Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ronald de Haan, Verschil…

Vandaag 12.52 uur. Ik stap in de trein naar Groningen. Ik doe mee aan de 4 Mijl met het team van Jongerenwerk Barkema en de Haan. Een leuk en gemêleerd gezelschap. Een gezelschap waarin ik de oudste ben, Sam de jongste en de rest hangt er tussenin.

Met zijn allen verzamelen we op het hoofdstation in Groningen. Heel Groningen staat in het teken van de wedstrijd waar meer dan 20.000 unieke deelnemers aan de start verschijnen. Dik, dun, getraind, ongetraind, autochtoon, allochtoon, wit, donker, serieuze deelnemers, minder serieuze deelnemers.

Een scala aan verschillende mensen die allemaal 6,4 km gaan rennen van Haren naar Groningen. Vanaf de start en tijdens de run word je opgezweept door dj’s, bandjes, acts en vooral heel veel publiek. Opa’s, oma’s, kinderen, vaders, moeders, geïnteresseerden, minder geïnteresseerden.

Tijdens de run zie je deelnemers heel snel lopen, andere minder snel, de één rent houterig, de ander weer heel soepel. Aan de finish zie je ook weer veel verschil. De een is bekaf, de ander kan nog een keer deze run rennen, de één is trots en voor de ander was het weer een ‘walk in the park’.

Na afloop zitten we met ons team bij het Mauritshuis. We drinken gezellig met elkaar een welverdiend biertje en spreken met elkaar over hoe verschillend ieder de run heeft beleefd. Daarnaast spreken we over het verschil tussen het leven op het platteland en in de stad. In het gesprek wordt duidelijk dat er best wel veel culturele verschillen zijn tussen stadjers en plattelanders.

Soms is verschil niet leuk en bedreigend. Ik probeer verschillen te benaderen door zoveel mogelijk respect voor het verschil te hebben. Uiteraard heeft dit wel grenzen. Maar ik probeer te begrijpen waarom een ander het anders ziet of anders handelt. Het geeft me (nieuwe) inzichten en zorgt ervoor dat ik voor mezelf kan bepalen wat ik belangrijk vind.

Tijdens de terugreis naar huis vang ik een gesprek tussen twee mensen op over de komende verkiezingen. In het gesprek kwam naar voren dat er veel verschillende politieke partijen zijn die vanuit verschillende standpunten en ideologieën jouw stem proberen te bemachtigen. Ook in de politiek gaat het over vele verschillen; rijk, arm, rechts, links, wantrouwen, vertrouwen, kansongelijkheid, kansgelijkheid, liberaal of sociaal….

Oftewel, het verschil kleurt en maakt vooral mijn wereld. Gelukkig mag het verschil er zijn in Nederland! 22 november is het weer zover. Welke politieke partij maakt voor jou het verschil?

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69