Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Danny Beerda is qua werk thuisgekomen bij Beerda Isolatie Zoutkamp/Ulrum

Danny, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Danny Beerda is de naam, 38 jaar, en sinds zeven jaar wonend aan De Schuit in Zoutkamp. Ik ben geboren en getogen in Aduard. Getrouwd met Anna, samen hebben we twee zoons van drie en vijf jaar oud. Uit een eerdere relatie heb ik twee dochters. Zij wonen in Kloosterburen en komen regelmatig bij ons langs. Sinds 2021 ben ik de trotse eigenaar van Beerda Isolatie!

Aanvankelijk ben je qua werk begonnen in de plaatselijke horeca en daarna uiteraard Heiploeg?

Mijn ouders hebben in Lauwersoog nog steeds restaurant Suyderoogh onder hun hoede en daar ben ik op mijn zestiende eerst gaan werken. Voor die tijd was ik daar uiteraard ook al in mijn vrije tijd vaak te vinden. Ik heb de MAVO in Wehe-den Hoorn afgerond maar was veel meer een praktijkmens.

Na de horeca heb ik nog bij Heiploeg in Zoutkamp gewerkt, dik 2,5 jaar. Ik zat in de productie maar ook op de heftruck in het magazijn. Daarna heb ik nog een tijdje met mijn vader in de bootverhuur gezeten. In 2006 wist ik eindelijk wat te worden, haha…..

Want in 2006 kwam je in het isolatiewerk terecht?

Dat klopt en wel bij ISO Bakker die toen nog in Bedum zat en later naar Ten Boer verhuisde. Ik kwam hen op het spoor toen ik bij het Werkplein in Winsum aanklopte om mij daar in te schrijven. Ik zag daar destijds een vacature van ISO Bakker hangen en besloot te solliciteren.

Niet veel later kon ik al aan de slag en ik moet eerlijk zeggen dat ik de eerste weken nog niet heel enthousiast was. Ik werd direct ingezet bij grote zware klussen, onder andere zware geluidsisolatie aanleggen om grote luchtkanalen, en had zoiets van: ‘dit weet ik niet, of dit het wel is!’

Gelukkig heb ik doorgezet en het werk werd steeds leuker. Door allerlei aanvullende (koel)cursussen te volgen, word je in de loop der jaren steeds allrounder natuurlijk en die afwisseling maakte het werk nog leuker. Tussendoor heb ik twee jaar bij een ander bedrijf gewerkt maar daarna keerde ik terug bij ISO Bakker.

Wat is er zo mooi aan dit werk?

Hoewel veel van het werk wat ik doe niet in het zicht hangt, geeft het toch altijd een goed gevoel om de opdracht netjes af te handelen. Daarbij weet je ook dat wanneer ik mijn werk goed doe dat de opdrachtgever geld bespaart en energiezuiniger kan werken. Tevens geeft het werk mij een groot gevoel van vrijheid. Ik kom door heel Noord-Nederland maar heb af en toe ook wel een klus in het westen.

En toen was daar de drang naar zelfstandigheid?

Dat was niet iets van de laatste tijd hoor, die drang was daar al veel langer. Ik kom dan ook uit een echte ondernemersfamilie. Maar het duurde even voordag alle seinen op groen stonden. Financieel gezien had ik een buffer opgebouwd, ik kreeg steeds meer ervaring en het gezin bood mij de benodigde stabiliteit.

Natuurlijk heb ik een en ander goed doorgesproken met Anna. Zij is vorig jaar hier in Zoutkamp voor zichzelf begonnen met wasserij Ons Washoek dus ook wij zijn een echte ondernemersfamilie geworden.

Hoe kijk je terug op je eerste twee ondernemersjaren?

Ik ben in goede harmonie bij ISO Bakker weggegaan en doordat zij mij direct voor allerlei klussen inhuurden, kende ik een vliegende start. Inmiddels heb ik het zo druk gekregen dat het mij bijna niet meer lukt om voor ze te werken maar we hebben nog steeds een goede band.

Ik heb geen moment spijt gehad van mijn beslissing. Natuurlijk, het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Zeker niet tijdens heel drukke periodes en veel deadlines. Maar ik ben enorm gemotiveerd om de opdrachten die ik aanneem tot een goed einde te brengen. En om dat allemaal goed te doen, moet ik soms zelfs nee verkopen. Dat is lastig inderdaad. Ik heb het inmiddels zo druk gekregen dat ik binnenkort een zzp-er in ga huren die mij mee gaat helpen want qua orderportefeuille kan ik inmiddels maanden vooruit.

Waar kunnen particulieren en bedrijven je voor inschakelen?

Particulieren benaderen mij voor de isolatie van cv- en waterleidingen wanneer die op moeilijk bereikbare plaatsen zitten. Door de opkomst van de warmtepomp krijg ik het ook steeds drukker, zeker doordat die vaak op koelere plekken worden geplaatst en de leidingen dus geïsoleerd moeten worden om warmteverlies te voorkomen. En ik word regelmatig ingehuurd voor isolatieklussen aan zonnepanelen op het dak.

