Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Rigte Jan ten Kate, Meedoen is belangrijker dan winnen

Deze Olympische slogan is geheel terecht overgenomen door het bedrijvenvoetbal in Bedum. Voor de tweeëndertigste keer was het Bedumer sportpark gastheer voor dit fantastisch evenement. Het woord evenement dekt de lading beter dan bedrijvenvoetbal alleen. Ondanks dat de basis nog altijd het voetbal is, zijn er al vanaf donderdagavond activiteiten die niet op de groene velden plaatsvinden.

Een enorme tent was geplaatst op de plek waar zo ongeveer de nieuwe accomodatie voor de Bedumer voetballers gaat komen. In die tent begon het evenement met de sponsoravond. Marianne Timmer en Hans Nijland waren de hoofdgasten en dan weet je dat je voetbal en Olympische anekdotes kunt verwachten. Na de eerste schermutselingen op de vrijdagavond tussen de diverse teams hebben de ploegen tijd om zich klaar te maken voor de eerste feestavond. Biertjes, douchen en nog een paar biertjes en op naar de tent. Het was druk, gezellig en de tap kreeg weinig rust. Gelukkig hoeven al die voetballers op de zaterdag niet al te vroeg op het veld te staan. 

Op die zaterdag merk je dat de wedstrijden minder gezellig worden. Komt het door die biertjes of komt er spanning in de beentjes? Opeens lijkt meedoen niet meer voldoende en wil bijna elk team door naar de volgende ronde. De olympische gedachte is wat minder in tel. De reacties richting de arbitrage worden wat feller en de duels wat steviger. Is dat erg? Ik vind dat wel meevallen, zolang het binnen de perken blijft. De eerdere column van Edwin van Zanten spreekt daarin voor zich. Stel je niet aan en respecteer elkaar, tegenstander, organisatie en scheidsrechters. Met elkaar maak je tenslotte het evenement.

Ik wil een hele grote pluim geven aan de organisatie. Om zo’n groot festijn op poten te zetten is voorwaar geen sinecure. Met heel veel vrijwilligers wordt alles klaargezet en uitgevoerd, maar voor die tijd moet alles uitgedacht, geboekt, besteld en geregeld zijn. Hou maar eens duizenden mensen tevreden, hou maar eens zoveel mensen blij. Nogmaals een heel groot compliment.

Er was wederom gekozen om zeven tegen zeven te spelen op een half veld. Daar gelden dan ook wat andere spelregels, slidings mogen bijvoorbeeld niet. Dat levert wel eens verontwaardigde reacties op, laten we het er maar op houden dat het even wennen is voor de meeste voetballers. Het levert een stuk minder blessures op dan in het verleden. Helaas was er een ongelukkig moment waarbij een speelster een dubbele beenbreuk opliep, hopelijk kunnen we haar bij de volgende editie weer zien op het veld. Sterkte met het herstel.

De Olympische gedachte, daar begon mijn verhaal mee. Meedoen is belangrijker dan winnen. Gezelligheid staat voorop. Om ervoor te zorgen dat teams niet te sterk worden, is er een puntensysteem. Al jarenlang wordt dit gebruikt en wat je er ook van vindt, het systeem is er. Wanneer je meedoet aan het bedrijvenvoetbal heb je als team ook de verplichting om je hier aan te houden.

Lastig natuurlijk als je wil winnen, maar het blijft de verantwoordelijkheid van de teams zelf om zich hier aan te houden. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er best een flink aantal teams zijn die deze regel wat ruim opvatten. Goed om bij de samenstelling van je team hier toch wat meer rekening mee te houden.

De voorbereidingen voor de drieëndertigste editie zijn alweer begonnen. Het zou mooi zijn als dat wederom een geweldig evenement gaat worden. Ik ben heel benieuwd wat voor programma het bestuur van Bedrijvenvoetbal Bedum ons in 2024 gaat voorschotelen. Met veel vertrouwen verheug ik me daarop. Als scheidsrechter heb ik genoten van de gezelligheid, de felheid, de humor, de sfeer en passie van spelers, toeschouwers, vrijwilligers en de organisatie. Bedankt allemaal, fijne vakantie en tot volgend jaar.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69