Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

In het Wolatelier van Janneke Wieringa – Wiltjer gaat het ‘Net eem aans (bie Janneke)’

Janneke, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

De naam is bekend, ik ben 58 jaar, bijna 40 jaar getrouwd met Jaap en gezegend met twee kinderen. Zoon Elle is 38 en dochter Janine 35. Ook blij zijn we met hun partners Amanda en Ernst. En dan zijn daar natuurlijk nog onze twee prachtige kleinkinderen Mila (9) en Stef (7). Op een uitstapje van anderhalf jaar na, heb ik mijn hele leven in Middelstum gewoond. En inmiddels wonen we al weer 38 jaar aan de Heerestraat nummer 10.

De oorsprong van je wolatelier kwam voort uit het stoppen met roken toch?

Op mijn twintigste was ik al aan het haken en breien en later maakte ik kleren voor onze eigen kinderen. In de jaren erna, bleef het handwerken erbij. Het voelde misschien toen ook wel een tikkeltje ouderwets en niet meer van die tijd. Maar toen Mila zich negen jaar geleden aandiende, was daar wat mijn rookverslaving betreft een goede stok achter de deur. Want je wilt van je kleindochter toch niet horen dat je naar een sigaretje stinkt?

Ik besloot te stoppen en voor de afleiding, en om wat om handen te hebben, mijn aloude passie voor het handwerk weer op te pakken. Misschien ook wel als een soort van bezigheidstherapie. Ik bleek het nog steeds net zo leuk te vinden als vroeger. En het creatieve dat mijn handen kunnen maken wat ik zie, heeft altijd al in mij gezeten.

Met de opening van Wolatelier ‘Net eem Aans bie Janneke’ ging een lang gekoesterde wens in vervulling?

Na een aantal jaren had ik zoveel materiaal verzameld dat ik zoiets had van, ‘ik kan zelf wel een winkeltje beginnen’. Langzaam begon dat idee te rijpen maar ik had het toen nog zo druk met andere werkzaamheden dat het er bij bleef. ‘Dat komt later wel.’ Toen vorig jaar mijn jongste oom op 62-jarige leeftijd overleed, hakte ik de knoop door. Je moet dingen die je graag wilt doen niet uitstellen want misschien komt het er dan wel helemaal niet meer van.

De atelierruimte achter het huis hadden we al en begin dit jaar was daar de definitieve beslissing om te starten met ‘Net eem Aans bie Janneke’. In februari heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en op 8 maart opende ik de deuren van mijn Wolatelier. Ik had direct aanloop en de mensen reageerden gelukkig heel enthousiast!

Wat verkoop je zoal?

Dat is al met al nog een flinke waslijst van meer dan 1.000 verschillende artikelen. Zo verkoop ik garen van het merk Scheepjes en ook wat garen van het merk Durable in allerlei kleuren, afmetingen en stofstructuur. Verder verkoop ik aanverwante artikelen zoals haak- en breinaalden. Maar ook bijvoorbeeld oogjes voor Amigurumi-haken en ringen van klein tot groot om  kroonluchters en mandala’s te haken. Maar ook voor haakboeken en – tijdschriften en nog zoveel meer kun je bij mij terecht.

Daarbij werk ik ook wel in opdracht. Als mijn klanten iets in de winkel zien wat ze heel leuk vinden maar niet zelf kunnen maken, dan maak ik dat graag voor ze. Je bent natuurlijk van harte welkom om inspiratie op te doen. En ik verkoop cadeaubonnen voor elk gewenst bedrag. Leuk om als cadeautje weg te geven.

Je hebt het sociale aspect van de winkel hoog in het vaandel staan?

Absoluut. Hier staat de koffie en thee klaar en er is altijd tijd om een praatje te maken. Je kunt hier met een gerust hart rondkijken en allerlei ideeën opdoen en je hoeft niet direct iets te kopen. Mensen vinden dit heel gezellig, in het dorp is immers niet zo veel bedrijvigheid meer. Bij mooi weer zitten we buiten en ik heb altijd aanloop. Soms nemen de bezoekers hun handwerkje mee en gaan ze gezellig aan de slag. Dat kan hier allemaal, geen enkel probleem!

En elke woensdagavond is daar de handwerkavond?

Dat klopt inderdaad. Ik kan in het atelier maximaal dertien personen kwijt en omdat we wekelijks al een vast groepje van zo’n acht a negen mensen hebben, is het verstandig om je bij interesse van te voren aan te melden. We beginnen om half acht en ik heb koffie en thee met wat lekkers klaarstaan. Rond half tien is het afgelopen. Hier betaal je wel iets voor maar voor de prijs, €2,50 per avond, hoef je het niet te laten. Je krijgt er een hoop gezelligheid voor terug.

Daarbij draag je ook graag de liefde voor het vak over?

Wanneer iemand graag wil onderzoeken of handwerken wat voor hem of haar is dan kan dat hier. Ik stel gratis het materiaal beschikbaar en doe het eerst een paar keer voor. Alle begin is moeilijk dus mensen mogen gerust nog een keer langskomen. Dat kost helemaal niets. Wanneer ze het leuk gaan vinden dan kopen ze hier vanzelf wel de benodigde spullen. Ik heb hierover alleen maar positieve reacties mogen ontvangen.