Bedrijven schakelen mij in voor technische isolatiewerkzaamheden. Denk hierbij aan luchtkanalen, koelinstallaties, cv- + waterleidingen en pluvia’s voor de hemelwaterafvoer. En dan kan het maar zo gebeuren dat ik die werkzaamheden voor mijn opdrachtgevers in Arnhem, Amsterdam of Zwolle uit moet voeren. Maar het grootste gros van mijn opdrachtgevers zit in de drie noordelijke provincies hoor.

Inmiddels al een mooie klantenkring opgebouwd toch?

Dat klopt inderdaad, ik kan inmiddels enige maanden vooruitplannen. Het mooie hieraan is dat de opdrachten van verschillende opdrachtgevers komen, dat maakt je minder kwetsbaar. Door de benodigde materialen, bijvoorbeeld isolatiematrassen, door ISO Bakker te laten maken, onderhoud ik ook met hen nog steeds een goede band. Dat vind ik belangrijk.

En binnenkort volgt een verhuizing naar Ulrum?

Ja man, met een beetje geluk kunnen we aan het eind van het jaar verkassen naar het bedrijventerrein Haarlanden in Ulrum. Daar zijn ze nu begonnen met de graafwerkzaamheden voor onze nieuw te bouwen loods. Die unieke kans kwam er via mijn oom die in dezelfde loods een bedrijfsruimte krijgt. En ook Anna haar bedrijf wordt in deze loods opgenomen.

Dat geeft ons allemaal veel meer mogelijkheden. Ik huurde in Zoutkamp een ruimte maar daar groeide ik uit mijn jasje. En Anna kan daar haar wascapaciteit meer dan verdubbelen en dat is hard nodig. Iets om naar uit te kijken dus en als alles meezit kunnen we rond de kerstdagen over.

Als ik je vraag naar je werkhoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?

De kans die ik kreeg om voor mijzelf te beginnen, ervaar ik zeker als een hoogtepunt. Maar dan moet je hem nog wel grijpen uiteraard. En zonder dieptepunten geen hoogtepunten natuurlijk. Zo werd ik in 2013 bijvoorbeeld ontslagen. Dat was een vervelende maar ook leerzame periode. Daardoor kan ik straks waarschijnlijk nog meer genieten van een volgend hoogtepunt wanneer we vanuit onze eigen loodsruimte in Ulrum gaan werken.

Heb je nog mooie werkanekdotes?

Op elke klus maak je wel bijzondere dingen mee maar om er nu zo één uit te pikken, dat is lastig hoor. Dat mijn bedrijfsstickers inmiddels op Amsterdamse leidingen zitten, dat vind ik eigenlijk best wel bijzonder en grappig. En je wereldje qua connecties wordt steeds groter natuurlijk omdat je steeds meer mensen in de branche leert kennen.

Maar ik vind het altijd leuk om uitgevlogen oud-collega’s op een klus tegen te komen. Even weer bijpraten over die goede oude tijd en soms even weer slap ouwehoeren, het hoort er allemaal bij. Nee, bij mijn weten heb ik in het isolatiewerk geen vijanden gemaakt, haha. We gaan allemaal goed met elkaar om.

Nog tijd voor hobby’s?

Steeds minder maar ontspanning is wel heel belangrijk voor mij. Ik voetbal inmiddels al weer tien seizoenen in het eerste van Zeester 1, de club waar ik ooit begonnen ben. Tussendoor heb ik dus jarenlang voor Aduard gespeeld, de club waar ik onder trainer Jaap van der Ploeg op mijn vijftiende in het eerste debuteerde. Ik probeer nog steeds twee keer per week te trainen, dat is voor mijn fysieke gestel ook nodig, maar dat wordt wel lastiger omdat Anna het steeds drukker krijgt.

Onze oudste zoon voetbalt inmiddels bij Zeester en ik ben invaltrainer. Het elke zaterdag met de boys op pad gaan voor de wedstrijden, dat wordt vast een nieuwe hobby. Vroeger heb ik mij een jaartje of vijf, zes hobbymatig met de motorsport bezighouden en wel met de grasbaanraces. Dat vond ik altijd leuk om te doen.

Waar staat Danny Beerda met Beerda Isolatie over 10 jaar?

Ik heb wel een doel en uitdaging voor ogen. Hopelijk is Beerda Isolatie tegen die tijd een leuk en groeiend bedrijf met zo’n zeven a acht personeelsleden in vaste dienst. Dat is wel afhankelijk van veel factoren. Hoe gaat het verder met de wasserij van Anna bijvoorbeeld? Maar de ambitie en motivatie om groter te worden is er zeker!

Wil je verder nog iets kwijt?

Prima wanneer je het linkje naar mijn Facebookpagina nog een keer opneemt: https://www.facebook.com/profile.php?id=100069819585434. En met een beetje geluk, komt deze week mijn nieuwe website online: www.beerdaisolatie.nl. Bedankt voor je komst, leuk om je ook een keer in real life te zien. De eerste kennismaking was natuurlijk vijf jaar geleden online met de vluggertjes: https://bert-koster.nl/2018/10/22/de-25-vluggertjes-van-danny-beerda/.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69