Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Sandra Nubé – Komrij, Kermis Eenrum: waar een klein dorp groot in kan zijn

Elk jaar wordt er in het 3e weekend van augustus kermis gevierd in Eenrum. Voor de echte “Ainrommers” is deze kermis een evenement die ze nooit zullen missen. En hierbij gaat het niet alleen om de kermis maar ook om alle activiteiten eromheen. Mijn man is een Eenrummer dus dit feest zit hem in het bloed en wij zullen tijdens dit weekend nooit op vakantie gaan. Inmiddels woon ik ook 38 jaar in Eenrum en voor mij is het ook een geweldig feest die ik niet zou willen missen. Het is ook een soort reünie voor veel Eenrummers.

Maar zoals ik al schreef, gaat het niet alleen om de kermis. Het begint al met de voorpret op woensdag 16 augustus voor de drafsportliefhebbers: de paardendraverijen. Deze activiteit is een paar jaar geleden in ere hersteld door een paar actieve vrijwilligers en werd op 16 augustus door veel mensen uit de omgeving bezocht. Uiteraard is op de dagen ervoor hier veel tijd aan besteed door de vrijwilligers van de drafsport en de motorclub, want voor beide evenementen moeten er veel hekken e.d. geplaatst worden en hier zijn de vrijwilligers vele avonden mee bezig.

Dan was er op donderdag 17 augustus de fietsencross. Ook dit is al een jarenlange traditie wat vooraf gaat aan de kermis. Uiteraard zijn hier ook weer vrijwilligers van de fietsencross en de VVV betrokken om alles klaar te zetten en te zorgen voor een natje en een droogje. En op vrijdagavond is traditioneel “kermisvoetbal”. Vroeger speelde oud Eenrum tegen Kloosterburen maar deze spelers werden te oud en hier waren geen liefhebbers meer voor.

Daarom organiseren wij (Wim en ondergetekende) nu al zo’n tien jaar een klein 7 x 7 toernooi bij vv Eenrum waarbij ongeveer 6 heren 7-tallen tegen elkaar voetballen en 3 dames 7-tallen. De combinatie VVSV/Zoutkamp ontbreekt hierbij nooit want zij doen al vanaf het begin mee. De bedoeling van deze wedstrijden is ook om deze mensen naar de kermis te trekken. Veel oud-voetballers komen eerst even bij voetbal kijken en gaan dan de kermis op.

Dan hadden we op vrijdag 18 augustus om 14.00 uur uiteraard de opening van de kermis! Dankzij de kermiscommissie stond er weer een leuke kermis voor iedereen klaar, maar vooral de kinderen konden hun hart ophalen. En dan is er ’s avonds het feest in de cafés voor de volwassenen. Het “feest der feesten” voor vele Eenrummers met veel live muziek en dj’s die buiten leuke muziek draaiden. Ook op zaterdag en zondag was de muziek weer geweldig en ook dat kan niet zonder de vele vrijwilligers, maar hier kom ik zo op terug.

Dan zijn er op de zaterdag en zondag altijd de grasbaanraces op de droombaan van Eenrum. Hier zijn vele vrijwilligers de week voor de race en na de race mee bezig om alles goed neer te zetten. Voor deze sport zijn er ook veel liefhebbers die naar de motorsport komen kijken (dit jaar weer 2000 mensen) en waarvan een groot deel daarna naar de kermis gaat. Helaas hadden de races zondag 20 augustus niet zo’n fijne afloop met een dodelijk ongeluk en hierbij wens ik de nabestaanden en de motorclub ook heel veel sterkte, want dit is iets wat je als vereniging niet mee wilt maken!

Tenslotte, terugkijkend op dit weekend, wil ik benadrukken dat dit grote dorpsfeest met alle activiteiten niet kan plaatsvinden zonder de vele vrijwilligers. Hierbij denk ik aan de motorclub, de voetbalclub, VVV en de drafsportcommissie die heel goed samenwerken en elkaar helpen met de hekken, de koffie, het uitlenen van de kleedkamers en douches enz..

Ook denk ik hierbij aan de kermiscommissie en de mensen van de cafés. Marten van Esch is het hele weekend keihard aan het werk met zijn personeel en hij heeft ook een groot aandeel gehad in de samenwerking tussen de verschillende partijen. Zeker moet ik het bestuur en de vrijwilligers van “Treffend Eenrum”/ Bulthuis bedanken, want iedereen wil graag dat Bulthuis behouden blijft voor het dorp, want zonder Bulthuis geen kermis.

Wat fijn dat het bestuur, commissies en vrijwilligers van Bulthuis hier zoveel tijd ingezet hebben. Elke middag en avond stonden er weer mensen klaar om een drankje in te schenken of de boel schoon te maken. Hierbij moeten we niet vergeten dat er vooraf ook al heel wat werk moet worden verzet en er muziek moet worden geregeld. En wat mooi dat we zondag weer konden eindigen met de band Switch bie Bulthoes.

Geweldig, dankzij alle vrijwilligers zeg ik namens Eenrum bedankt voor het mooie kermisweekend! Wat mooi dat dit ons dorp hier groot in kan zijn.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69