Laatst kwam hier iemand langs die opmerkte: ‘Ik ben linkshandig en er is niemand die mij het handwerken bij kan brengen.’ Ik ben toen tegenover haar gaan zaten en heb het haar in spiegelbeeld uit kunnen leggen. Inmiddels is ze druk bezig om een omslagdoek te maken.

En binnenkort geef je je eerste workshop?

Eh, correctie, in mei heb ik de eerste al gegeven. Toen had ik hier negen personen over de vloer en we hebben met zijn allen aan een kroonluchter zitten te werken. Daar hadden we meerdere sessies voor nodig maar het werd als heel gezellig ervaren.

In juli organiseer ik een tweede workshop en ik ben nog aan het broeden over een invulling. Wel begint en eindigt de dag met koffie of thee en tijdens de middag is er een uitgebreide lunch. Wat mij betreft een prima evenement om als vakantieopwarming te dienen. Wanneer de datum bekend is, dan plaats ik een bericht op mijn Facebookpagina hoor. Voor de liefhebbers, hierbij het linkje: https://www.facebook.com/profile.php?id=100089935069645.

Hoe zit het met de openingstijden?

Ik ben dinsdag- en donderdagochtend geopend van 09.30 tot 12.00 en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur. Extra openingsmomenten plaats ik op Facebook en op afspraak kan er altijd wat geregeld worden. Ik moet immers mijn eigen sociale contacten met familie en vrienden ook onderhouden, haha. Voor de niet Facebookers, als het openingsbord buiten bij de weg staat dan kun je langskomen hoor. Gewoon de pijlen volgen, dat wijst zich vanzelf.

En ook nog steeds actief voor Allround Timmerbedrijf Gebroeders Wieringa?

Voor de gebroeders doe ik nog steeds met veel plezier de boekhouding en dat al weer 23 jaar lang. Vaak ga ik op maandag of vrijdag naar onze bedrijfsruimte aan de Pompsterweg en dan zie ik wel hoeveel werk er op mij ligt te wachten. Ook dit doe ik met veel plezier. Wat dat betreft sta ik tegenwoordig elke dag rond zes uur met een grote glimlach op, nieuwsgierig wat de dag mij weer gaat brengen. En ja, we hebben het nog steeds hartstikke druk met ons timmerbedrijf.

Als ik je vraag naar je werkhoogte- en dieptepunten tot dusver, wat is dan het antwoord?

De opening van mijn eigen Wolatelier, dat was een droom die uitkwam. Waar in de omgeving de afgelopen jaren zoveel kleine winkeltjes zijn verdwenen, heb ik in Middelstum mijn eigen ‘local shop’ geopend. Ook voor het dorp is dit mooi. En niet alleen oudere mensen komen hier langs hoor, daar zal ik je straks een voorbeeld van geven.

Dieptepunten zijn die werkzaamheden die je energie kosten in plaats van dat het wat oplevert. Daar heb ik in het verleden zeker mee te dealen gehad. Hoe anders is het nu. Wolatelier ‘Net eem aans bie Janneke’ levert mij heel veel positieve energie op. Ik word zelf ook blij wanneer ik mijn gasten met een glimlach afscheid zie nemen als ze naar huis gaan.

Heb je nog mooie werk-/wolanekdotes?

‘Wat krijg je van mij?’ Een vraag die ik vaak hoor wanneer gasten een kopje koffie of thee hebben gedronken en ze hier een tijdje rond hebben gesnuusterd. Ze kijken raar op wanneer ik terugkoppel dat ik hier niets voor hoef te hebben. Mijn Wolatelier heet niet voor niets ‘Net eem aans bie Janneke’. Ook het geven van gratis lessen en het niet hoeven te betalen voor de gebruikte materialen is niet alledaags.

Laatst was hier een moeder met haar dochtertje. Zij had al op haar zevende leren haken met behulp van een satéprikker. Het werd nu toch echt de hoogste tijd dat er met goed materiaal gewerkt ging worden.

Waar sta je met Net eem aans bie Janneke over 5 jaar?

Ik denk niet dat er tegen die tijd heel veel veranderd is. Ik ga er vanuit dat ik dan nog steeds met veel plezier en passie in de winkel sta. Ik hoef niet groter te worden en zal ook geen personeel aannemen. Ook qua locatie zal er niets veranderen. We zijn hier van alle gemakken voorzien. We hebben een pelletkachel en de winkel is sfeervol ingericht. Bij mooi weer kunnen we alles zo naar buiten verplaatsen, daar is genoeg ruimte. Wat wil je eigenlijk nog meer?

Wil je verder nog iets kwijt?

Mocht je nieuwsgierig geworden zijn, aarzel niet en kom gerust een keer langs. Ik ben wat dat betreft heel laagdrempelig en de koffie of thee staat altijd klaar. Wil je stoppen met roken of ben je op zoek naar een (nieuwe) hobby, ik help je graag op weg. Ik loop nog rond met het idee om in de schuur hiernaast een cadeaushopje te beginnen. Het is nu al een snuusterschuurtje en dat zou ook een geschikte naam voor de shop zijn. Maar ik concentreer mij eerst op ‘Net eem aans bie Janneke hoor’. Graag tot ziens!

Ps contactgegevens: 06-30383268 / neteemaansbiejanneke@gmail.com!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69