen en er lagen plassen water onder de vloer. We hadden toen nog niet het juiste materiaal en dat gold ook voor onze bedrijfskleding. Met als gevolg dat ik bijna onderkoeld geraakt ben.

Gelukkig waren de klanten erg meelevend en stonden erop dat ik bij hun onder de douche ging om op te warmen. Ondertussen werden er droge kleren gebracht en boden de klanten ons soep en lekkere broodjes aan. We konden er toen weer tegenaan! Dat was natuurlijk wel een reden om direct een goed waterpak te kopen.’   

Hebben jullie nog mooie werkanekdotes? 

Onze moeder krijgt het steeds drukker om alle pakketten aan te nemen. Soms komen de laadpalen met twintig stuks tegelijk en wanneer ze dan op elkaar gestapeld in de gang staan zegt ze wel eens dat het de hoogste tijd wordt dat we langskomen om ze naar onze loods in Uithuizermeeden te brengen. Maar ondertussen vindt ze het natuurlijk hartstikke leuk dat het zo goed gaat en dat we het steeds drukker krijgen. 

Erwin: ‘Het mooie is ook dat we tegenwoordig onderling nooit ruzie meer hebben. Dat was vroeger wel anders. Tot een leeftijd van ongeveer 16 jaar vlogen we elkaar bijna alle dagen wel in de haren en gingen we elkaar soms zelf met allerlei tuinmateriaal zoals een schep te lijf. Maar we zijn natuurlijk allebei ouder en verstandiger geworden….’  

Nog tijd voor hobby’s? 

Beiden zijn we van het klussen. Inmiddels hebben we zo’n vier huizen opgeknapt en dan blijkt dat je daar ook steeds handiger in wordt. We gaan beiden graag uit eten en gelukkig is ons werk ook onze hobby.  

Marijn: ‘We proberen altijd de zondag vrij te houden voor onze huisklussen en daarbij is voor mij de woensdag gereserveerd voor die klussen die uitlopen maar ook voor zelfstudie. Want ik wil mij graag verder ontwikkelen in duurzame technieken. En dus verdiep ik mij in accu’s en warmtepompen. Ik vind dat ik hiervoor tijd vrij moet maken en probeer een balans te vinden om alle ballen in de lucht te houden.’   

Waar staan jullie met EBM-Laadpalen over 10 jaar? 

Hopelijk werken we dan nog steeds samen waarbij we ons ook verder bekwaamd hebben in andere duurzame technieken als thuisaccu’s en warmtepompen. Echt veel personeel erbij, dat hoeft voor ons niet. We zoeken dan liever de samenwerking met zzp-ers.  

Willen jullie verder nog iets kwijt? 

Allereerst willen we onze ouders, familie en vrienden hartelijk bedanken voor alle support. En onze klanten natuurlijk voor hun gastvrijheid en dat ze ons altijd op het gemak laten voelen waardoor het werk leuk blijft. En voor de positieve reviews natuurlijk waardoor we het steeds drukker krijgen. Mocht je meer over ons willen weten, kijk dan gerust even op website: www.ebm-laadpalen.nl. Graag tot ziens!   

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69