Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Projectleider interieurbouw Wiebe van der Zwaag is thuisgekomen in Bedum

Silvio Belga en Wilhelm Dijk van Dijk & Belga Bedum komen regelmatig bij klanten over de vloer die ze op prachtige verhalen trakteren. ‘Daar moeten we wat mee doen’, zeiden ze tegen elkaar in de auto na weer bijzondere anekdotes aangehoord te hebben. Zo werd de reeks ‘Klant in Beeld’ in januari 2021 geboren.

Voor de vijfde editie van dit jaar bracht Wilhelm mij in contact met Wiebe van der Zwaag. De man die zich na de nodige omzwervingen in Nederland en België nu helemaal thuis voelt in Bedum. Dat geldt ook voor zijn partner Michella van Dijken. Dat is iets minder opmerkelijk want zij is in Bedum geboren. Toch was Wiebe uiteindelijk enthousiaster om zich in onze provincie te vestigen dan zijn partner. Hoe ze elkaar gevonden hebben is al een mooi verhaal op zich…..

Geboren in Ede, getogen in Deventer

‘Ik ben op 1 juni 1994 geboren in Ede. Na mijn lagere schooltijd verhuisden we naar Deventer en daar ging ik naar de HAVO. Ik heb wel enige tijd lopen te dubben over wat ik zou willen worden. Ik ben naar de testdagen van de marine geweest, mijn vader en moeder hebben bij de marine gediend, de scheepsvaart trok mij ook wel maar toen mijn beste kameraad uit die tijd voor de Mbo-opleiding Grafische Vormgeving in Zwolle koos, besloot ik met hem mee te gaan. Al na een weekje of zes switchte ik echter naar de interieuropleiding en die keus pakte voor mij goed uit.

Eigenlijk in dubbel opzicht want in het laatste jaar raakte ik tijdens een schoolreis naar Florence tijdens de busreis in gesprek met een meisje uit Groningen. En dat klikte uiteindelijk zo goed dat ik dit jaar een geregistreerd partnerschap met Michella ben aangegaan, haha. De connectie met Groningen vindt hier zijn oorsprong maar eerst hebben we in het Belgische Mechelen nog de ultieme relatietest ondergaan. Beiden kozen we namelijk voor de studie Interieur & Design en dat bracht ons dus naar België. Ver weg van familie en vrienden waren we op elkaar aangewezen en dat ging prima.’

Na leuke stages in Brussel en Mechelen, lonkte een mooie baan in Amsterdam of Rotterdam bij een gerenommeerd architectenbureau. In het westen van het land, daar gebeurt het immers allemaal, was het idee. Maar dat pakte anders uit….

Projectleider bij Harryvan

‘Tijdens mijn Mbo-opleiding liep ik stage bij een bedrijf in Groningen en zij namen in 2018 contact met mij op of ik niet bij hen wilde komen werken. En zo kwam ik daar in juli van dat jaar terecht. Een maand later ging Michella als interieurontwerpster bij AAS in Groningen aan de slag. Zij werkt daar nog steeds maar ik heb nog één keer een carrièreswitch gemaakt.

Ik kwam er namelijk achter dat de uitvoerende en technische kant van het werk mij beter paste dan het inrichten en ontwerpen. Mensen aansturen, met budgetten omgaan, onderzoeken hoe dingen aan te vliegen, oftewel alle aspecten van het projectmanagement, daarin voel ik mij thuis. En die kans heb ik gekregen bij Harryvan in Hoogezand, een gevestigde naam in de wereld van de interieurbouw. Ik ben er in januari 2019 begonnen als werkvoorbereider en groeide twee jaar later door naar de functie van projectleider.’

En dat bevalt de nu 29-jarige Wiebe uitstekend. ‘De Tirrel in Winsum, projecten voor de Hanzehogeschool en de Campus-Universiteit van Twente maar ook het Amare Theater in Den Haag, ‘zo maar’ wat projecten die ik heb mogen begeleiden. Collega’s van mij waren betrokken bij de bouw van het Forum in Groningen en hebben diverse projecten voor de RUG uitgevoerd. Ook daar ben ik als collega zijnde trots op.’

‘Ik maak jaarlijks veel kilometers en reisuren inderdaad maar dat is door corona gelukkig gehalveerd. Echter nog steeds rij ik op jaarbasis zo’n 50.000 kilometer door heel Nederland. Maar met plezier hoor want Harryvan biedt mij die uitdagingen die ik zoek. Er zijn mooie doorgroeimogelijkheden en die ambitie heb ik ook wel. Ik heb prikkels nodig en ben niet zo van de stip aan de horizon. Dat als ik die bereikt heb, dat het dan goed is. Ik moet uitgedaagd worden en misschien vind ik uiteindelijk die drive wel in het ondernemerschap.’

Dijk & Belga

Maar zover is het nog niet. Want eerst moet hun paleisje aan de Kieviet in Bedum verder ingericht en afgewerkt worden. Binnen is zo goed als klaar, nu wacht de tuininrichting. En bij de zoektocht naar een huis komt Dijk & Belga om de hoek kijken. Er werd contact gelegd met meerdere hypotheekverstrekkers maar Dijk & Belga sprong er in positieve zin bovenuit. En niet alleen omdat de vader van Michella een goede kennis is van Wilhelm.

Wiebe hierover: ‘Nadat we beiden een baan kregen in Groningen, zijn we hier in 2018 ook gaan wonen. Eerst huurden we in Groningen-Zuid, later werd dat Groningen-Noord. Na beiden een vaste baan gekregen te hebben, begon onze zoektocht naar een eigen huis zo’n 3,5 jaar geleden. Na overleg met Wilhelm besloten we om eerst de opties qua studieschuld te onderzoeken en we probeerden daarbij flink te sparen. Kijk, we zijn natuurlijk van de Google-generatie maar daar vind je zoveel informatie dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wilhelm kon ons in tien minuten helder uitleggen hoe de zaak ervoor stond en hij gaf ons meerdere goede opties waaruit we konden kiezen. En dat allemaal op een eerlijke en oprechte manier.’

Wat uiteindelijk in 2021 tot de aankoop van een eigen huis in Bedum leidde. Dat had nog heel wat voeten in aarde in een overspannen huizenmarkt waar bijvoorbeeld ook in Groningen en Zuidlaren werd rondgekeken. Gelukkig werd hun het huis in Bedum wel gegund waarbij een waardevolle tip van Wilhelm over de voorwaarden van financiering wellicht de doorslag heeft gegeven. Voor hen een reden om ook alle verzekeringen bij Dijk & Belga onder te brengen. Wonen in Bedum bevalt prima en dat geldt zeker ook voor de noordelijke mentaliteit.

In maart dit jaar werd het geluk voor Wiebe en Michella nog groter toen zoon Melle zich in goede gezondheid aandiende. Hij doet het hartstikke goed. ‘Wilhelm en zijn vrouw zijn zelfs nog bij ons op kraamvisite geweest. Ook op die manier zit het wel goed dus met onze relatie, haha…..’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69